Kommentti: Varautukaa vähintään neljään Trump-vuoteen – puheet presidentin erottamisesta ovat turhia

Julkaistu:

Yhdysvallat
Yhdysvaltain presidentin virkasyytteestä puhutaan, mutta se on äärimmäisen vaikea prosessi, jolle ei tällä hetkellä ole edellytyksiä, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaan uutisten tuottaja Jari Alenius.
Donald Trump ei istu täyttä neljää vuotta Yhdysvaltain presidenttinä. Tällaisia puheita kuulee yhä useammin muuallakin kuin kahvipöydissä, kun Yhdysvalloissa ja maailmalla seurataan uuden presidentin myrskyisää alkutaivalta.

Yhdysvalloissa jotkut demokraattiedustajat ovat jo julkisesti vihjanneet virkasyytteestä presidenttiä vastaan, jos tämä esimerkiksi ei noudata oikeuden päätöksiä kiistellyssä maahantulokiellossaan. Trumpin on epäilty myös pyrkivän muuttamaan Yhdysvaltain valtarakenteita oman asemansa pönkittämiseksi ja demokratian murentamiseksi, jolloin voisi löytyä perusteet syyttää häntä.

Eniten esillä ovat olleet presidentin taloudelliset esteellisyydet, jolloin olisi mahdollista, että häntä voitaisiin syyttää perustuslain vastaisesta lahjan vastaanottamisesta jonkin ulkomaan edustajalta.

Trumpin erottamisella spekuloi myös New Yorkissa parhaillaan vierailevana professorina toimiva Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi, joka IS:n haastattelussa uumoili Trumpin saavan virkasyytteen vuoden kuluessa.

Tällaiset ovat todella kovia puheita, joita ei pitäisi heitellä kevein perustein. Fakta on juuri tällä hetkellä se, että Trumpin syyttämiseksi ei ole riittäviä perusteita. Ja vaikka olisikin, siitä on vielä todella pitkä matka siihen, että hän todella saisi virkasyytteen, tai että hänet lopulta tuomittaisiin ja potkittaisiin virasta.

Trumpin vastustajien ja hänen toimiensa kauhistelijoiden olisi nyt syytä pistää jäitä hattuun ja varautua kiltisti siihen, että hän on Yhdysvaltain presidentti seuraavat neljä vuotta. Ja mahdollisesti vielä toisenkin kauden eli täydet kahdeksan vuotta.


Virkasyyte erittäin raskas prosessi

Yhdysvaltain presidentin erottaminen on mahdollista kahdella tavalla. Häntä vastaan voidaan nostaa virkasyyte, josta päätöksen tekee kongressin 435-jäseninen edustajainhuone yksinkertaisella enemmistöllä. Tuomioistuimena toimii senaatti, jossa langettavaan tuomioon tarvitaan 2/3-osaa 100:sta jäsenestä eli 67 senaattoria.

Toinen tapa antaa presidentille potkut määritellään perustuslain 25. lisäyksessä, jonka nojalla varapresidentti ja enemmistö hallituksesta voivat todeta presidentin kyvyttömäksi hoitamaan tehtäviään, jolloin valta siirtyy varapresidentille.

Virkasyyte on äärimmäisen vaikea ja harvoin käytetty prosessi, joka ei historian aikana ole johtanut vielä yhdenkään presidentin erottamiseen, koska Richard Nixon tajusi tehdä johtopäätökset ja erota itse Watergate-skandaalin vuoksi 1974. Andrew Johnson oli lähellä saada kenkää vuonna 1868, Bill Clinton selvisi helposti kuiville vuonna 1999. Historiallisesti Johnsonin ja Clintonin tapauksissa on samankaltaisuuksia, sillä niissä opposition hallitsema kongressi yritti erottaa presidentin olosuhteissa, joissa maa oli vakavasti kahtia jakautunut ja oikeudenkäynti vahvasti politisoitu.

Nixonin tapausta pidetään varsin selvänä rikosprosessina, sillä hänen hallintonsa oli synkän korruptoitunut ”roistojen” pesä.

Donald Trumpin virkasyyte voisi olla mahdollinen Nixonin kaltaisessa tapauksessa, jossa presidentti syyllistyisi erittäin vakavaan rikokseen ja vallan väärinkäyttöön. Sellaisesta ei – onneksi – ole mitään merkkejä.

Johnsonin ja Clintonin kaltainen tapaus, eli Trumpin erottaminen muslimien syrjinnän tai jonkin muun hänen poliittisen toimensa, aiempien bisnestensä tai hairahdustensa takia puolestaan on vaihtoehto, jota tällä hetkellä ei yksinkertaisesti ole näkyvissä.

Puolue ei petä

Presidentin republikaanipuolueella on vahva enemmistö edustajainhuoneessa ja suhteellisesti jopa vahvempi senaatissa. Demokraattien pitäisi edustajainhuoneessa houkutella ensin neljä lakivaliokunnan republikaania ja sitten 24 republikaanien kongressiedustajaa äänestämään virkasyytteen puolesta. Sitten senaatissa peräti 19 republikaanisenaattorin 52:sta pitäisi vaihtaa leiriä, jotta tuomio tulisi.

Luvut ovat sellaisia, että nykyisessä ideologisesti ja henkilökohtaisesti riitautuneessa poliittisessa tilanteessa sellaista loikkausaaltoa ei helpolla tapahdu. Republikaanipuolue on toistaiseksi kaikkien Trumpin kohujen aikana pääasiassa vain hymistellyt ja seissyt presidentin takana, soraäänet ovat olleet yksittäisiä ja heikkoja.

