Suomalainen Päivi, 50, kertoo Yhdysvaltain lumimyräkän vaikutuksista – ”Kuin autiomaassa eläisi” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalainen Päivi, 50, kertoo Yhdysvaltain lumimyräkän vaikutuksista – ”Kuin autiomaassa eläisi”

Yhdysvaltain itärannikon voimakas lumimyräkkä sulki koulut ja virastotalot.

15.3.2017 5:54

Raju lumimyräkkä riepotteli Yhdysvaltain itärannikkoa alkuviikosta. Tuhansia lentoja peruttiin, koulut suljettiin ja noin 200 000 ihmistä menetti sähköt.

Lowellissa, noin 40 kilometrin päässä Bostonista asuva suomalainen Päivi Borsody, 50, kertoi Ilta-Sanomille lumimyräkän jälkeisistä tunnelmistaan tiistai-iltana paikallista aikaa.

– Kaupungilla on ollut tosi hiljaista, emmekä mekään edenneet tänään omaa pihaamme pidemmälle, Borsody kertoi.

– Heräsin aamulla puoli kuudelta ja sanoinkin, että ihan kuin autiomaassa eläisi. Ei kuulunut yhtään autojen ääniä, vaikka asumme vilkkaan tien varrella. Puoli seitsemältä oli muutama sentti lunta maassa, mutta iltapäivällä puoli viiden aikaan sitä olikin tullut nelisenkymmentä senttiä.

Tältä näytti Lowellissa tiistaina Päivi Borsodyn kotipihasta katsottuna.­

Pitkään Yhdysvalloissa asunut Päivi Borsody kertoi tämän viikon lumimyräkän olleen yksi kovimmista hänen Lowellissa näkemistään.­

Borsody arvioi lunta tupruttaneen pihaan tiistaina saman verran kuin koko talven aikana yhteensä.

– Ulkona oli myös kova tuuli, noin 27 metriä sekunnissa. Ihmisiä ei ulkona näkynyt oikeastaan ollenkaan ja autojakin hyvin vähän.

Borsody tekee konsultin töitä kotoa käsin, joten hänen työssä käymiseensä sääolosuhteet eivät vaikuttaneet. Hänen amerikkalainen miehensä Alex ei mennyt töihin, sillä toimisto oli suljettu.

Osavaltion kuvernööri Charlie Baker kertoi aamulla televisiossa myös kaikkien virastotalojen olevan kiinni.

Koulut ovat suljettuina myös keskiviikkona, mutta ihmiset pääsevät palaamaan työpaikoilleen. Pieniä lumikuuroja lukuun ottamatta lunta ei ole luvattu lähipäiville.

– Jos asuu omakotitaloalueella, asukkaat ovat vastuussa oman jalkakäytävänsä lumen puhdistamisesta. Kaikki eivät sitä aina tee. Osavaltio ja kaupunki huolehtivat aika paljon siitä, että myräkän jälkeisenä päivänäkin pidetään koulut suljettuina. Näin ihmisillä on aikaa putsata katuja, jotta kaikki pääsevät turvallisesti kouluihin.

Kuva Walpolesta, Massachusettsista.­

Myräkkä tuntuu koululaisten päivissä vielä kesällä.

– Lapsilla täytyy täällä olla tietty määrä koulupäiviä lukuvuoden aikana, joten jos on monta ns. lumilomapäivää, koulujen loppukin venyy.

Päivi on asunut yhtäjaksoisesti Yhdysvalloissa vuodesta 2002.

– Aina nauretaan, että kaikki on isompaa Amerikassa. Suomessa kasvaneena ja syntyneenä muistaa ne isot lumikinokset, mutta täällä ne tulevat yhden myräkän aikana. Se on siinä mielessä vähän erilaista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?