Salamurhatun Kim Jong-namin pojan tilanne huolettaa Elisabet Rehniä: ”Häntä kohtaan oli yritetty käyttää väkivaltaa”

Elisabeth Rehn vahvistaa Ilta-Sanomille, että tuoreella Youtube-videolla esiintyvä mies on 99 prosentin varmuudella Kim Han-sol. Pojan pelätään olevan hengenvaarassa isänsä Kim Jong-namin salamurhan jälkeen.

Elisabeth Rehn pääsi haastattelemaan Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-unin veljenpoikaa Kim Han-solia muutama vuosi sitten.

8.3.2017 16:29

Videopalvelu Youtubeen ladattiin tiistaina video, jolla Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin veljenpoika Kim Han-sol puhuu ensi kertaa julkisesti isänsä Kim Jong-namin salamurhasta.

Heti videon julkaisun jälkeen oli epäselvää, oliko kyseessä todella mies, joka on suoraan alenevassa polvessa sukua Pohjois-Korean hallitsijoille, ja joka saattaa itsekin olla uhattuna isänsä murhan jälkeen.

Etelä-Korean tiedustelupalvelun mukaan videon mies on Kim Han-sol, ja keskiviikkona Ilta-Sanomat sai lähes varman vahvistuksen myös ministeri Elisabeth Rehniltä.

– Viimeisestä tapaamisestamme on toki aikaa jo neljä vuotta, ja hänen poskensa ovat kapeammat, silloin ne olivat sellaiset nuoren pojan pyöreät posket. Mutta hänen puheensa intonaatio ja korostukset ovat aivan samat. Kyllä se on hän, olen 99-prosenttisen varma, Rehn sanoi keskiviikkona iltapäivällä.

28. toukokuuta 2012 kuvatulla videolla Kim Han-sol on Elisabeth Rehnin haastateltavana.

Rehn oli ehtinyt katsoa videota jo useaan otteeseen, kun myös kansainvälinen media oli ottanut häneen yhteyttä. Tapaus herättää laajaa mielenkiintoa, koska Pohjois-Korean uskotaan olevan vastuussa Kim Jong-namin kuohuttavasta salamurhasta Malesian Kuala Lumpurin lentokentällä 13. helmikuuta. Murhan syyksi on epäilty Kim Jong-unin pyrkimystä hankkiutua eroon velipuolestaan, jotta tämä ei voisi uhata hänen valtaansa.

Samasta syystä myös Kim Han-sol olisi uhka sedälleen. Koko perheen kerrotaankin menneen maan alle, ja videolla heidän suojelijakseen ilmoittautuu aiemmin tuntematon Cheollima Civil Defence -ryhmä.

Youtube-videolla esiintyvä nuorukainen kertoo perheensä olevan uhattuna.

– Isäni surmattiin muutama päivä sitten, ja tällä hetkellä olen äitini ja sisareni seurassa, Kim Han-sol kertoo videolla erinomaisella englannilla.

– Toivomme, että tilanne paranee pian, hän sanoo.

Lue uutinen videosta tästä linkistä.

Tapasi Mostarissa 2012

Elisabeth Rehnin harvinainen yhteys Kim Han-soliin syntyi sattumalta, kun hän toimi Bosnian Mostarissa sijaitsevan kansainvälisen lukion suojelijana. Rehn oli aiemmin toiminut YK:n erityislähettiläänä Bosniassa.

Yksi koulun oppilaista oli Kim Han-sol. Syntyi ajatus tehdä hänen haastattelunsa, johon pojan perhe ja koulu myös suostuivat. Lokakuussa 2012 Yle Fem -kanavalla Elisabeth möter -keskusteluohjelmassa esitetty haastattelu sai laajaa kansainvälistä huomiota.

Elisabeth Rehn tapasi Han-solin vuonna 2012 ja uudelleen vielä vuonna 2013.

Haastattelun voi katsoa tästä linkistä (Youtube).

Pohjois-Koreassa epäsuosioon joutunut ja ulkomaille muuttanut Kim Jong-nam oli antanut lausuntoja medialle aiemmin, mutta hänen pojalleen kyseessä oli ensiesiintyminen. Varsinainen mylläkkä haastattelusta käynnistyi kuitenkin loppuvuodesta 2013, kun maailmalla uutisoitiin, että joulukuussa 2011 valtaan noussut Kim Jong-un ei ollut pitänyt Kim Han-solin yhdestä kommentista Rehnin ohjelmassa. Poika oli käyttänyt sedästään termiä ”diktaattori”.

Rehn oli tavannut Kim Han-solin myöhemmin myös toukokuussa 2013 koulun päättäjäisissä ja he olivat ryhtyneet viestimään sähköpostitse, kun Kim Han-sol oli siirtynyt opiskelemaan ranskalaiseen yliopistoon. Ranskan viranomaiset ryhtyivät suojelemaan Kim Han-solia.

– Olin huolissani. Hänen setänsä ei ollut ihastunut ohjelmasta, Rehn kertoo silloisista tunnelmista.

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-unin velipuoli Kim Jong-nam murhattiin Malesiassa.

Kim Han-sol oli sähköpostitse vakuutellut Rehnille voivansa hyvin. Rehn kertoo vuosien varrella saaneensa kuitenkin käsityksen, että hänen perheensä oli varuillaan.

– Tiedän, että häntä kohtaan oli uhkaa, että oli yritetty käyttää väkivaltaa, Rehn toteaa.

Tämä kävi ilmeiseksi myös Pohjois-Korean sisältä tihkuneiden tietojen mukaan, sillä vuonna 2013 Kim Jong-un teloitutti tätinsä miehen Jang Song-thaekin, joka kuului maan ylimpään johtoon. Myös Kim Jong-nam oli kertonut julkisuuteen murhauhasta, koska hän oli arvostellut velipuolensa hallintoa. Vasta tänä vuonna tuo uhka konkretisoitui karmealla tavalla.

Yhteys vielä puoli vuotta siten

Rehnin mukaan hän ei koskaan tavannut murhattua Kim Jong-namia, sillä Kim Han-solin vanhemmat eivät saapuneet edes tämän koulun päättäjäisiin. Perhe on tiettävästi asunut Kiinalle kuuluvassa Macaossa ja pitänyt matalaa profiilia.

Toistaiseksi viimeisimmän sähköpostin Rehn kertoo saaneensa Kim Han-solilta noin puoli vuotta sitten.

– Minä pidin pojasta kovasti, hän olisi ikänsä puolesta voinut olla vaikka yksi lapsenlapseni. Tunnelma välillämme oli aina välitön, Rehn kertoo.

Kim Han-sol oli jopa jossain sähköpostissa väläyttänyt ajatusta saapua Suomeen opintojensa merkeissä, mutta hän ei sittemmin kuitenkaan palannut ajatukseen.

Rehn kertoi keskiviikkona IS:lle haluavansa pidättäytyä laajemmista kommenteista Kim Han-solin suhteen.

– Minun on hyvin vaikea keskittyä nyt mihinkään. Mietin vain hänen turvallisuuttaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?