Hyökkäys Mosulin valtaamiseksi Isisiltä alkamassa – tilannetta kaupungissa kuvailtu järkyttäväksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hyökkäys Mosulin valtaamiseksi Isisiltä alkamassa – tilannetta kaupungissa kuvailtu järkyttäväksi

Uutistoimisto AFP:n mukaan Irakin pääministeri Haider al-Abadi ilmoitti, että Irak aloittaa sotilasoperaation Länsi-Mosulin valtaamiseksi takaisin terroristijärjestö Isisiltä.

Amerikkalaisjoukkoja Mosulin pohjoispuolella 14. helmikuuta.­

19.2.2017 8:08

Sotilashyökkäyksen aloittamisesta uutisoi myös BBC.

– Ilmoitamme, että aloitamme uuden vaiheen tässä operaatiossa, al-Abadi ilmoitti BBC:n mukaan.

Uutiskanava CNN kertoi jo aiemmin, että Irakin ilmavoimat tiputtivat lauantaina Länsi-Mosuliin miljoonittain lentolehtisiä, joissa se varoitti paikallisia asukkaita tulevista iskuista. Irakin joukot ovat hallinneet Mosulin itäosia tammikuusta lähtien, mutta länsiosien valtaaminen takaisin on iso haaste.

Lentolehtisissä varoitettiin myös Isis-taistelijoita. Siinä kehotettiin taistelijoita luopumaan aseistaan ja antautumaan ennen iskua. Länsi-Mosulissa asuu YK:n arvion mukaan noin 800 000 siviiliä.

– Tilanne on järkyttävä.

– Ihmiset ovat nyt vaikeuksissa. Kuulemme raportteja vanhemmista, joilla on vaikeuksia ruokkia heidän lapsiaan ja lämmittää kotejaan, YK:n humanitaarinen koordinaattori Lisa Grande on sanonut.

Operaatio Mosulin valtaamiseksi äärijärjestö Isisiltä alkoi syksyllä 2016.­

Operaatiota Länsi-Mosulin valtaamiseksi on valmisteltu huolella. Kuvassa Irakin turvallisuusjoukkojen jäsen huoltaa asettaan.­

Mosul on Irakin toiseksi isoin kaupunki, ja terroristijärjestö on pitänyt sitä näpeissään vuodesta 2014 lähtien.

CNN:n mukaan Irakin hävittäjät tekivät ilmahyökkäyksiä Isisin komentokeskuksiin perjantaina ja lauantaina aiheuttaen näille merkittäviä tappioita.

BBC muistuttaa, että Irakin joukot ovat yrittäneet ajaa Isisiä pois Mosulista jo viime lokakuusta lähtien. Mosul on ollut Isisin viimeinen linnake Irakissa, ja siksi tämä taistelu on Irakin joukoille äärimmäisen tärkeä.

Alla videokuvaa taisteluiden raunioittamasta Itä-Mosulista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?