Levoton ongelmalähiö vai mainettaan parempi paikka? – IS vieraili Malmön pahamaineisessa Rosengårdissa

IS tutustui Etelä-Ruotsin Malmön pahamaineiseen Rosengårdin kaupunginosaan, jossa asuu paljon ulkomaalaisia.


26.2.2017 21:14

Malmön Rosengård. Etelä-Ruotsin Skånen suurimman kaupungin pahamaineisin lähiö näyttää helmikuisena torstai-iltana lähes yhtä synkältä kuin maineensa. Malmö ja Rosengård tunnetaan enimmäkseen maahanmuuttajien asuttamana rikollisuuden keskittymänä, mutta onko se sitä?

1960-1970 -luvuilla rakennetut keltaiset korkeat kerrostalot Herrgårdenin asuinalueella näyttävät myrskyisen illan loskan ja sohjon keskellä ankeilta ja hiljaisilta, mutta eivät uhkaavilta. Abo Hassanin kioski sulkee kassansa keskiyön jälkeen ja valot kerrostalojen ikkunoista sammuvat yksi kerrallaan.

 Naapurusto ei ole paha, vaan osa siellä asuvista ihmisistä.

Kadut ovat lähes autiot. Jos joku lähteekin uhmaamaan viimaa räntäsateeseen, hän luikkii nopeasti autoonsa tai taksiin. Lähiö vetäytyy yöpuulle.

Tämä ei nyt vastaa sitä mielikuvaa, minkä median rikosuutisten perusteella Rosengårdin alueesta helposti saa.

Ylläolevalla videolla Malmön poliisi kertoo alueen turvallisuustilanteesta.

–Yli 20000 asukkaasta vain pieni osa tekee typeriä juttuja, sanoo Ismail Rahmanzai, 35.

Muutamien tuntien kiertelyn perusteella ei tietenkään voi sanoa, etteikö Malmössä tapahtuisi rikoksia. Kun palaamme Rosengårdiin seuraavana aamupäivänä, ajamme ohi paikoista, joiden nimet ovat tuttuja Ruotsin poliisin tiedotteista.

Nobeltorgetin laidalla kaupungin keskustassa tapahtui torstaina ryöstö tai sellaisen yritys. Vähän matkan päässä tapahtui aseellinen ryöstö ja siitä vähän matkan päästä poliisi löysi keskiviikkona vedestä käsikranaatin. Kesällä 2016 uutisoitiin ammuskelusta Rosengårdin ostoskeskuksella kirkkaassa päivänvalossa.

Kun Rosengårdia ja Herrgårdenia katsoo aurinkoisena kevätpäivänä uudestaan, ero on kuin, no, yöllä ja päivällä. Kaduilla kävelee huivipäinen äiti kahden nauravan lapsensa kanssa, nuori pariskunta kävelee käsi kädessä ja iäkäs mies ulkoiluttaa koiraansa.

Tavallisena iltana Rosengårdin kadut vaikuttavat lähes autioilta.

Eniten maahanmuuttajia on tullut Irakista ja entisen Jugoslavian alueelta, mutta myös Afrikka on edustettuna. Katukuvassa ei näy yhtäkään ”kantaruotsalaista”, mutta tämä ei silti vastaa mielikuvaa naapurustosta, missä autot palavat, aseet paukkuvat ja huumeruiskut heiluvat.

– Naapurusto ei ole paha, vaan osa siellä asuvista ihmisistä. On paljon nuoria, joilla ei ole mitään tekemistä. He ajattelevat, että he voivat kuljeskella ympäriinsä ja tehdä mitä haluavat, 35-vuotias afganistanilaistaustainen Ismail Rahmanzai kertoo.

Rahmanzai on asunut Herrgårdenissa 20 vuotta. Hän käy Göteborgissa rakennustyömaalla töissä ja sanoo, että ylivoimainen enemmistö Rosengårdin asukkaista haluaa tehdä töitä ja käydä koulussa.

– Presidentti Donald Trumpin on vaikea sanoa meidän tilanteestamme vain kuuntelemalla muita. He eivät tiedä, mitä täällä tapahtuu. Yli 20 000 asukkaasta vain pieni osa tekee typeriä juttuja, sanoo Rahmanzai viitaten Trumpin lausuntoon Ruotsin rikollisuustilanteesta.

–Donald Trumpin puheet kuulostavat diktaattorin puheilta. Minun ei tarvitse varoa täällä, sanoo Wahaa, 24.

