Merja

Ulkomaat

Vuotoja, valeuutisia ja Venäjää – IS kävi läpi Trumpin lehdistötilaisuuden kummallisimmat väitteet ja sanaharkat

Julkaistu:

Presidentti kyykytti mediaa 77 minuuttia kestäneessä tilaisuudessa, jossa hän puolustautui Venäjä-epäilyjä vastaan ja pyrki vetoamaan suoraan kannattajiinsa.
Presidentti Donald Trump piti torstaina Washingtonissa presidenttikautensa ensimmäisen yleisen lehdistötilaisuuden, joka kesti yhteensä 77 minuuttia ja tarjosi amerikkalaisille ja maailmalle paljon ihmettelemisen aihetta.

Trumpin hallinnon alkukausi on näyttänyt sekasortoiselta, ja tällä viikolla huomion on varastanut turvallisuusneuvonantaja Michael Flynnin ero ja kysymykset sekä Trumpin vaalikampanjan että hallinnon yhteyksistä Venäjään. Torstain tilaisuus olikin toimittajille ensimmäinen tilaisuus kohdata Trump kasvokkain ja kysyä asioista. Kuten arvata saattaa, Trumpin ja amerikkalaismedian välisiltä yhteenotoilta ei vältytty.

Yllä olevalla videolla Trumpin näkemyksiä mediasta.

Seuraavassa poimintoja sekä tilaisuuden vakavista että kummallisista puheenaiheista:

”Hallinto toimii kuin kone”

Trump aloitti lehdistötilaisuuden omalla pitkällä puheenvuorollaan, jonka tarkoitus oli selvästi puhua kansalle suoraan ilman välikäsiä. Tähän asti hän on kommunikoinut pääasiassa Twitter-viesteillä, mutta nyt Trump sai käyttöönsä foorumin, jossa sanomaa ei tarvinnut tiivistää 140 merkkiin.


Trump kehui neliviikkoisen kautensa edistysaskeleita. Hänen mukaansa kenenkään aiemman presidentin aikana näin lyhyessä ajassa ei ole tapahtunut näin paljon. Trump otti kunnian muun muassa siitä, että pörssikurssit ovat kivunneet uuteen ennätykseen ja tehdastyöpaikat ovat alkaneet palata Yhdysvaltoihin. Presidentti siirtyi kuitenkin pian median haukkumiseen ja väitti, että se ei kerro totuutta näistä asioista. Trump puuttui muun muassa raportteihin, joiden mukaan hänen hallintonsa alkukausi on näyttänyt ulospäin kaaosmaiselta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Katson televisiota ja avaan lehdet ja näen juttuja kaaoksesta. Hallinto toimii kuin hienosäädetty kone, vaikka en ole vielä saanutkaan hallitukselle (senaatin) hyväksyntää, Trump julisti.

Trump käytti tilaisuuden myös hyväkseen puhumalla kuin olisi yhä vaalikampanjakiertueella. Hän sanoi perineensä ”rikkinäisen systeemin” edelliseltä hallinnolta ja työskentelevänsä nyt sekasotkun korjaamiseksi. Hän mainitsi esimerkkeinä työpaikkojen palauttamisen kotimaahan, tiukemman rajakontrollin ja suunnitelman armeijan vahvistamiseksi, Isisin vastaisen taistelun uudelleenarvioinnin, yrityksiä haittaavan sääntelyn purkamisen ja kiisteltyjen öljyputkien rakentamisen sekä Obamacaren purkamisen.

”Flynn ei tehnyt väärin, vuotajat tekivät”

Pitkän monologin jälkeen lehdistötilaisuuden ensimmäinen varsinainen kysymys koski turvallisuusneuvonantajan Flynnin eroa, jonka hallinto on kertonut johtuneen siitä, että Flynn antoi väärää tietoa varapresidentti Mike Pencelle keskusteluistaan Venäjän suurlähettilään kanssa. Media ja demokraattipuolue ovat kuitenkin vaatineet Trumpilta selitystä Flynnin mahdollisista valtuuksien ylittäneistä keskusteluista.

Trump kiisti Flynnin puheiden epäeettisyyden ja käänsi skandaalin median ja Flynnin toimista kertoneiden lähteiden syyksi.

– Hän (Flynn) ei tehnyt mitään väärää ... Väärin oli se, miten muut ihmiset, mukaan lukien te tässä huoneessa, saitte tiedot, koska kyseessä oli salaista tietoa, joka saatiin laittomasti. Siinä on todellinen ongelma.

