Kuvat: Järjestö pettyi pahoin Ruotsin ”feministisen hallituksen” pukeutumiseen Iranissa

Ruotsalaisten naisministerien huivit saivat ihmisoikeusjärjestön pettymään pahanpäiväisesti.

15.2.2017 21:04 | Päivitetty 15.2.2017 21:53

YK:n toimintaa tarkkaileva ihmisoikeusjärjestö UN Watch on ilmaissut kannanotossaan pettyneensä pahasti Ruotsin hallitukseen, joka kutsuu itseään maailman ensimmäiseksi feministiseksi hallitukseksi.

Pettymys juontaa juurensa hallituksen taannoiseen Iranin-vierailuun, jolla kauppaministeri Ann Linde ja muut naisministerit tapasivat Iranin presidentin Hasan Ruhanin pukeutuneina hijab-huiveihin sekä pitkiin takkeihin.

Ruotsalaisnaisten teko on tulkittu iranilaisen lain kunnioittamiseksi, jotka pakottavat naiset käyttämään pään peittävää hijab-huivia. Järjestön mukaan hallituksen naisministereiden on katsottu lyöneen laimin paitsi omat feministiset periaatteensa, mutta myös pettäneen iranilaiset naiset.

YK:n alla toimiva ihmisoikeusjärjestö UN Watch on kuvaillut Ruotsin ministerien vierailua ”walk of shameksi”. Termiä käytetään tavallisesti kuvaamaan noloa kävelymatkaa kotiin aamuun asti venähtäneiden jatkojen jälkeen.

UN Watch katsoi ruotsalaisten samalla jättäneen huomioitta myös iranilaisten toimittajan ja ihmisoikeusaktivistin Masih Alinejadin eurooppalaisille naispoliitikoille kohdistaman pyynnön seistä arvojensa takana ja kieltäytyä Iraniin kohdistuvilla vierailuilla peittämästä hiuksensa hijabilla.

”Eurooppalaiset naispoliitikot ovat tekopyhiä”

Alinejad tunnetaan myös perustamastaan Facebook-sivustosta, joka on rohkaissut iranilaisia naisia vastustamaan hijab-lakia antamalla hiustensa näkyä. My Stealthy Freedom (suom. Salainen vapauteni) -sivustolla on yli miljoona seuraajaa. Sinne on ilmestynyt muun muassa kuvia iranilaisista pariskunnista, joissa miehet ovat pukeneet huivit päähänsä, mutta vaimojen hiukset näkyvät vapaina.

Kauppaministeri Ann Linde allekirjoitti UN Watchin mukaan lauantaina Iranissa useita sopimuksia iranilaisministerien kanssa.

– Eurooppalaiset naispoliitikot ovat tekopyhiä. He puhuvat Ranskan musliminaisten puolesta ja taistelevat burkini-kieltoa vastaan, mutta mitä Iraniin tulee, heitä kiinnostaa vain raha, sivaltaa Alinejad.

Ruotsin hallituksen pukeutuminen sai kritiikkiä osaltaan myös siksi, että hallituksen katsottiin pukeutumisellaan välittävän hyvin erilaista viestiä kuin se teki vain reilu viikko aikaisemmin.

Ruotsalaiset naisministerit näpäyttivät vain pari viikkoa sitten tällä kuvalla Donald Trumpia vedoten tasa-arvoon.

Tuolloin sosiaalisessa mediassa levisi varapääministeri Isabella Lövinin julkaisema kuva, joka tulkittiin feministiseksi kannanotoksia ja näpäytykseksi Donald Trumpille. Kuvassa Lövin ja hallituksen naiset esittelivät juuri allekirjoitettua uutta ympäristölakia, ja Lövin ilmoitti sen yhteydessä maailman tarvitsevan vahvoja johtajia, jotka ajavat naisten oikeuksia.

Myös Jenni Haukio edusti syksyllä huivissa

UN Watchin mukaan kauppaministeri Linde allekirjoitti iranilaisministerien kanssa useita sopimuksia viikonlopun vierailulla.

– Jos Ruotsi todella välittäisi naisten oikeuksista, ei naisministerien ikimaailmassa olisi pitänyt saapua neuvottelemaan Iranin kaltaiseen maahan, UN Watchin johtaja Hillel Neuer jyrähti.

Myös Rouva Jenni Haukio edusti lokakuussa huivitettuna Iranin-vierailulla.

Suomessa samasta aiheesta puhuttiin syksyllä, kun presidentin puoliso Jenni Haukio edusti presidentti Sauli Niinistön rinnalla huivitettuna Teheranissa.

Keskustelun yhteydessä ihmeteltiin, miksi Haukio päätti pitää huivia, vaikka iranilaiset diplomaatit eivät ole joustaneet omasta protokollastaan Suomessa.

Takavuosilta suomalaisten mieliin on jäänyt erityisesti tapaus, jossa Iranin suurlähettiläs Reza Nazarahari jätti kättelemättä presidentti Tarja Halosen ja kätteli ainoastaan hänen miehensä Pentti Arajärven.

Juttua korjattu 15.2. kello 21.50. Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, UN Watch ei ole YK:n alainen ihmisoikeusjärjestö, vaan YK:n toimintaa tarkkaileva kansalaisjärjestö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?