Eriäviäkin mielipiteitä löytyy. Eräs nelikymppinen mies sähähtää, että alueelta löytyy rikollisuutta huumeista väkivaltaan ja raiskauksiin. Hän ei tosin suostu haastatteluun tai kuvaan perustellen asiaa sillä, että hänellä on itselläänkin niin paljon ongelmia viranomaisten kanssa.

Lastenrattaita työntävä irakilainen 24-vuotias äiti Wahaa sanoo, että rikoksia tekevät ihmiset, joilla on ongelmia ennestään.

– Onhan täällä vaaroja, mutta ei se ole sellaista kuin media väittää. Donald Trumpin puheet kuulostavat diktaattorin puheilta. Minun ei tarvitse varoa täällä. Heidän, keillä on ongelmia, tulisi olla vähän varovaisia.

Poliisi kiertää lähiötä. Edellisiltana likellä tapahtui ryöstö tai sen yritys.

Wahaa on asunut Herrgårdenissa kaksi vuotta. Hän kertoo muistavansa tapauksen, kun yksi henkilö ammuttiin alueella.

– En tuntenut häntä. Jokainen voi kuitenkin ajatella, miksi hänet ammuttiin. Mitkä olivat ne syyt, Wahaa sanoo viitaten, että kyseessä ei ollut satunnainen summamutikassa tapahtunut surma.

Abo Hassanin kioskikin on taas auki. Kun ostamme sieltä juotavaa, ovi avautuu ja kuuluu reipas tervehdys.

– Salaam aleikum, nuori mies kättelee kioskin myyjän lisäksi meidät, vaikka emme tunne toisiamme.

Tervetuloa Herrgårdeniin, levottomuuksista tuttuun lähiöön.

Tervehtijä on albanialainen parikymppinen nuori mies, joka on asunut Herrgårdenissa koko ikänsä. Hän sanoo, että se on hyvä paikka asua. Ihmiset ovat ystävällisiä, haluavat tehdä töitä ja maksaa veronsa. Hän näkee monikulttuurisuuden vahvuutena.

– Maine on huono, mutta se ei vastaa totuutta. Se on media, joka maalaa kuvan huonosta naapurustosta. En sano, että he valehtelevat, mutta he haluavat esittää alueesta kuvan kuin se olisi joku viidakko. Poliisioperaatiot ovat kaikkea muuta kuin päivittäisiä.

Paikalle tulee albanialaisen nuoren kaksi tuttavaa, toinen on palestiinalainen ja toinen Irakista. Kukaan kolmikosta ei halua kertoa nimeään. Monet suhtautuvat mediaan kriittisesti kieltäytyen haastatteluista ja kuvista. Eräästä ohiajavasta autosta tööttäillään ja näytetään keskisormea, kun he huomaavat kameran.

Abo Hassanin kioski sulkee kassansa keskiyön jälkeen.

– Ulkomaalaisia halutaan aina syyttää, jos jotain tapahtuu. Myös kantaruotsalaiset käyttävät huumeita ja tappavat ihmisiä, albanialaismies sanoo.

– Ongelmia on kaikkialla maailmassa. Jos ongelmia etsii, niitä löytää mistä päin maailmaa tahansa. Jos niitä ei etsi, saa elää rauhassa, hänen parrakas irakilainen ystävänsä sanoo.

Irakilaismiehen mukaan uutiset nuorten jengiväkivallasta ovat kyseenalaisia. Hän esittää kysymyksen, miten jengi määritellään. Hän sanoo, että kaveriporukka, joka viettää aikaa yhdessä, voidaan laskea ”jengiksi”.

Kyltti toivottaa kävijän uudestaan tervetulleeksi Rosengårdiin.

– Me ulkomaalaiset mustahiuksiset kaverit olemme sosiaalisia ja tykkäämme hengata yhdessä. Ruotsalaiset ovat usein varautuneemmin keskenään. Tämä on ehkä Ruotsin poliisille uutta, eivätkä he osaa suhtautua asiaan. He näkevät kaikki rikollisina, vaikka vain 1–2 prosenttia on rikollisia.

Kolmikolla on hyvin selkeä mielipide myös Trumpin puheista. Trump totesi viimeksi perjantaina epämääräisesti, että juuri kukaan ei raportoi, mitä Ruotsissa tapahtuu, mutta Ruotsin kansa kyllä ymmärtää hänen olevan oikeassa.

– Donald Trump, Donald Trump, Donald Trump… Hänen suustaan ei tule mitään hyvää. Vain kaikkea negatiivista, albanialaismies sanoo.

Irakilainen mies puolestaan sanoo, että Trumpin puheet kuulostavat siltä kuin kolmas maailmansota olisi tulossa.

– Se on täyttä paskaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?