Kommentti: Neuvonantajan lähtö ei auta – Trumpin ja amerikkalaisten Venäjä-painajainen on vasta alussa

Julkaistu:

Turvallisuusneuvonantaja Michael Flynnin ero ei lakaise piiloon Donald Trumpin hallinnon Venäjä-sotkuja vaan merkitsee vasta alkua presidentin murheille, kirjoittaa Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Johannes Kotkavirta.
Kukaan tuskin odotti presidentti Donald Trumpin ensimmäisistä viikoista seesteistä aikaa Yhdysvalloille tai maailmalle. Kiinan ärsyttäminen ja kauppasodan lietsonta, Meksikon loukkaaminen muurihankkeella, rajut maahanmuuttolinjaukset ja edeltäjän Barack Obaman saavutusten mitätöinti olivat vaalilupauksia, joita Trumpin odotettiinkin ryhtyvän nopeasti toteuttamaan.

Sen sijaan Trumpin edelleen vasta rakentumassa olevan hallinnon toiminnan kaoottisuus ja osaamattomuus ovat olleet vielä pahempia kuin ennakkoon odotettiin – sekavasta vaalikampanjasta huolimatta. Tilannetta kuvasi osuvasti George W. Bushin hallintoon kuulunut Michael Gerson Washington Postin kolumnissaan, jossa hän kertoi edustajainhuoneen puhemiehen Paul Ryanin ja Trumpin lähimpien avustajien välisestä tapaamisesta tammikuun alussa.

Paikalla olivat Gersonin mukaan Trumpin tuleva päästrategi Steve Bannon, tuleva kabinettipäällikkö Reince Priebus sekä neuvonantajat Jared Kushner, Kellyanne Conway ja Stephen Miller. Tapaamisen alussa Ryan kysyi paikallaolijoilta: ”Kuka täällä on vastuussa?”

Huoneeseen laskeutui hiljaisuus.

Itsensä Yhdysvaltain turvallisuusneuvostoon junaillut Bannon on ehditty nimeämään amerikkalaislehdistössä ”todelliseksi presidentiksi”, kun taas republikaanipuoluetta kabinetissa edustavalle Priebusille näyttää jääneen oikeistomedian sylkykupin rooli. Conway taas on kummastuttanut omituisilla lausunnoillaan – Trumpin tyttären (ja Kushnerin vaimon) tuotteiden mainostamisen lisäksi hän vakuutti vielä maanantaina, että presidentti tukee täysin turvallisuusneuvonantajaansa Michael Flynniä, joka näytti valehdelleen jopa varapresidentille Venäjän suurlähettilään kanssa käymistään keskusteluista.

Vain tuntia myöhemmin Trumpin tiedottaja kertoi presidentin ”tutkivan” Flynnin tilannetta. Ennen kuin vuorokausi vaihtui, Flynn oli pyytänyt eroa tehtävästään ja anteeksi harhaanjohtamistaan. Taustalla ovat siis ex-kenraali Flynnin ja Venäjän Washingtonin-lähettilään ennen vaaleja ja niiden jälkeen käymät keskustelut, joiden Flynn ensin kielsi käsitelleen Venäjään kohdistettuja pakotteita. Tämä väite osoittautui myöhemmin virheelliseksi.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mika Aaltola arvioi tuoreeltaan STT:lle, että Flynnistä eroon hankkiutumalla Trumpin hallinto toivoo huomion suuntautuvan pois sen lähipiirin kiusallisista Venäjä-suhteista. Presidentti Vladimir Putinin kanssa illallispöydässä kuvatun Flynnin lisäksi ennen jo vaaleja lähteä saivat lähteä kampanjapäällikkö Paul Manafort ja neuvonantaja Carter Page – molemmat ilmeisesti liian läheisistä suhteistaan Kremliin.

Kohu Trumpin lähipiirin Venäjä-kytköksistä on kuitenkin vasta alussa, ja saa vain lisää kierroksia Flynnin historiallisesta erosta. Varsinkin kun tiistaina Trumpin itsensä kerrottiin tienneen Flynnin harhaanjohtavista puheista jo viikkoja ennen tämän eroa.

– Trump saattaa nähdä Flynnin uhrilampaana, mutta todellisuudessa hän on ensimmäinen kaatuva dominonappula, muotoili NSA:n entinen asianajaja Susan Hennessey brittilehti The Guardianin mukaan.

Kaiken lisäksi amerikkalaismedia kertoi myöhään tiistaina nimettömiin lähteisiin vedoten, että puhelutietojen mukaan Trumpin kampanja oli pitänyt tiiviisti yhteyttä Venäjän tiedustelun työntekijöihin samaan aikaan, kun Venäjän on kerrottu hakkeroineen demokraattipuolueen tietoja vaalien alla. Väitteet olivat tuoreeltaan vahvistamattomia mutta äärimmäisen vakavia, ja Trumpilta tullaan vaatimaan kunnon selvitystä asiasta.

Trumpiin ja Venäjään liittyviä avoimia kysymyksiä on valtavasti. The Washington Post listasi tiistaina Flynnin eron jälkeen niitä kymmenen: Pyysikö Trump itse Flynniä puhumaan pakotteista Venäjän kanssa ennen vaaleja? Miksi Flynn sai pitää paikkansa näin pitkään valehtelusta huolimatta? Miksi Trumpin hallinto ei reagoinut tietoihin, joiden mukaan Flynn voisi olla haavoittuva venäläisten kiristykselle?

Ja kuten Michael Gerson kolumnissaan kysyi: kuka tätä hallintoa oikein johtaa?

Mikä on Trumpin ja Venäjän suhde, oikeasti? Amerikkalaiset ovat ansainneet vihdoin kunnon vastauksen tähän kysymykseen.

Liittovaltion poliisi FBI selvittää jo valmiiksi Trumpin hallinnon mahdollisia suhteita Venäjän johtoon. Demokraattipoliitikot taas tekivät selväksi, että Flynnin ero oli vasta ensimmäinen näytös Venäjä-sotkujen selvittämisessä. Tiistaina myös useat republikaanisenaattorit vaativat kongressin selvitystä Flynnin eron taustoista.

Sosiaalisessa mediassa puhuttiin samalla jo ”Flynngatesta” 1970-luvulla presidentin eroon johtaneen Watergate-skandaalin hengessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt