Tällainen on al-Assadin kauhujen vankila: massahirttäjäisiä ja joukkomurhia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tällainen on al-Assadin kauhujen vankila: massahirttäjäisiä ja joukkomurhia

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin raportin mukaan pahamaineisessa Saidnayan vankilassa on hirtetty salaa jopa 13 000 ihmistä.

10.2.2017 5:55

Silmitöntä hakkaamista, julmaa kidutusta ja mielivaltaisia murhia. Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinnon Saidnayan sotilasvankilalla on maine maanpäällisenä helvettinä. Vankila sijaitsee pääkaupunki Damaskoksen lähellä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International julkaisi tiistaina vankilan kauhuista uuden kylmäävän raportin nimeltä Ihmisteurastamo: Massahirttäjäisiä ja joukkomurhia Saidnayan vankilassa Syyriassa.

Raportin mukaan vankilassa on hirtetty vuosien 2011–2015 aikana jopa 13 000 ihmistä laittomasti yön pimeydessä.

– Saidnaya on elämän loppu – ihmisyyden loppu, nimellä Abu Muhammed esiintyvä entinen vartija sanoo Amnestyn raportissa.

Vangeille on sanottu, että heidät siirretään toiseen paikkaan, mutta todellisuudessa heidät onkin viety kellarikerrosten joukkoteloitushuoneisiin.

– Jos painoi korvat lattiaan, kuuli korinamaista ääntä. Sitä kesti noin kymmenen minuuttia. Me nukuimme tukehtumalla kuolevien ihmisten äänien yläpuolella. Se oli minulle silloin tavallista, Hamid-nimellä esiintyvä entinen upseeri kuvailee raportissa.

Vuonna 2012 pidätetty Hamid on yksi Amnestyn haastattelemasta 84 ihmisestä.

Järjestö haastatteli raporttia varten 31 entistä vankia, heidän entisiä vartijoitaan tai vankilan viranomaista, entisiä sotilassairaalan lääkäreitä, tuomareita, lakimiehiä, asiantuntijoita sekä vankien omaisia.

Amnestyn mukaan ruumiit on haudattu joukkohautoihin. Ennen teloitusta vankeja on kidutettu, hakattu itse askarrelluilla aseilla tai metalliputkilla ja heiltä on riistetty ruoka, vesi, lääkkeet ja terveydenhuolto.

Amnesty uskoo, että suurin osa uhreista on ollut siviilejä, jotka ovat vastustaneet al-Assadin hallintoa. Saidnayan vankila koostuu kahdesta rakennuksesta. Punainen rakennus on varattu pääasiassa siviileille.

”Tuomioistuimella ei ole mitään tekemistä lainvoiman kanssa”

Valkoinen rakennus on varattu upseereille ja sotilaille. Heidän uskollisuutensa on saatettu kyseenalaistaa. Tuomitut ovat joutuneet laittomaan ja näennäiseen kenttäoikeudenkäyntiin.

– Tuomari kysyy vangin nimen ja onko hän syyllistynyt rikokseen. Olipa vastaus kyllä tai ei, hänet tuomitaan. Tällä tuomioistuimella ei ole mitään tekemistä lainvoiman kanssa, entinen tuomari sanoo Amnestyn raportissa.

Ihmisoikeusjärjestö on pyytänyt päästä tarkkailemaan Syyrian vankiloiden oloja. Selvityspyyntöihin vankien oloista ei ole Amnestyn mukaan vastattu. Amnesty on vaatinut julmuuksien välitöntä lopettamista.

Amnesty pyytää, että Yhdistyneet kansakunnat alkaa välittömästi tutkia asiaa. Amnestyn tutkija Nicolette Waldman sanoo CNN:lle, että Venäjällä on erittäin merkittävä rooli ja vastuu rauhan ja turvallisuuden ylläpitämisessä.

– Pyydämme, että he käyttävät vaikutusvaltaansa Syyrian viranomaisiin, jotta riippumattomat tarkkailijat pääsisivät kaikkiin Syyrian hallinnon pyörittämiin vankiloihin, missä nämä julmuudet tapahtuvat, jotta syylliset saadaan vastuuseen, Waldman sanoo.

YK:n arvion mukaan Syyrian sodassa on kuollut jo 400 000 ihmistä sen jälkeen, kun sota syttyi vuonna 2011. 4,8 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Syyria kiistää raportin tiedot

Syyrialainen uutistoimisto SANA kertoo, että maan oikeusministeriön mukaan raportti ei perustu oikeaan todistusaineistoon, vaan ”henkilökohtaisiin tuntemuksiin, joilla on tunnettuja poliittisia tavoitteita”.

Myös presidentti Bashar al-Assad on toistuvasti kiistänyt mielivaltaiset teloitukset ja sotarikokset.

– Olen vain otsikko. Paha presidentti, pahis, joka tappaa hyviksiä. Tiedätte tarinan. Todellinen syy on hallinnon kaataminen. Tämä hallinto ei täytä Yhdysvaltain kriteerejä, al-Assadin kerrotaan todenneen länsimaisille vierailijoille marraskuussa.

Asiantuntija: Saidnaya ei ole välttämättä edes hirvittävin

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n tutkija Mikko Patokallio sanoo Ilta-Sanomille, että Syyrian hallinnon toteuttamat teloitukset ovat olleet pitkään epäilyksen kohteena ja niistä on liikkunut erilaisia todisteita.

– Amnestyn raportissa merkillepantavin asia on teloitusten määrä yhdessä vankilassa ja se, että ne kohdistuvat enimmäkseen poliittisiin aktivisteihin, jotka eivät ole välttämättä koskeneetkaan aseisiin, Patokallio toteaa.

Tutkija huomauttaa, että Saidnaya ei ole välttämättä edes Syyrian hirvittävin vankila. Syyrian sotilastiedustelun muiden tiedusteluhaarojen vankiloilla on ollut hänen mukaansa kaikkein pahin maine.

– Siellä tapahtui vielä synkempiä asioita.

Lähteet: Amnesty International, CNN, Reuters

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?