Salattu asiakirja julki: Goebbelsin väitetty rakastajatar vakoili Neuvostoliiton hyväksi – verkosto vuoti tietoja natsien salamasodasta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Salattu asiakirja julki: Goebbelsin väitetty rakastajatar vakoili Neuvostoliiton hyväksi – verkosto vuoti tietoja natsien salamasodasta

Näyttelijätär Marika Rökk oli Saksan suosituimpia näyttelijöitä natsien aikana ja toisen maailmansodan jälkeen Länsi-Saksassa.

Natsi-Saksan ihailtu näyttelijätär Marika Rökk (vasemmalla) oli muun muassa sekä Adolf Hitlerin (keskellä) että Joseph Goebbelsin (oikealla) suosiossa. Asiakirja paljastaa, että Rökkin epäillään olleen Neuvostoliiton vakooja.­

22.2.2017 12:14

Näyttelemisessä on pitkälti kyse siitä, että esittää uskottavasti jotain muuta kuin todellisuudessa on. Natsi-Saksan edesmennyt tähtinäyttelijätär Marika Rökk saattoi olla poikkeuksellisen kunnostautunut vetämään roolia myös elokuvakulissien ulkopuolella.

Saksalaislehti Bild kertoo, että paljastetun asiakirjan mukaan Rökkiä epäiltiin Neuvostoliiton vakoojaksi. Vuonna 1951 laaditussa asiakirjassa todetaan, että hänellä oli ”yhteyksiä neuvostoviranomaisiin”, jotka viittaavat ”tiedustelutoimintaan”.

Saksalaislehti Bildin löytämän asiakirjan mukaan natsi-Saksan suosikkinäyttelijätär Marika Rökkiä epäiltiin Neuvostoliiton vakoojaksi.­

Mikäli natsijohtajat eläisivät, paljastus olisi varmaankin kiusallinen. Rökk oli muun muassa diktaattori Adolf Hitlerin suosikki. The Guardian huomauttaa, että Berliinin elokuvamuseossa on yhä nähtävissä postikortti, jonka Rökk kirjoitti Hitlerille. Rökk kiittää kortissa Hitleriä saamastaan kukkakimpusta.

Guardian muistaa, että Rökk nousi natsi-Saksassa kuuluisuuteen, kun propagandaministeri Joseph Goebbels halusi löytää Saksasta vastineita Hollywoodin sen ajan suurimmille tähdille kuten Ginger Rogers ja Rita Hayworth. Rökkillä ja Göbbelsillä huhuttiin olevan jopa salasuhde.

Göbbelsillä oli vaimo ja kuusi lasta, mutta propagandaministerillä oli maine varsinaisena häntäheikkinä ja elokuvatähtien riiaajana.

Marika Rökk (ei kuvassa) oli natsi-Saksan diktaattorin Adolf Hitlerin (viiksekäs mies eturivissä) suosikkinäyttelijätär. Rökkillä huhutaan olleen salasuhde natsien propagandaministerin Joseph Goebbelsin (eturivissä oikealla) kanssa.­

Myös aviomiestä epäiltiin

Bildin mukaan tiedusteluviranomaisten asiakirja 101829-OT salattiin 50 vuodeksi. Rökkin jäljille pääsi Gehlen, joka oli länsisaksalainen tiedustelupalvelu. Se on Saksan nykyisen tiedusteluorganisaation BND:n (Bundesnachrichtendienst) edeltäjä.

Asiakirjan mukaan Rökkin manageri Heinz Hoffmeister olisi pestannut hänet hämärähommiin. Guardianin mukaan Hoffmeisterin osallisuus Neuvostoliiton vakoiluun on todistettu. Lehden mukaan myös Rökkin aviomiestä ohjaaja Georg Jacobya epäiltiin vakoilusta.

Asiakirjan mukaan Rökk olisi vakoillut Kronalle. Kyseessä on Neuvostoliiton agenttien verkosto, joka luovutti arkaluontoisia sotilastietoja muun muassa Kurskin taistelun ja Operaatio Barbarossan suunnitelmista.

Näyttelijätär ja tanssijatar Marika Rökk esitti revyytähti Julia Kösteriä musikaalikomediassa Die Frau meiner Träume (Unelmieni tyttö). Elokuva ilmestyi vuonna 1944.­

Operaatio Barbarossa tarkoittaa natsien hyökkäystä Neuvostoliittoon toisessa maailmansodassa. Hyökkäys teki tunnetuksi käsitteen Blitzkrieg, salamasota. Kurskissa taas käytiin maailman suurin panssaritaistelu. Kurskin taistelu päättyi Neuvostoliiton voittoon.

Guardianin mukaan verkostoa johti Jan Tshernjak, joka ansaitsi vakoilullaan lempinimen ”mies vailla varjoa”. Hänen verkostoonsa kuului 35 agenttia, joihin kuului pankkiireja, sotilasviranomaisia sihteerejä ja näyttelijätär Olga Tshehova.

Asiakirja jättää avoimia kysymyksiä

Lehdistön mukaan asiakirja ei kerro, minkälainen rooli Rökkillä oli Neuvostoliiton tiedustelussa tai mitä tietoja hän luovutti. Se ei myöskään paljasta, tiesikö Rökk, että häntä epäillään vakoilusta. Asiakirja ei paljasta, ryhtyivätkö tiedusteluviranomaiset vastatoimiin. Telegraphin mukaan väitteet on myös kyseenalaistettu Saksassa.

Sen sijaan vuosi 1951, jolloin asiakirja laadittiin, on sama vuosi, kun Rökk ilmoitti lopettavansa näyttelemisen. Hän sanoi avaavansa kutomopuodin Düsseldorfiin, mutta asiakirjan mukaan kyseessä oli vain nokkela peliliike peitellä vakoilua ja mahdollisti toiminnan jatkaminen.

Marika Rökk ehti uransa aikana näytellä lähes 40 elokuvassa. Hän kuoli 90-vuotiaana Itävallassa vuonna 2004.­

Marika Rökk syntyi Egyptin Kairossa vuonna 1913. Hänen vanhempansa olivat unkarilaistaustaisia. Hän aloitti uransa Ranskan Pariisin Moulin Rouge -teatterissa ja sen jälkeen Yhdysvaltain New Yorkin Broadwaylla.

Hän ehti näytellä lähes 40 elokuvassa. Niistä ensimmäinen saksalainen elokuva oli vuonna 1935 ilmestynyt Leichte Kacallerie, eli Kevyt ratsuväki. Teos oli Rökkin läpimurtoelokuva.

Kun natsi-Saksa luhistui, Rökkiä kiellettiin näyttelemästä kahden vuoden ajan. Se oli rangaistus siitä, että hänellä oli hyvät välit natsihallintoon.

Rökk kuoli Itävallassa 90-vuotiaana vuonna 2004.Lähteet: Bild, The Guardian, TelegraphJutun kuvatekstiä korjattu 22.2.2017 kello 16.11. Kuvatekstin elokuvan nimi oli käännetty suomeksi muotoon Unelmieni nainen. Elokuva on esitetty Suomessa nimellä Unelmieni tyttö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?