Myöhemmin Trump myös erikseen kiisti ohjeistaneensa Flynniä keskustelemaan pakotteista Venäjän suurlähettilään kanssa. Trump puolusti Flynniä ja sanoi tämän vain tehneen työtään. Yhdysvalloissa on kuitenkin kyseenalaistettu se, että Flynn oli ulkomaihin ottamiensa kontaktien aikaan vielä yksityishenkilö, joilla ei lain mukaan ole lupaa käydä poliittisia keskusteluja.


”Kaikki on valeuutista”

Trump puuttui tietoihin, joiden mukaan hänen kampanjahenkilökuntansa olisi ollut yhteydessä Venäjään vaalien aikaan, minkä hän on kiistänyt jyrkästi.

– Kuulkaa, voitte puhua Venäjästä mitä tahdotte, mutta se on kaikki valeuutista ja sopimusta, jolla peitellään demokraattien häviötä (vaaleissa) ja lehdistö toistaa sitä. Olen tavannut pari ihmistä, joiden väitetään olleen osallisena tässä, eivätkä he tiedä siitä mitään: He eivät olleet Venäjällä, he eivät koskaan soittaneet Venäjälle eivätkä saaneet puheluita sieltä.

– Kaikki on valeuutista, kaikki on valeuutista. Hassu juttu on, että tämä alkaa kääntyä ja ihmiset näkevät, että kyse on laittomasta salaisen tiedon luovuttamisesta, Trump sanoi.

Amerikkalaismedia on viranomaislähteisiin nojaten kertonut, että esimerkiksi Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort oli ollut yhteydessä venäläisiin tiedustelu-upseereihin. Manafort erosi kesken kampanjan Venäjä-yhteyksistään nousseen kohun takia, mutta hän ja Trump ovat kiistäneet väitteet.

Trump kutsui toisessa yhteydessä myös uutista kampanjansa Venäjä-yhteyksistä ”vitsiksi”.

– En omista mitään Venäjällä. Minulla ei ole lainoja Venäjältä. Ei mitään sopimuksia Venäjän kanssa. Presidentti Putin soitti minulle, se oli miellyttävä puhelu, jossa hän onnitteli minua vaalivoitosta.

”Minulle annettiin se tieto”

Yksi erikoisimmista Trumpin lausunnoista koski kysymystä hänen väitteestään, että hänen vaalivoittonsa oli suurin sitten Ronald Reaganin aikojen. Trump on useaan otteeseen sivuuttanut seikan, että Hillary Clinton sai enemmän ääniä ja luonnehtinut, että hänen keräämänsä 306 valitsijamiestä olisi maanvyörymävoitto.

Lehdistötilaisuudessa eräs toimittaja haastoi tämän näkemyksen ja luetteli faktat, että sekä George H. W. Bush, Bill Clinton että Barack Obama keräsivät huomattavasti enemmän valitsijamiehiä kuin Trump. Trump sanoi, että oli saanut toisenlaisen tiedon.

– No, enpä tiedä. Olen saanut tällaisen tiedon. Tuollaista on esiintynyt. Mutta voittoni oli erittäin merkittävä, siitä olette varmaan samaa mieltä. Kiitos, mennään eteenpäin.

”Vuodot ovat vakavia”

Kun Trump oli useaan otteeseen kritisoinut hallinnostaan ja tiedusteluelimistä tapahtuneita tietovuotoja, häneltä kysyttiin, mitä hän aikoo tehdä niille. Presidentti on väläyttänyt tutkintaa, ja hän esitti vetoomuksen myös lehdistölle.

– Tutkimme niitä (vuotoja) erittäin vakavasti. Oikeusministeriö selvittää niitä. Ne ovat rikollisia vuotoja. Luulen, että ne loppuvat, kun saamme omat ihmisemme virastoihin.

Trump kauhisteli esimerkiksi Meksikon ja Australian päämiesten kanssa käymiensä puhelinkeskustelujen sisällön vuotamista julki.

– Kauhistelin, mitä tapahtui. Mutta sitten kysyin itseltäni, mitä tapahtuu jos käsittelen Pohjois-Korean ongelmaa? Mitä tapahtuu jos käsittelen ongelmaa Lähi-idässä? Aiotteko te raportoida kaikista noistakin erittäin, erittäin luottamuksellisista tiedoista? ... En halua niin tapahtuvan, joten tämä on ollut vähän kuin testi.

”Vuodot ovat oikeita, uutiset vääriä”

Trumpilta kysyttiin myös kommenttia siihen, ovatko vuodetut tiedot olleet vääriä, vai ovatko ne kertoneet totuuden.

– No, vuodot ovat oikeita. Te kirjoititte ja raportoitte niistä. Tarkoitan että vuodot ovat oikeita. Tiedätte, mitä ne kertoivat, Trump sanoi ja jatkoi.

– Uutiset ovat vääriä, koska niin monet uutiset ovat vääriä.

Hieman myöhemmin presidentiltä kysyttiin selvennystä hänen lausuntonsa ilmeiseen ristiriitaan, että samat asiat voivat olla sekä oikeita että vääriä.

– Kyse on siitä, että yleisö lukee lehtiä ja katsoo televisiota, mutta he eivät tiedä, mikä on totta ja mikä valhetta, koska he eivät ole osallisina asioissa. Minä olen. Olen ollut koko elämäni, joten tiedän, milloin te puhutte totta ja milloin ette. Kuulen monia, monia epätosia asioita.

– Ja toinen asia on sävy. Se on niin vihamielinen. En minä ole paha ihminen.

Sitten presidentti vielä erikseen kehui konservatiivisen Fox-kanavan aamuohjelmaa ja haukkui CNN:n vastaavan.

Alla olevalla videolla Trump kertoo uudesta maahanmuuttoasetuksesta, joka on tulossa ensi viikolla.


”Wikileaks ei julkaise salaista tietoa”

Jatkokysymyksessä Venäjää koskevista vuodoista Trump antoi kommentin Wikileaks-vuotosivustosta, joka presidentinvaalien aikaan julkaisi Yhdysvaltain demokraattipuolueen hakkeroituja sähköposteja.

– Wikileaks, jonka kanssa minulla muuten ei ollut mitään tekemistä, ei julkaise salaista tietoa. He vain julkaisevat, mitä on sanottu.

Yhdysvaltain faktantarkistajat kumosivat tämän väitteen liki reaaliajassa. Wikileaks julkaisi aikoinaan valtavan määrän Bradley Manningin vuotamia Yhdysvaltain ulkoministeriön salaisiksi julistettuja asiakirjoja.

”Clinton antoi uraanit”

Trump nosti yhdessä Venäjä-kysymyksessä esiin myös Hillary Clintonin ja toisti pääosin virheellisen väittämän, että tämä ”luovutti 20 prosenttia Yhdysvaltain uraanista Venäjälle”.

PolitiFact-faktantarkistussivusto on jo aiemmin selvittänyt, että väittämässä on kyse siitä, että venäläinen Rosatom osti taannoin enemmistöosuuden Yhdysvalloissa toimivasta kaivosyhtiöstä, jonka uraanintuotantokapasiteetti on 20 prosenttia Yhdysvaltain koko kapasiteetista. 20 prosentin kapasiteetti on eri asia kuin 20 prosenttia Yhdysvalloissa sijaitsevista uraaniesiintymistä.

Rosatom-kaupassa oli myös useita amerikkalaisosapuolia, joista Clintonin tuolloin johtama ulkoministeriö oli vain yksi.

”Yleisö ei luota mediaan”

Trumpin haukkuman CNN-kanavan edustaja, Valkoisen talon vanhempi kirjeenvaihtaja Jim Acosta sai myös kysymysvuoron presidentiltä. Tammikuisessa tiedotustilaisuudessa Trump oli vaientanut Acostan, ja tämä oli nostanut metelin Trumpin CNN:ään kohdistamasta arvostelusta.

– Koska haukutte meitä valeuutisiksi ja kutsutte uutisia valeuutisiksi, ettekö ole huolissanne, että horjutatte ihmisten luottamusta perustuslain määrittelemään sananvapauteen ja lehdistönvapauteen? Kutsutte valeuutisiksi uutisia, joista ette pidä. Miksi ette vain sano, ettette pidä jostain jutusta, Acosta muotoili.

– Kyllähän minä teen niin, Trump aloitti.

Sitten hän piti pitkän esitelmän siitä, kuinka ”yleisö ei enää luota mediaan”, ja totesi myös, että ehkä hänellä itsellään on ollut osuutta asiaan. Trump ei käytännössä vastannut itse kysymykseen vaan perusteli vain näkemystään, että median raportointi asioista on hänen mielestään johdonmukaisesti yksipuolista ja virheellistä, ja yleisö ajattelee samoin. Trump sanoi tietävänsä joistakin asioista jo etukäteen, että se ei tule saamaan hänen mielestään oikeudenmukaista kohtelua.

