Suuroperaatio Mosulin valtaamiseksi alkoi – tutkijalta synkkä ennuste Euroopalle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suuroperaatio Mosulin valtaamiseksi alkoi – tutkijalta synkkä ennuste Euroopalle

Irakin hallituksen joukot ovat aloittaneet sunnuntaina operaation, jonka tavoitteena on Länsi-Mosulin valtaaminen äärijärjestö Isisiltä.

19.2.2017 13:36 | Päivitetty 19.2.2017 13:58

Irakin pääministeri Haider al-Abadi ilmoitti sunnuntaina, että Irak aloittaa sotilasoperaation Länsi-Mosulin valtaamiseksi takaisin terroristijärjestö Isisiltä.

– Ilmoitamme, että aloitamme uuden vaiheen tässä operaatiossa, BBC kertoo al-Abadi todenneen.

Irakin joukot ovat hallinneet Mosulin itäosia tammikuusta lähtien, mutta länsiosien valtaaminen takaisin on iso haaste. Olosuhteet ovat sodankäynnille haastavat. Kadut ovat kapeita ja Isisin taistelijoilla on ollut kuukausia aikaa linnoittautua kaupungin rakennuksiin.

CNN:n mukaan Irakin hävittäjät pohjustivat maaoperaatiota tekemällä ilmahyökkäyksiä Isisin komentokeskuksiin perjantaina ja lauantaina. Lisäksi kaupunkiin pudotettiin noin miljoona lentolehtistä, joiden avulla siviilejä varoitettiin alkavasta operaatiosta. Lentolehtisten toisena tavoitteena oli Isis-taistelijoiden moraalin rapauttaminen.

Isis on aiemmin käyttänyt siviilejä ihmiskilpinä ja tappanut asukkaita, jotka ovat yrittäneet paeta kaupungista.

– Luvassa lienee vaikeaa, talosta taloon liikkuvaa ja veristä taistelua, arvioi tiedusteluun erikoistuneen konsulttitoimisto Soufan Groupin Patrick Skinner tulevia sotatoimia Mosulissa, joka on Irakin toiseksi suurin kaupunki ja äärijärjestön viimeinen merkittävä sillanpääasema Irakissa.

Riskejä Euroopalle

Jos Irakin hallituksen joukot onnistuvat kukistamaan äärijärjestö Isisin Mosulissa, seurauksena voi olla uusia terrori-iskuja Euroopassa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger.

Irakin hallitus kertoi tänään aloittaneensa hyökkäyksen Länsi-Mosuliin, joka on Isisin viimeinen iso tukikohta Irakissa.

Tutkijan mukaan Irakin joukot ovat vahvoilla. Isisin kukistaminen kaupungissa vie tosin Mühlbergerin arvion mukaan ainakin kaksi–kolme kuukautta tai jopa vuoden verran aikaa.

– Valloitus onnistuu, Mühlberger arvioi.

Yksi seurauksista voi tutkijan mukaan kuitenkin olla, että Euroopasta Isisin riveihin Irakiin lähteneitä ihmisiä palaa Eurooppaan ja tekee terrori-iskuja.

Osa todennäköisesti yrittää tehdä terrori-iskuja – mahdollisesti jo ennen kuin Mosulin valloitus on saatu päätökseen.

Irakiin jäävät yrittävät todennäköisesti terrori-iskuja siellä. Suomessakin puhuttanut Irakin turvallisuustilanne tuskin kohenee heti silmissä.

– He yrittävät luoda jonkinlaista sisällissotaa. Siinä mielessä turvallisuus ei välttämättä parane kaikkialla Irakissa. Se paranee vain, jos tapahtuu jotain edistymistä poliittisessa prosessissa, Mühlberger pohtii.

Taisteluiden Länsi-Mosulista odotetaan olevan vaikeita.­

Savua nousi kylän ylle Irakin hallituksen joukkojen käynnistettyä maaoperaation sunnuntaina.­

Sotatoimet ovat näkyneet myös Irakin taivaalla.­

Suurin kolaus Isisin taistelutahdolle

Osa taistelijoista pyrkii todennäköisesti rajan yli Syyrian Raqqaan, jota Isis pitää pääkaupunkinaan. Tämä pahentaisi erityisesti siviilien tilannetta.

Kielteisistä seurannaisvaikutuksistaan huolimatta Mosulin valtaus on tärkeä operaatio. Taistelussa Isisiä vastaan on ensin vietävä Isisiltä sen alueellinen hallinto, mistä Mosulin valtauksessa on kyse. Sitten voidaan siirtyä kukistamaan maan alle soluttautuneita jihadisteja, tutkija muistuttaa.

– [Mosulin valtaus] on todennäköisesti suurin kolaus heidän taistelutahdolleen ja motivaatiolleen, Mühlberger sanoo.

Suurin osa Mosulin asukkaista ei ole paennut kaupungista taistelujen alta.

YK:n mukaan kaupungin länsiosissa, jonne hyökkäys kohdistuu, on jopa 800 000 siviiliä. Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan lapsia on noin 350 000, AFP kertoo.

Mühlbergerin arvioi Irakin hallituksen yrittävän todennäköisesti välttää siviiliuhrit senkin takia, että mediahuomio on iso.

Isisin taktiikka taisteluissa Irakia vastaan tulee olemaan toisenlainen.

– Heidän strategiansa on aiheuttaa mahdollisimman paljon tuhoa vihollisille, koska he tietävät, etteivät voi voittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?