Osaatko ratkaista vapaamuurarien salakirjoituksen? Koodin juuret 1700-luvulla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Osaatko ratkaista vapaamuurarien salakirjoituksen? Koodin juuret 1700-luvulla

Salakirjoitus on otettu käyttöön 1700-luvulla, kun looshien johtajat halusivat pitää keskinäiset viestinsä salassa.

Osaatko ratkaista vapaamuurarin viestin?­

9.2.2017 9:18

Vapaamuurarien suosimaa salakirjoitusta käytti 1700-luvulla myös ruusuristiläiset. Niin sanottu ”sikolättikoodi” (englanniksi ’Pigpen Cipher’) on ehkä maailman tunnetuin salakirjoitustekniikka. Se on helppo ratkaista, sillä jokaista merkkiä vastaa yksi kirjain.

Koodiavaimen avulla voit ratkaista yllä olevaan kuvaan kätketyn viestin. Mitä vapaamuurari sinulle ehdottaa?

Vapaamuurarien klassisessa salakirjoituksessa jokaisella merkillä on vastineensa aakkosissa.­

Merkit perustuvat alla olevaan ristikkoon. Joskus kirjaimet on laitettu ristikossa eri järjestykseen, jolloin merkit vastaavat eri kirjaimia.

Erikoisia merkkijonoja voi nähdä Britanniassa ja Yhdysvalloissa mm. hautakivissä. Lisäksi vapaamuurarien muistoesineistä voi löytää koodikirjoitusta.

Matematiikasta ja salakirjoituksen historiasta kirjoja tehneen Simon Singhin mukaan vapaamuurarien käyttämä salakirjoitustekniikan pohja on Rooman valtakunnassa. Caesar saattoi viestissään sekoittaa aakkoset siten, että esimerkiksi C-kirjain tarkoitti A:ta, ja E-kirjain C:tä. Viestin vastaanottaja osasi siirtää kaikkia merkkejä aakkosissa kolme merkkiä taaksepäin ja sai selville viestin sisällön. Salakirjoitustekniikkana menetelmä on varsin alkeellinen, mutta toimintatapa on myös ”sikolättikoodissa” sama: avaimella saadaan jokainen merkki vastaamaan tiettyä kirjainta.

Tämä vapaamuurarien salakirjoitusta sisältävä taulu on peräisin vuodelta 1876.­

Joko sait ratkaistua vapaamuurarin viestin, jonka hän artikkelin ensimmäiseen kuvaan on väkertänyt? Mikäli et jaksanut käyttää aikaasi koodin murtamiseen, paljastamme sen nyt: Lahtisitko silloin kanssani looshille

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?