Puolue tietää, että se matkaisi kohti tuhoaan, jos se pettäisi miljoonien äänestäjien palvoman Trumpin. Tämän syyttämistä vähänkin poliittisilta haiskahtavin perustein pidettäisiin todennäköisesti maanpetoksena hänen kannattajiensa keskuudessa, ja seuraukset voisivat olla tuhoisat.

Trumpin toteaminen kyvyttömäksi hoitamaan tehtäviään olisi sekin liki maanpetoksellista, mikäli perusteena olisi jokin muu kuin lääkärin toteama vakava sairauskohtaus. Presidentin luonteenpiirre tai väitetty narsistisuus eivät ole aiheellinen peruste.

Trumpin hallitus – jonka hän on kaiken lisäksi kasannut pääosin lojaaleista kannattajistaan – tietää, että he eivät kykenisi hallitsemaan maata, jos olisi pienimmätkin perusteet epäillä presidentin syrjään siirtämistä vallankaappaukseksi. Jos varapresidentti ja hallitus yrittäisivät soveltaa perustuslain 25. lisäystä, kongressin kummankin kamarin pitäisi presidentin vastustaessa vahvistaa vallansiirto 2/3-osan enemmistöllä. Presidentillä olisi etu puolellaan.


Poliittinen asetelma tuskin muuttuu

Asetelmat Yhdysvaltain poliittisella kartalla voivat siis tällä hetkellä muuttua vain presidentin hyvin vakavan rikoksen tai sairauskohtauksen seurauksena. Sellaisten toivominen on toivottavasti kaikkien mielestä täysin vastuutonta.

Asetelmat voivat muuttua myös marraskuun 2018 kongressivaalien seurauksena, jos demokraattipuolue tekee pienen ihmeen ja valloittaa enemmistön itselleen. Sekin on tämän hetken tiedoilla kaukainen toive.

Republikaanipuolue on pitkän kongressivaltansa aikana muuttanut edustajainhuoneen vaalien vaalipiirijakoja itselleen niin edullisiksi, että demokraattiehdokkaiden on todella vaikea voittaa republikaanivastustajansa suuressa osassa maata. Vaikka edustajainhuone päätyisikin demokraateille, senaatissa tilanne on heille vielä epäedullisempi.

33:sta ensi vuonna jaossa olevasta senaattorinpaikasta valtaosa on osavaltioissa, jotka ovat tällä hetkellä tukevasti republikaanienemmistöisiä. Demokraattien hallitseman edustajainhuoneen nostama virkasyyte Trumpia vastaan ei hevillä saisi senaatissa 67 senaattoria taakseen. Trump pääsisi pälkähästä kuten Johnson ja Clinton.

Jälleen kierrytään siihen tosiseikkaan, että Donald Trumpin pitäisi syyllistyä erittäin vakavaan rikokseen, jotta tilanne muuttuisi. Kaikki on toki mahdollista, mutta veikkaan, että sitä tilannetta saadaan odottaa hamaan tappiin.

Yksi mahdollisuus piilee toki siinä, että epäsuosittu presidentti muuttuisi vakavaksi rasitteeksi puolueelleen, ja republikaanijohtajien mieleen hiipisi pieni piru, joka kuiskuttelisi, että Trumpin syrjäyttämisestä olisi heille etua. Kuten todettua, sellaisesta ei ole mitään merkkejä.

Vuonna 2020 uudestaan?

Trumpin suosioluvut ovat madelleet alhaalla hänen kautensa alussa, mutta niistä ei voi tehdä johtopäätöstä, että hän olisi saamassa kenkää presidentinvaaleissa neljän vuoden päästä. Mielipidemittaukset ovat aiemminkin johtaneet harhaan, ja neljän vuoden virkakausi on tapauskohtaisesti istuvan presidentin kannalta joko sopivan lyhyt tai pitkä.

Se on sopivan lyhyt siinä mielessä, että Trump voi seuraavien vaalien lähestyessä kirkkain silmin todeta, että vaikka kaikki hänen uudistuksensa eivät vielä olisikaan ottaneet tuulta purjeisiin, se johtuu demokraattien tai oikeuslaitoksen vastustuksesta, ja hän tarvitsee toiset neljä vuotta työnsä loppuun saattamiseksi.

Neljä vuotta voi olla myös sopivan pitkä aika, että joidenkin Trumpin toimien vaikutukset voivat jo näkyä positiivisesti hänen kannattajiensa elämässä, mutta ei tarpeeksi pitkä, että toimien kääntöpuolia kyettäisiin vielä hahmottamaan. Neljässä vuodessa Trump ja hänen esikuntansa voivat myös hyvinkin ehtiä kouliintua häikäilemättömän taitavaksi hallinnoksi, jota on vaikea saada kiinni mistään.

On mahdollista, että vuoden 2020 presidentinvaaleissa toistaiseksi tuntematon demokraattiehdokas saa vastaansa erittäin kovissa liemissä keitetyn, kokeneen presidentti Trumpin, joka jyrää vastustamattomasti jatkokaudelle syvänpunaisten republikaaniosavaltioiden ja epäröivien vaa’ankieliosavaltioiden tuella.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä @AleniusJari

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt