Onko tämä mies Washingtonin vaarallisin diplomaatti? Kisljakin keskustelut johtivat vaatimuksiin Trumpin luottomiehen erosta

Tiedotusvälineet syyttävät kahteen Trumpin hallintoon liittyvään kohuun sotkeutunutta Venäjän suurlähettilästä Sergei Kisljakia vakoojaksi.

Vakooja vai diplomaatti? Venäjän Yhdysvaltain suurlähettiläs Sergei Kislyak ei juuri viihdy julkisuudessa. Kuva vuodelta 2012, jolloin pääministeri Dmitri Medvedev vieraili Yhdysvalloissa.

5.3.2017 7:15

Helmikuun puolivälissä presidentti Donald Trumpin turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn erosi tehtävästään venäläisten kanssa käydyistä keskusteluista syntyneen skandaalin jälkeen.

Vaalien alla paljastuneen hakkeroinnin jälkeen Yhdysvallat asetti Venäjälle pakotteita. Samoihin aikoihin venäläisten kanssa puhunut Flynn väitti ensin, ettei pakotteita käsitelty keskusteluissa. Väite osoittautui kuitenkin vääräksi, ja Flynn erosi luottamuspulan vuoksi.

Nyt keskellä myrskyä on oikeusministeri Jeff Sessions, joka jääväsi torstaina itsensä kaikesta nykyisestä ja tulevasta tutkinnasta, joka liittyy Trumpin ja hänen lähipiirinsä Venäjän-yhteyksiin.

Molempiin tapauksiin liittyy keskeisesti yksi mies: Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläs Sergei Kisljak.

Oikeusministeriö vahvisti tällä viikolla Sessionsin tavanneen suurlähettilään kahdesti toimiessaan vielä senaattorina ja Trumpin kampanjan ulkopoliittisena neuvonantajana. Kohu nousi, sillä Sessions kiisti tapaamiset kongressin edessä ministerinimitystä edeltäneessä kuulemisessa.

Myös Flynn kävi eroamiseensa johtaneita keskusteluja juuri Kisljakin kanssa, joita suurlähettiläs ei ole kommentoinut lainkaan.

Demokraatit vaativat nyt Sessionsin eroa. Ison osan kakusta on saanut myös Kisljak, jota Politico-verkkolehti kuvailee kirjoituksessaan Washingtonin vaarallisimmaksi diplomaatiksi.

Uutiskanava CNN:n mukaan amerikkalaiset tiedusteluorganisaatiot puolestaan pitävät Kisljakia yhtenä pääkaupungin tärkeimpänä Venäjän vakoojana ja vakoojien värvääjänä.

– Onhan se mahdollista. Neuvostoliiton aikana lähetystöjen tiedettiin toimivan myös siinä hengessä, toteaa Alina Poljakova Atlantic Council -analyysikeskuksesta Guardianille.

– Venäläisille kaikki ei ole niin mustavalkoista, sanoi myös CIA:n entinen Venäjän-operaatioiden johtaja Steven Hall Washington Postille tarkoittaen diplomaatin ja vakoojan rajaa.

– Sanoisin, että Kisljak on todennäköisesti molempia. Venäjän järjestelmässä oletus on, että he kaikki keräävät ja tekevät, mitä voivat – joko salaa tai avoimesti.

Kiistellystä hahmosta kerrotaan kuitenkin myös hyvää: suurlähettiläällä on laajat verkostot, hyvä huumorintaju ja loistava englannin kielen taito.

Vaikka hän noudattaa tiukasti Venäjän virallista linjaa, on lojaali kotimaalleen ja hänellä on tarjota Venäjälle jatkuvasti uutisia, juoruja ja poliittista analyysia, ei Kisljak kuitenkaan lehtitietojen mukaan ole erityisen läheinen presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Vyyhti Trumpin ja tämän lähipiirin Venäjä-yhteyksien ja Kisljakin ympärillä on silti kiintoisa.

Suurlähettiläs istui esimerkiksi yleisön joukossa jo viime huhtikuussa, kun Trump piti ulkopoliittisen kampanjapuheensa, jossa hän kertoi linjansa olevan Amerikka ensin. Politico kertoo Trumpin tervehtineen tuolloin Kisljakia lämpimässä hengessä.

Lisäksi Valkoinen talo vahvisti torstaina, että Kisljak tapasi joulukuussa Flynnin ja Trumpin vävyn ja nykyisen keskeiseen rooliin ulkopolitiikassa nousseen neuvonantajan Jared Kushnerin Trump Towerissa.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova vastasi amerikkalaisviestinten kritiikkiin luonnehtimalla 66-vuotiasta suurlähettilästä maailmanluokan diplomaatiksi.

– Hän on ollut Venäjän varaulkoministeri ja kommunikoinut amerikkalaisten kollegoiden kanssa vuosikymmenten ajan. Nyt CNN syyttää häntä Venäjän vakoojaksi ja värvääjäksi? Voi hyvä luoja! jyrähti Zaharova, joka kuvaili vakoojaväitteitä häpeällisiksi.

Ennen suurlähettilään pestiään Kisljak toimi Venäjän Nato-lähettiläänä vuodesta 1998, mistä hän siirtyi varaulkoministeriksi vuonna 2003. Yhdysvaltain-suurlähettilääksi hänet valittiin vuonna 2008.

– Kukaan ei ole kuullut yhtäkään lausuntoa Yhdysvaltain tiedustelupalvelujen edustajilta koskien suurlähettilästämme, totesi myös Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov vakoojapuheita kommentoidessaan.

Ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan luonnehti tilanteen muistuttavan noitavainoa.

Kisljakia kuvaillaan henkilöksi, joka tahtoo näyttäytyä mahdollisimman usein sosiaalisissa ympyröissä ja keskustella mahdollisimman monen ihmisen kanssa. Mukaan kertyy aina pino käyntikortteja.

– Kaikki, jotka tuntevat diplomaattien työtä tietävät, että heidän työhönsä kuuluu luoda kontakteja, Zakharova huomautti.

Samaa sanoi myös George W. Bushin hallinnossa työskennellyt Venäjä-asiantuntija Paul Saunders Washington Postille.

– Tapaamiset senaattorien kanssa kuuluvat suurlähettiläiden rutiineihin.

Julkisuudessa Kisljak sen sijaan pitää matalaa profiilia: hän ei twiittaa ja puhuu ani harvoin amerikkalaiselle lehdistölle.

Kisljak keskusteluissa Condoleezza Ricen ja Serhgei Lavrovin kanssa vuonna 2007.

Stanfordin yliopistossa marraskuun lopussa pitämässä puheessaan hän kuitenkin New York Timesin mukaan kiisti Venäjän sekaantuneen hakkerointiin Yhdysvaltain vaalien yhteydessä.

Tuoreimmat kohut ovat lehden mukaan johtaneet siihen, että Washington näyttää pitkän linjan diplomaatin silmissä nyt hyvin erilaiselta kuin aiemmin, kun ennen hänen seuraansa pyrkineet ihmiset pyrkivät nyt pysyttelemään kaukana hänestä.

Lehden mukaan Kisljak onkin antanut ymmärtää lähipiirilleen lähtevänsä pian Washingtonista. Venäjän YK-lähettilään Vitali Tshurkinin kuoltua yllättäen helmikuussa arvellaan Kisljakin seuraavan osoitteen olevan New Yorkissa.

Korjattu ma klo 9.10 otsikkoa. Aiemmassa versiossa todettiin, että keskustelut olisivat johtamassa Sessionsin eroon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?