Republikaanisenaattori vaatii Trumpia selventämään salakuunteluväitettään

Julkaistu:

yhdysvallat
Toinen republikaanisenaattori lupasi selvittää, onko Trumpin väitteissä perää.
Yhdysvalloissa Nebraskan repubikaanisenaattori Ben Sasse vaatii presidentti Donald Trumpilta selvitystä lauantain salakuunteluväitteisiin liittyen. Sassen mukaan presidentin tulee selventää yleisölle, mitä hän tarkoitti väittäessään edeltäjänsä Barack Obaman salakuunnelleen Trumpin puhelinkeskusteluja vaalikampanjoinnin aikana. Asiasta kertoo muun muassa Politico.

Sassen mukaan Yhdysvaltain nykyinen poliittinen ilmapiiri on aiheuttanut luottamuspulan julkiseen päätöksentekoon.

– Presidentti esitti tänään erittäin kovia väitteitä, ja kansalaiset ansaitsevat lisää tietoa, sekä Trumpin että Hillary Clintonin valintaa Politicon mukaan vastustanut Sasse sanaili lauantaina.

– Presidentin tulisi selittää, millaisesta salakuuntelusta on kyse ja miten hän tietää asiasta. On mahdollista, että häntä on laittomasti salakuunneltu.


Mikäli väitettyyn salakuunteluun olisi aikanaan ollut laillinen peruste, Sasse kehotti presidenttiä avaamaan tapaukseen liittyvät lupahakemukset vähintään Yhdysvaltain senaatille.

Etelä-Carolinan osavaltion republikaanisenaattori Lindsey Graham kertoi lauantaina puhetilaisuudessa olevansa äärimmäisen huolissaan Trumpin väitteistä.

– Olen huolissani siitä, että presidenttimme väittää entisen presidenttimme tehneen jotain laitonta. Olisin myös hyvin huolissani, jos Obaman hallinto olisi saanut lainvoimaisen salakuunteluluvan tutkiakseen Trumpin kampanjan kytköksiä vieraiden valtojen hallituksiin. Minun tehtäväni Yhdysvaltain senaattorina on ottaa asiasta selvää.


Ei tukea väitteille

– Kamalaa! Sain juuri tietää, että Obama ”salakuunteli linjojani” Trump Towerissa juuri ennen voittoa. Mitään ei löytynyt. Tämä on McCarthyismiä, Yhdysvaltain 45. presidentti twiittasi lauantaina.

Kohu oli jälleen valmis, mutta toistaiseksi Trump ei ole esittänyt mitään todellista tukea väitteilleen.


Obaman tiedottaja Ben Rhodes kuittasi väitteet nopeasti twiittaamalla, että tällainen salakuuntelu ei ole mahdollista.

– Presidentti ei voi määrätä salakuuntelua. Tuollaiset rajoitukset on määrätty, jotta kansalaiset olisivat turvassa sinun kaltaisiltasi ihmisiltä, Rhodes tviittasi Trumpille.

McCarthyismi on kylmän sodan aikainen termi, joka tarkoittaa, että ihmistä kohtaan esitetään syytöksiä valtion vastaisesta toiminnasta tai suorastaan maanpetturuudesta ilman kunnollisia todisteita.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt