Ulkomaat

Salamurhatun Kim Jong-namin poikana esiintyvä mies puhuu verkkoon ilmestyneellä videolla

Julkaistu:

Salamurha
Kuala Lumpurin lentokentällä kolme viikkoa sitten murhatun Kim Jong-namin perhe on painunut maan alle. Asiantuntijan mukaan 21-vuotiaalla Kim Han-solilla on syytä olettaa olevansa Pohjois-Korean hallinnon toteuttamien ”puhdistusten” seuraava kohde.
Videopalvelu Youtubeen ladattiin tiistaina video, jolla puhuvan nuoren miehen uskotaan olevan salamurhatun Kim Jong-namin poika Kim Han-sol.

Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin velipuoli Kim Jong-nam surmattiin Malesian pääkaupungin Kuala Lumpurin kansainvälisellä lentokentällä kolme viikkoa sitten.

– Nimeni on Kim Han-sol, olen Pohjois-Koreasta ja osa Kimin perhettä, mies kertoo sujuvasti englantia puhuen noin 40 sekunnin pituisella videolla, jonka on ladannut Youtubeen Cheollima Civil Defence -nimellä itseään kutsuva järjestö.

– Isäni surmattiin muutama päivä sitten ja tällä hetkellä olen äitini ja sisareni seurassa, mies jatkaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämän jälkeen hän ilmoittaa olevansa kiitollinen jollekulle, jonka nimi videolta on sensuroitu. Mies näyttää videolla myös Pohjois-Korean diplomaattipassia, jonka henkilötietosivu on niin ikään peitetty näkyvistä mustalla laatikolla.Jos yllä oleva videoupotus ei näy selaimellasi, voit katsoa videon myös suoraan Youtubesta.

Mikäli videolla esiintyvä mies todella on 21-vuotias Kim Han-sol, kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Kim Jong-namin perheenjäsen kommentoi julkisesti salamurhaa, jonka taustalla uskotaan yleisesti olleen Pohjois-Korean hallinnon.


Etelä-Korean tiedustelupalvelu on vahvistanut uutistoimisto AFP:lle, että kyseessä on Kim Han-sol. Uutistoimistolle puhunut tiedustelupalvelun edustaja ei kuitenkaan antanut tarkempia yksityiskohtia miehen nykyisestä olinpaikasta tai videon julkaisseesta järjestöstä.

Maanpaossa eläneet perheenjäsenet painuivat piiloon

Cheollima Civil Defence -järjestö kertoo vasta viime lauantaina rekisteröidyllä verkkosivustollaan suojelevansa Kim Jong-namin perhettä.

– Cheollima Civil Defence vastasi viime kuussa Kim Jong-namin perheen elossa olevien jäsenten suojelua koskevaan hätäpyyntöön. Kolme perheenjäsentä tavoitettiin nopeasti ja siirrettiin turvaan, järjestö kertoo verkkosivuillaan AFP:n mukaan.

Muun muassa Hollantia, Kiinaa ja Yhdysvaltoja pikaisesti saamastaan avusta kiittävän järjestön mukaan asiasta ei tulla tiedottamaan tämän enempää.

Kim Han-solin uskotaan valmistuneen Pariisissa toimivasta Sciences Po -yliopistosta ja eläneen vanhempiensa kanssa maanpaossa Kiinalle kuuluvassa Macaossa. Hän katosi maan alle äitinsä ja sisarensa kanssa isänsä salamurhan jälkeen.

Pohjois-Korean hallinto saattaa pitää nuorta miestä syntyperänsä vuoksi vihollisena, joka on raivattava tieltä mahdollisten valtapyrkimysten vuoksi.

– Isänsä salamurhan jälkeen on selvää, että hän olettaa olevansa seuraava kohde. He saattavat jättää hänet rauhaan, mutta siitä ei todella voi olla takeita. Koko perheelle olisi paljon turvallisempaa vain yrittää kadota, kertoo Tokion Wasadan yliopiston Pohjois-Korean asiantuntija, professori Toshimitsu Shigemura Telegraphille.

Shigemuran mukaan on mahdollista, että perhe etsii turvaa Euroopasta, jossa Kim Han-sol on opiskellut. Hän uskoo myös, että nuoresta miehestä tulee isänsä lailla Pohjois-Korean hirmuhallinnon arvostelija, jonka kanssa Etelä-Korea ryhtyy yhteistyöhön.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt