NY Times: FBI:n johtaja pyysi oikeusministeriötä korjaamaan Trumpin salakuunteluväitteet julkisesti

rac

Julkaistu:

yhdysvallat
FBI:n tai ministeriön edustajat eivät sunnuntaina kommentoineet asiaa.
FBI:n johtaja James Comey on pyytänyt Yhdysvaltain oikeusministeriötä eväämään presidentti Donald Trumpin vaateet presidentin itse esittämien salakuunteluväitteiden tutkimisesta, kertoo New York Times.

Liittovaltion poliisia syksystä 2013 johtanut Comey on NY Timesin siteeraamien viranomaislähteiden mukaan sanonut, että Trumpin väite on perätön ja että se täytyy korjata. Lehden mukaan Comey pyysi oikeusministeriötä korjaamaan väitteet lauantaina. FBI ei kuitenkaan ole ottanut asiaan julkisesti kantaa.

Comey on työskennelly yhdessä oikeusministeriön kanssa asiassa, koska Trumpin väite tarkoittaisi mahdollisesti myös FBI:n toimineen laittomasti.


FBI:n tai ministeriön edustajat eivät sunnuntaina kommentoineet asiaa New York Timesille.

Comeyn pyyntö on merkittävä julkinen epäluottamuslause Trumpin toimia kohtaan, sillä republikaanitaustainen Comey on Yhdysvaltain lainvalvonnan vaikutusvaltaisimpia henkilöitä. Kommentti heittää istuvan presidentin ylle valehtelijan varjon.


Se alkoi twiitistä

Valkoisen talon edustajat eivät sunnuntaina jarrutelleet lauantaina esitettyjen väitteiden suhteen.

– Presidentti Donald Trump haluaa, että samalla kun tutkitaan Venäjän toimintaa, kongressin tiedustelukomiteat käyttävät toimivaltaansa päättääkseen, käytettiinkö tiedusteluvaltuuksia vuonna 2016 väärin, tiedottaja Sean Spicer ilmaisia asian.

Spicer viittasi torstaina uutisoituun tietoon, jonka mukaan edustajainhuoneen tiedustelukomitea aikoo selvittää Trumpin kampanjaväen yhteydenpitoa Venäjän edustajiin ennen vaaleja.

Myös FBI:lla on meneillään vastaavansisältöinen tutkimus. Oikeusministeri Jeff Sessions, joka on siis vastuussa myös FBI:n toiminnasta, jääväsi itsensä kaikista Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksiin liittyvistä tutkimuksista perjantaina.


Salakuunteluväitteet lähtivät liikkeelle Trumpin lauantaina julkaisemasta twiitistä, jonka mukaan Barack Obama määräsi Trumpin kampanjaväen puhelimet kuunneltaviksi ennen presidentinvaaleja. Trump ei toistaiseksi ole esittänyt väitteelle minkäänlaista tukea.

Obaman tiedottaja tyrmäsi väitteet perättöminä ensi kädessä. Republikaanisenaattorit Ben Sasse ja Lindsey Graham ovat vaatineet väitteiden paikkansapitävyyden perinpohjaista selvittämistä.

BBC kertoi tammikuussa Yhdysvaltain oikeusministeriön laillisuusvalvonnasta vastaavan Michael Horowitzin tutkivan FBI:n toimia presidentinvaalien alla. Comey käynnisti kaksi viikkoa ennen vaaleja uuden tutkinnan Hillary Clintonin sähköposteista ja BBC:n mukaan tämän katsottiin mahdollisesti vahingoittaneen Clintonin kampanjaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt