YK: Jo lähes 30 000 paennut Länsi-Mosulin taisteluja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

YK: Jo lähes 30 000 paennut Länsi-Mosulin taisteluja

Isisin viimeisenä linnakkeena Irakissa pidetyssä kaupungissa on aiemmin arvioitu olevan noin 750 000 siviiliä.

2.3.2017 15:06

Irakissa yli 28 000 ihmistä on lähtenyt pakoon Mosulin läntisessä osassa käytäviä taisteluita, kertoo YK. Irakin hallituksen joukot kertoivat vajaa kaksi viikkoa sitten, että aloittavat hyökkäyksen äärijärjestö Isisiä vastaan kaupungin länsiosissa.

Irakin armeija ja Isis ovat käyneet viime viikkoina rajuja taisteluja Mosulin kaupungissa. Mosulin länsiosa on Isisin viimeinen iso tukikohta Irakissa.

Kaupungissa on aiemmin arvioitu olevan noin 750 000 siviiliä, minkä takia YK arvioikin, että taisteluita pakoon lähtevien määrä voi nousta vielä merkittävästi seuraavien päivien ja viikkojen aikana.

Taistelujen runtelemassa Mosulissa on paha pula ruoasta, ja kaupungista paenneet ovat nälissään ja peloissaan. Myös paikallisen hyväntekeväisyysjärjestön YK:n tuella pystyttämässä pakolaisleirissä on pulaa perustarvikkeista, kuten lääkkeistä.

Al Arabiya -kanavan mukaan Isisin ylin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi on jo myöntänyt antamassaan lausunnossa järjestön hävinneen taistelun Irakissa.

Al-Baghdadin on kerrottu määränneen jäähyväispuheekseen kutsutussa lausunnossa Isisin taistelijoita koordinoivan toimiston suljettavaksi ja käskeneen arabimaiden ulkopuolelta tulevia taistelijoita joko palaamaan kotimaahansa tai räjäyttämään itsensä, luvaten sillä heille ”72 naista taivaassa”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?