Uutta tietoa Trumpin uskotusta miehestä, joka vetelee naruja kulissien takana – Bannonissa tapahtui suuri muutos syyskuussa 2001

New York Times avaa tuoreessa artikkelissa Donald Trumpin pelätyn päästrategin taustoja.

27.2.2017 9:05

Valkoisen talon päästrategi Stephen Bannon kuuluu Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin keskeisimpiin vaikuttajiin.

The New York Times kertoo tuoreessa jutussaan, että Bannon on osoittanut, että häntä voi pitää Trumpin todellisena taustapiruna.

Bannonia pidettiin jo ennen presidentinvaaleja valkoisten ylivaltaa ajavan äärioikeiston äänitorvena. Hän on Trumpin hallinnon johtava islamin vastustajana. Hänen sanotaan taitavan myös politikoinnin likaiset temput.

Mutta millainen mies Bannon oikeasti on?

Tuoreessa artikkelissa The New York Times muistuttaa, että Bannonin nopeaa älyä kehutaan usein.

– Mitä Bannon oikein haluaa?, lehti kysyy.

Muutos tapahtui syyskuun 2001 terroritekojen jälkeen

Lehti luettelee muutamia keskeisiä asioita, joilla Bannonia voi luonnehtia.

 Ennen sitä Bannon oli vähemmän poliittinen kuin nyt. Hän siteerasi pikemminkin hindulaisuuden pyhää kirja Bhagavad Gitaa.

Lehden mukaan hän on konservatiivisuuden suunnannäyttäjä. Bannonin ideologiaa leimaa epäluottamus nykyiseen kapitalismiin. Hänen mukaansa kapitalismin pitäisi perustua juutalais-kristilliseen perinteeseen. Hän ei perustele tätä perinnettä tarkemmin, mutta korostaa sen olevan islamin vastaista.

Bannon ei ole republikaanien älymystön suosiossa.

Babbonin kanssa Hollywoodissa yhteistyötä tehnyt käsikirjoittaja Julia Jones kuitenkin arvioi lehdessä, että Bannonista tuli radikaali oikeistolainen vasta syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen vuonna 2001.

– Ennen sitä Bannon oli vähemmän poliittinen kuin nyt. Hän siteerasi pikemminkin hindulaisuuden pyhää kirja Bhagavad Gitaa. Hän puhui dharmasta, joka tarkoittaa luonnollista järjestystä, Jones kertoo lehdessä.

Vertasi itseään Darth Vaderiin

Arkipäiväisen nukkavierusti pukeutuvan Bannonin sanotaan vihaavan mediaa.

Hän ei säästele sanojaan silloin, kun antaa haastatteluja. Aiemmin New York Timesin puhelinhaastattelussa Bannon vertasi itseään Tähtien sota -elokuvasaagan legendaariseen pahikseen Darth Vaderiin. Hollywood Reporterille hän totesi ennen vaalivoittoa, että ”pimeys on hyvästä”.

– Dick Cheney. Darth Vader. Paholainen. Siinä teille valtaa. Siitä on vain hyötyä, kun he (liberaalit ja media) ymmärtävät asiat väärin. Heillä ei ole aavistustakaan siitä, keitä me olemme ja mitä me teemme.

Patrick McSweeneylla, Virginian republikaanipuolueen entisellä puheenjohtajalla on käsitys Bannonista.

– Kukaan ei ole kutsunut häntä mukavaksi, McSweeney sanoi.

– Hän on vähiten poliittisesti korrekti henkilö, jonka tiedän, mutta hänen päätavoitteensa onkin saada asiat tehtyä.

New York Times varoittaa, että Bannonin ajattelu voi johtaa arvaamattomiin tuloksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?