”Valeuutiset vaikeuttavat Venäjä-sopua”

Seuraavassa kysymyksessä Trump nosti yhtäkkiä jälleen esiin Venäjän ja paljasti, että kysymykset hänen hallintonsa Venäjä-yhteyksistä olivat käytännössä syy siihen, miksi hän itse oli vastailemassa niihin. Trump esitti syytöksen, että amerikkalaismedia pilaa Yhdysvaltain Venäjä-suhteet.

– Koko tämä Venäjä-juttu on juoni. Se on juoni. Ja muuten, olisi mahtavaa, jos me tulisimme toimeen Venäjän kanssa, Trump aloitti ja jatkoi hetken päästä:

– Asiat eivät ole hyvin Venäjän kanssa tällä hetkellä. Haluaisin kyllä neuvotella, koska olen niin hyvä siinä ... mutta voi olla, että minulla ei ole mahdollisuuttakaan tulla toimeen Putinin kanssa. Median valheellinen raportointi vaikeuttaa Venäjän kanssa sopimista. Putin istuu pöytänsä takana ja seuraa meitä ja toteaa, että presidentti Trumpin on mahdoton tulla toimeen Venäjän kanssa, koska häntä painostetaan kaikella väärällä uutisoinnilla, Trump perusteli.


”Ydinholokausti”

Trumpilta pyydettiin tämän jälkeen kommenttia viime päivien tapauksiin, joissa venäläinen vakoilualus oli lähestynyt Yhdysvaltain rannikkoa ja venäläinen hävittäjäkone oli tehnyt lennon amerikkalaislaivan ohitse. Tapauksia on pidetty provokaatioina, mutta Yhdysvallat ei ole toistaiseksi vastannut niihin. Toimittaja halusi tietää, oliko kyseessä Putinin testi Trumpille.

– Ei, en usko niin. Putin luultavasti ajattelee, että hän ei voi tehdä sopimusta kanssani, koska se olisi minulle poliittisesti epäsuosittua.

Sitten Trump esitti synkän kuvan siitä, mihin eripura Venäjän kanssa voi johtaa.

– Minun olisi paljon helpompi olla kova Venäjää vastaan, mutta haluan tehdä niin kuin on amerikkalaisten ja maailman puolesta parasta.

– Me olemme voimakas ydinasevaltio ja niin ovat hekin. Meillä on ollut tästä neuvonpitoa ja voin kertoa siitä sen verran, että kuka tahansa, joka on lukenut perusasiat voi sanoa, että ydinholokausti olisi ennennäkemätön.

”Haluan ystävällisen toimittajan”

Trump kävi useaan otteeseen vuoropuhelua eri toimittajien kanssa tavalla, joka meni jopa molemminpuoliseksi kuittailuksi. Kun Britannian BBC:n toimittaja pääsi ääneen, Trump kehui yhtiötä ”ihanaksi”, mihin toimittaja kuittasi:

– Hyvä määritelmä. Olemme puolueeton, vapaa ja reilu, toimittaja tokaisi.

– Kuten CNN vai, Trump vastasi.


Kun Trumpilta jälleen kysyttiin hänen kampanjansa Venäjä-yhteyksistä, presidentti alkoi selvästi hermostua ja toisti taas käsityksensä, että koko kohu on häntä vastaan suunnattu juoni.

– Kuinka kauan jatkamme tätä vielä, viisi minuuttia, OK? Trump sanoi ja alkoi etsiä viittovien toimittajien joukosta henkilöä, joka saisi esittää seuraavan kysymyksen.

– Odottakaas, katsotaanpa. Kuka ... haluan löytää ystävällisen toimittajan.

– Oletteko te ystävällinen? Katsotaanpas, olkaa hyvä, Trump sanaili.

”Hiljaa, hiljaa, hiljaa”

Kysymysvuoron saanut toimittaja oli juutalaisen Ami Magazinen edustaja Jake Turx, joka halusi kysyä Yhdysvalloissa nousussa olevasta juutalaisvastaisuudesta ja siitä, miten Trumpin hallinto aikoo taistella sitä vastaan.

– Tuo ei ollut reilu kysymys, istukaa alas, Trump tokaisi.

Trump alkoi saman tien vakuutella, että hän on itse maan juutalaismyönteisin ja vähiten rasistinen henkilö. Kun Turx tajusi, että Trump oli ilmeisesti luullut hänen syyttävän tätä juutalaisvastaiseksi, Turx yritti viittoa ja sanoa väliin, että ei tarkoittanut sitä.

