USA:n ja Kiinan välit kiristyivät nopeasti – asiantuntijat: Näin kävisi, jos sota syttyisi

Yhdysvallat ja Kiina ovat napit vastakkain Etelä-Kiinan merellä, sotilaallisesta selkkauksesta kärsisivät kaikki.

11.2.2017 16:27

Yhdysvaltain ja Kiinan välit ovat kiristyneet presidentti Donald Trumpin tultua valtaan. Maan ovat napit vastakkain Etelä-Kiinan merellä.

Välejä hiertää se, kenelle kuuluvat Etelä-Kiinan merellä sijaitsevat Spratly-saaret ja Scarborough Shoal -riutta. Kiista-alueeseen kuuluu noin sata pikkusaarta.

Alue sijaitsee Kiinan, Malesian, Vietnamin, Filippiinien, Indonesian ja Brunein keskellä. Kaikki rantavaltiot ovat vaatineet saaria itselleen. Meren pohjassa uskotaan olevan runsaasti luonnonrikkauksia, öljyä ja kaasua.

Etelä-Kiinan merellä maiden välejä on kiristänyt viime vuosina se, että Kiina on rakentanut alueelle keinotekoisia saaria sotilastukikohdiksi.

Presidentti Barack Obaman kaudella Yhdysvallat oli puolueeton Kiinan ja muiden rantavaltioiden kiistaan.

Presidentti Trumpin aikana Yhdysvaltain äänensävy on muuttunut.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson sanoi alkuvuonna senaatin kuulemisessa, että Kiinan toimet Etelä-Kiinan merellä muistuttavat Venäjän tekemää Krimin laitonta valtausta. Tillerson ilmoitti, ettei sallisi kiinalaisten pääsyä rakentamilleen saarille.

Kiinan ja Yhdysvaltain välit ovat tulehtuneet niin, että viime päivinä Kiinan ja Yhdysvaltain armeijan lentokoneet ovat lentäneet vaarallisen lähellä toisiaan, Ilta-Sanomat kirjoitti.

Kiinalaiset merivoimien valvonta-alukset partioivat Scarborough Shoalin edustalla keväällä 2012.

Kolmas maailmansota?

Trumpin neuvonantoja Steve Bannon ennakoi vuosi sitten radiohaastattelussa, että Etelä-Kiinan merellä nähdään sota ”5–10 vuoden aikana”.

Sanomalehti Aftonbladetin haastattelema turvallisuusasiantuntija Mike Winnerstig pitää mahdollisena sotilaallista voimainmittelyä Yhdysvaltain ja Kiinan välillä.

– Yhdysvallat voi lähettää alueelle joukkoja, jotka häätävät kiinalaiset alueelta tai pahimmassa tapauksessa avaavat tulen kiinalaisia vastaan.

Yhteydenotosta tulisi vaarallinen. On kaksi supervaltaa, joista kumpikin pitää viimeiseen asti kiinni omista eduistaan.

Kentuckyn yliopiston lehtori Robert Farley sanoo The National Interest -lehdessä, että mahdollinen Kiinan ja Yhdysvaltain välinen sota merkitsisi kolmatta maailmansotaa.

Farleyn mukaan Kiinalle ei riittäisi pelkkä amerikkalaisten tai japanilaisten joukkojen tuhoaminen.

– Sen laivaston pitää valloittaa, hallita ja puolustaa jotain maantieteellistä paikkaa.

Todennäköisesti tukikohdaksi tulisi Taiwan tai joku etuvartioasema Kiinan merellä.

Yhdysvallat yrittää mahdollisessa sodassa tuhota Kiinan joukkoja. Sen laivasto ja ilmavoimat iskevät Kiinan lento-, laivasto- ja ohjustukikohtiin.

Taantuma alkaa

Yhdysvallat on sotilaallisesti vahvempi kuin Kiina. Kiina on kuitenkin kuronut eroa 20 viime vuoden aikana. Kiinalla on Aasian vahvin laivasto.

Yhdysvalloilla on teknologinen ylivoima.

Asiantuntijat uskovat Yhdysvaltojen voittavan mahdollisen voimain mittelyn. Yhdysvalloilla on 10 lentotukialusta, kun taas Kiinalla on yksi. Yhdysvalloilla on uudenaikaiset taistelulentokoneet.

Sotilaallisen tutkimuksen johtaja Peter Roberts muistuttaa The Independent- lehden haastattelussa sodan seurauksista. Mahdollisessa sodassa Yhdysvallat tulisi kärsimään sotilaallisia tappioita. Se menettäisi tuhansia sotilaita.

– Jos Yhdysvallat menee sotaan, se joutuu totaaliseen sotaan.

Yhdysvaltojen vahvuus Robertsin mukaan on siinä, että sen maavoimat, ilmavoimat, merivoimat ja laivasto toimivat hyvin yhteen. Armeijalla on saanut kokemusta taistelusta.

Asiantuntija varoittavat, että mahdollisesta sodasta kärsivät kaikki, myös Yhdysvallat ja Kiina.

Etelä-Kiinan merialueen halki kulkevat tärkeät kauppareitit. Mahdollinen sota vahingoittaisi kaupankäyntiä ja aiheuttaisi maailmanlaajuisen taantuman.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?