Suomalaisprofessorin synkkä arvio Trumpista ja valtataistelusta – ”Oikeasti uhka demokratialle”

Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professorin Martti Koskenniemen mukaan vallan itselleen kahmimista yrittävä presidentti Donald Trump on ajamassa maataan kohti perustuslaillista kriisiä. Hän näkee Trumpin johtamistavassa fasistisia piirteitä.

Professori Martti Koskenniemi toimii vierailevana professorina New Yorkin yliopiston oikeusitieteellisessä tiedekunnassa.

8.2.2017 21:33

Yhdysvalloissa New Yorkin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa parhaillaan vierailevana professorina toimiva Koskenniemi kuvailee Trumpin ensimmäisten viikkojen presidenttinä näkyneen työyhteisössä kaoottisena tunnelmana, jopa paniikkina. Henkilökunnalle tarjottiin jopa kriisiapua.

– Nyt yliopiston ja tiedekunnan johdosta on kerrottu arabimaista tuleville opiskelijoille ja opettajille, että he tekevät kaikkensa, jotta heidän tilanteensa olisi mahdollisimman hyvä, Koskenniemi kertoo Ilta-Sanomille Manhattanilla Washington Square Parkin laidalla sijaitsevan kampuksen viereisessä kahvilassa.

Kriisin taustalla on Trumpin määräämä maahantulokielto ja karkotusmääräys, joka koski kaikkia useiden muslimienemmistöisten maiden kansalaisia. Seattlelainen liittovaltion tuomari James Robart kuitenkin määräsi päivä myöhemmin kiellon keskeytettäväksi.

Trump on sen jälkeen haukkunut Robartia ”niin sanotuksi tuomariksi” ja syyttänyt tätä etukäteen siirtolaisen mahdollisesti tekemästä terrori-iskusta. Oikeusministeriö on myös valittanut päätöksestä.

Koskenniemi sanoo yllättyneensä tuomarin ratkaisusta – etenkin koska tämä on taustaltaan republikaani. Juttu on tällä hetkellä vetoomustuomioistuimessa, josta hän ennustaa asian menevän korkeimman oikeuden ratkaistavaksi jo lähiviikkoina.

– Kollegani ovat täällä sitä mieltä, että jos korkein oikeus hyväksyy seattlelaistuomarin ratkaisun ja asettuu presidenttiä vastaan, niin se on erittäin voimakas signaali siitä, ettei oikeuslaitos tule helposti hyväksymään muutakaan mitä sieltä presidentin puolelta esitetään.

Kiistoja ollut aiemminkin

Mitä Trumpin suunnalta voidaan sitten seuraavaksi odottaa? Koskenniemi uskoo, että Trump tulee vielä kokeilemaan maansa demokratian kestävyyttä ja yrittää kasvattaa omaa valtansa esimerkiksi oikeuslaitoksen kustannuksella.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Tuomarien ja presidenttien välisessä kiistelyssä ei sinänsä ole mitään uutta, vaikka Trumpin tuomarista käyttämä kieli on ennenkuulumattoman kovaa.

– Yhdysvalloissa on pitkin edellistä vuosisataa ollut tällaisia kiistoja. New Dealin aikaan 1930-luvulla (Franklin Delano) Roosevelt oli pahassa konfliktissa tuomioistuinten kanssa. Tuolloin Roosevelt uhkasi laajentaa korkeimman oikeuden jäsenten määrän yhdeksästä viiteentoista, Koskenniemi muistuttaa.

Onko mahdollista että Trump yrittää jotain vastaavaa?

– Minusta on aivan selvää että Trump tulee yrittämään tällaista. Mikä se muoto on, sitähän me emme vielä tiedä. Hänhän on ollut vallassa vasta alle kolme viikkoa.

”Aito uhka demokratialle”

Koskenniemi on jo aikaisemmin ennustanut, ettei usko Trumpin pysyvän vallassa kuin vuoden ennen kuin joutuu eroamaan virkarikossyytteen seurauksena.

– Jos me katsomme tätä nykyistä vauhtia, niin se virkasyyte on tulossa jo kahden kuukauden päästä. Mutta täytyy ajatella, ettei tällainen voi jatkua kovin pitkään. Niinpä annan hänelle vuoden, Koskenniemi sanoo.

Viime viikolla Koskenniemi vertasi Turun Sanomissa Trumpia Italian fasistijohtaja Benito Mussoliniin ja ennusti Trumpin ”äärioikeistolaisista ja rasistisista mielipiteistä tunnetun lähipiirin” laativan pian lisää maahantulokiellon kaltaisia määräyksiä.

– Trumpin epävarmuus ja asiantuntemattomuus avaavat fasismin mahdollisuudet. Tähän kuuluu autoritaarisen johtajan vallan pysyvyyden takaaminen ja sen laajentaminen. Perinteisesti tämä tapahtuu muuttamalla perustuslakituomioistuimen tai korkeimman oikeuden kokoonpanoa, menettelyjä tai juttuja, joita niihin lähetetään, Koskenniemi luettelee.

– Trump on oikeasti uhka Yhdysvaltain demokratialle, siitä ei ole mitään epäilystä. Sen suuruutta ei vielä tiedetä. Pitää muistaa, että olemme tilanteessa jossa aikaisemmin ei olla oltu, eikä tiedetä miten se tulee kehittymään. Mutta uskon että tässä ollaan menossa kohti perustuslaillista kriisiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?