– Hiljaa, hiljaa, hiljaa, Trump käskytti Turxia.

Presidentti ei lopulta vastannut lainkaan kysymykseen, miten hän aikoo taistella juutalaisvastaisuutta vastaan.

Myöhemmin, kun Trumpilta kysyttiin muun muassa hänen vaimonsa Melanian roolista, hän totesi:

– No tuo oli ystävällinen kysymys.

– Taidankin ruveta katsomaan kanavaanne.

”Kongressiedustaja kieltäytyi tapaamasta”

Trumpilta kysyttiin vielä Yhdysvaltain mustan ja latinoväestönosien ongelmista, jolloin hän muun muassa luonnehti näiden asuinalueita ”helvetiksi” ja lupasi apua. Seuraavaksi häneltä kysyttiin, aikooko hän keskustella Yhdysvaltain kongressin mustien kansanedustajien kanssa aiheesta.

– Kongressin mustien edustajien ryhmä on mahtava. Olin itse asiassa ajatellut kokoustaa heidän kanssaan, mutta kongressiedustaja Cummings sanoi, ettei hän voi tulla koska se olisi hänelle poliittisesti huono asia. Soitimme ja soitimme hänelle, mutta joku oli varmaan sanonut hänelle että älä tapaa Trumpia.

Demokraattipuolueen kongressiedustaja Elijah Cummings kiisti myöhemmin jyrkästi, että olisi kieltäytynyt mistään.

– En voi käsittää miksi presidentti Trump keksisi minusta tuollaisen tarinan. Hänen on täytynyt saada väärää tietoa. Haluan kovasti tavata hänet, Cummings sanoi lausunnossaan.


”En minä jakanut kansaa”

Viimeisenä kysymyksenä Trumpilta tiedusteltiin, mitä hän aikoo tehdä Yhdysvaltoja riivaavan poliittisen riitelyn helpottamiseksi.

– Maamme on ollut jakautunut kahdeksan vuotta ja kauemminkin. Ollaan reiluja presidentti Obamaa kohtaan, maamme on ollut jakautunut jo aiemmin – minä en sitä ole jakanut.

– Aiomme työskennellä kovasti asian eteen, parantaa asuinalueiden tilannetta ja koulutusta ja pysäyttää rikollisuuden.

– Mutta Donald Trump ei jakanut tätä maata. Teen kaiken voitavani korjatakseni asian. Haluan kiittää kaikkia, on ollut kunnia olla täällä tänään. Kiitos paljon.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Henkilön hallusta löytyi tappavan myrkyllistä kemikaalia Turun yliopistollisessa keskussairaalassa

 2. 2

  Tuntemattomat ihmiset tulivat kysymään, mitä Nooran, 27, kasvoille oli tapahtunut – kuvat tuovat esiin yleisiä terveyspulmia, joista ei kehdata puhua

 3. 3

  Lehti: Avicii löydettiin kuolleena Omanin sulttaaniperheelle kuuluvasta asunnosta

 4. 4

  Antti Rinteelle kävi köpelösti Sdp:n Uudenmaan jäsen­äänestyksessä

 5. 5

  Janni Hussista kuoriutuu Selviytyjissä uskomaton kieroilija –häijy suunnitelma tyrmistyttää: ”Jumalauta, mikä tyyppi!”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Metromatkustajan salakuvaus kostautui nololla tavalla: supermalli julkaisi hillittömän vastaiskun – ”Tämä on paras juttu, jonka olen nähnyt”

 2. 2

  Kärpät on Suomen mestari! Tappara kaatui trillerissä

 3. 3

  Atte, 18, asuu hotellissa: ”Aika kiva, että siivooja vaihtaa lakanat”

 4. 4

  25-vuotiaan päänsärkyä ei otettu vakavasti – kuoli aivokasvaimeen

 5. 5

  Sarjakakkaaja kiusaa uimahallia Oulussa, jättää tuotoksiaan isoon altaaseen – sarjakiuaspissaaja saatiin jo kiinni

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

 3. 3

  Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

 4. 4

  Kaunarit-Brooke, 56, on timanttisessa bikinikunnossa – julkaisi kuvan maratonien koulimasta vartalostaan

 5. 5

  Stand up -koomikko vitsaili Sara Siepin työstä tv:ssä – Roope Salminen raivostui: ”Mitä v****a sä tiedät?”

 6. Näytä lisää