"Amerikka ensin" kaikui Trumpin ensimmäisessä puheessa kongressille

Uusi presidentti on pitänyt odotetun linjapuheensa Yhdysvaltain kongressille.

1.3.2017 4:57

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on päättänyt ensimmäisen puheensa kongressille. Puheessaan hän käsitteli Yhdysvaltain suuntaa laajasti sisä- ja ulkopolitiikan kanteilta.

Puheensa aluksi Trump totesi, että Yhdysvallat voi nousta suuruuteen vain asettamalla omat asiansa ja kansalaistensa edun kaiken muun edelle.

– Tehtäväni ei ole edustaa maailmaa. Tehtäväni on edustaa Yhdysvaltoja, Trump sanoi.

"Suojaudumme islamistiselta terrorilta"

Trump vakuutti puheessaan kongressille muun muassa, että Yhdysvallat aikoo suojautua vahvoin keinoin islamistiselta terrorismilta.

Presidentin mukaan hänen hallintonsa on pyrkinyt parantamaan Yhdysvaltoihin päästettävien ihmisten seulontaa.

Trumpin mukaan Yhdysvallat ottaa pian uusia askelia kansalaistensa turvallisuuden takaamiseksi ja pitääkseen poissa ihmiset, jotka tahtovat Yhdysvalloille pahaa.

Yhdysvalloissa on arveltu, että Trump aikoo mahdollisesti asettaa uusia maahantulokieltoja edellisten, oikeuslaitoksen torppaamien tilalle. Uutiskanava CNN:n tietojen mukaan uudet maahantulokiellot eivät koskisi voimassa olevan viisumin tai oleskeluluvan haltijoita.

Trump sanoi puheessaan, että maahanmuuttolakien tiukempi valvominen auttaa Yhdysvaltain työttömiä.

– Valvomalla viimeinkin maahanmuuttolakejamme nostamme palkkoja, autamme työttömiä, säästämme miljardeja dollareita ja teemme maastamme turvallisemman kaikille.

#JointAddress pic.twitter.com/HrWtTQ461F— The White House (@WhiteHouse) March 1, 2017

Jos yllä oleva twiitti ei näy, voit käydä katsomassa sen täältä.

"Muurin rakennus alkaa pian"

Trump toi puheessaan jälleen esiin Meksikon rajalle lupaamansa muurin.

Trumpin mukaan muurin rakentaminen aloitetaan pian. Tarkoituksena on presidentin mukaan suojella yhdysvaltalaisten turvallisuutta ja työpaikkoja. Trumpin mukaan Yhdysvaltain on puolustettava rajojaan.

Trump lupasi puheessaan myös entistä tiukempaa rikollisuuden ja huumeiden vastaista taistelua Yhdysvalloissa.

Muurilupaukset ovat viilentäneet huomattavasti Meksikon ja Yhdysvaltain suhteita.

Veroja alas yrityksiltä ja keskiluokalta

Trump lupasi puheessaan historiallisia uudistuksia Yhdysvaltain verotukseen.

–Taloustiimimme valmistelee historiallista verouudistusta, joka leikkaa veroja yrityksiltämme, jotta ne voivat kilpailla ja kukoistaa kaikkialla. samalla keskiluokka saa massiivisen verohelpotuksen.

Trump myös kehottaa kongressia luopumaan edellisen presidentin Barack Obaman terveydenhoitouudistuksesta.

–Jokaisen amerikkalaisen velvoittaminen hallituksen hyväksymän terveysvakuutuksen ostoon ei ollut koskaan oikea ratkaisu Yhdysvalloille. Oikea ratkaisu on terveysvakuutusten hinnan laskeminen ja sen me teemme.

Donald Trump antaa kopion puheestaan varapresidentti Mike Pencelle.

Tukea Natolle - kunhan kumppanit kantavat vastuunsa

Puheensa puolustusta sivuavassa osuudessa Trump sanoi aikovansa esittää kongressille budjetin, johon sisältyy merkittäviä lisäyksiä kansallisen puolustuksen rahoitukseen. Hän lupasi lisärahoitusta myös maan armeijassa palvelleille veteraaneille.

Trump vakuutti puheessaan, että Yhdysvallat tukee vahvasti sotilasliitto Natoa. Hän kuitenkin lisäsi, että Yhdysvaltain liittolaisten on kuitenkin kannettava vastuunsa Naton rahoituksesta. Suorien ja tiukkojen keskustelujen jälkeen Yhdysvaltain kumppanit Natossa ovatkin alkaneet Trumpin mukaan tehdä juuri niin.

Trump sanoi kongressille rahan suorastaan "virtaavan sisään".

Trump väläytti monille paperittomille lupaa pysyä Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain 45. presidentti Donald Trump astui virkaansa tammikuussa.

Trump väläytti monille paperittomille lupaa pysyä Yhdysvalloissa

Ennen puhettaan Valkoisessa talossa toimittajille puhunut Trump väläytti mahdollisuutta sallia osan paperittomista siirtolaisista jäädä Yhdysvaltoihin.

Trump totesi Valkoisessa talossa toimittajille, että olisi valmis viemän läpi lain, joka antaisi miljoonille rekisteröimättömille maahanmuuttajille laillisen oikeuden pysyä Yhdysvalloissa. Asiasta kertoo muun muassa CNN.

Trumpin mukana aika on kypsä uudistukselle, mikäli demokraatti- ja republikaanipuolueet ovat molemmat valmiita kompromisseihin.

Trumpin väläyttämä laki ei sallisi rekisteröimättömille maahanmuuttajille pikapolkua kansalaisuuteen, mutta poistaisi karkotusuhan miljoonilta. Laillista maassaoleskelulupaa eivät saisi ihmiset, jotka ovat syyllistyneet vakaviin rikoksiin.

Kongressille pitämässään puheessa Trump sanoi uskovansa, että "todellinen ja positiivinen" maahanmuuttouudistus on mahdollinen.

– Kunhan keskitymme seuraaviin tavoitteisiin: amerikkalaisten työllisyyden ja palkkojen parantamiseen, kansakuntamme turvallisuuden parantamiseen ja lakiemme kunnioituksen varmistamiseen, Trump luetteli.

Suosionosoitukset saanut Melania Trump vilkuttaa.

Donald Trumpin vaimo Melania otti paikkansa katsomossa, hänen takanaan presidentin tytär Ivanka Trump.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?