Kommentti: Jotain kummallista on meneillään – Trumpista tuli Putinin liittolainen länttä vastaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Jotain kummallista on meneillään – Trumpista tuli Putinin liittolainen länttä vastaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump näyttää levittävän samaa viestiä, jota Kreml on vuosien ajan yrittänyt saada läpi oikeuttaakseen omat toimensa, kirjoittaa Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Johannes Kotkavirta.

8.2.2017 8:15

– Jotain kummallista on meneillään.

Edellä olevaa lausetta hoki Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vaalikampanjassaan toistuvasti, viitaten johonkin epämääräiseen, kuohuttavaan asiaan joka syystä tai toisesta on salattu tavallisilta kansalaisilta. Milloin kyse oli vastustaja Hillary Clintonin väitetyistä terveysongelmista, milloin presidentti Barack Obaman väitetystä haluttomuudesta taistella islamistiterroristeja vastaan, milloin YK:n Israeliin kohdistamasta kritiikistä.

Kyse on amerikkalaisesta salaliittoteorioiden maailmasta, joka on Trumpille omakohtaisesti tuttu. Trump toimi takavuosina presidentti Obaman syntyperään ja mahdolliseen islaminuskoon liittyvän valheen levittämisen ympärille rakentuneen birther-liikkeen keulakuvana. Myöhemmin hän on joukkoineen tyytynyt lainaamaan muita alan toimijoita, viimeksi yhtä tunnetuimmista, Alex Jonesia, jonka mukaan Yhdysvaltain hallitus ja media peittelevät tietoja useista terrori-iskuista.

Trumpin neuvonantajan Kellyanne Conwayn olemattomaan terrori-iskuun liittyvästä väitteestä alkanut tarina median peittelemistä terrori-iskuista on kuin suoraan Jonesin suositun Infowars-salaliittosivuston viimevuotisesta kirjoituksesta (katso alla oleva kuva). Aikaisemmin Jones on muun muassa väittänyt Sandy Hookin koulusurmaa ja syyskuun 11. päivän terrori-iskuja Yhdysvaltain hallituksen junailemiksi.

Tästä maailmasta ammentaa nyt maan tuore presidentti.

Valkoinen talo julkaisi maanantaina presidentin puheiden vahvistukseksi listan ”vähän huomiota saaneista” terrori-iskuista. Mukana olivat esimerkiksi Pariisin, Brysselin ja Berliinin viimeaikaiset iskut, jotka ovat todellisuudessa nousseet poikkeuksetta ykkösuutisiksi maailmalla. Olen itsekin kirjoittanut tapauksista kymmeniä juttuja, ja osassa seurannut terroristijahtia paikan päällä päiväkausien ajan, satojen muiden toimittajien kanssa.

Trump levittää Kremlin viestiä

Kömpelöt valheet saavat Venäjän valtiollisen propagandan näyttämään hienostuneelta vaikuttamiselta, johon Trump – uskomatonta kyllä – näyttää ottavan osaa kommenteillaan. Lauantaina julkaistulla Fox News –kanavan haastatteluvideolla Trump puolusti jälleen venäläistä virkaveljeään Vladimir Putinia, mennen tällä kertaa aiempaa pidemmälle asettamalla Yhdysvallat ja sen langettamien talouspakotteiden kohteena olevan Venäjän moraalisesti samalle viivalle.

– Luuletko että oma maamme on niin viaton?, Trump vastasi Putinia ”tappajaksi” kutsuneelle toimittajalle Bill O’Reillylle.

Suomessa ei edes helposti nähdä, kuinka suuri loukkaus ja hämmennyksen aihe Trumpin kommentti oli amerikkalaisille. Täällä Venäjää pidetään avoimesti täydellisenä roistovaltiona ja samalla kylmän sodan ajan myyttisen pahuuden jatkajana. Vastanapana on ollut Yhdysvallat, jonka kansalaisille vapaus on tärkeä osa identiteettiä, ja joka oikeuttaa toimintansa vapauden pyrkimyksillään.

Maailman ainoa supervalta ei ole itse aina pelannut yhteisesti sovittujen ihmisoikeussääntöjen mukaan, mutta on johtajineen aina avoin arvostelulle. Yhdysvaltojen rinnastaminen maahan, joka tuhoaa järjestelmällisesti viimeisiäkin kansanvallan rippeitään, valtaa asein alueita naapureiltaan ja osallistuu surutta sairaaloiden pommittamiseen, on täysin käsittämätöntä.

Iran ehti jo kiittää Trumpia

Trumpin viesti on sama, jota Kreml on yrittänyt vuosia saada läpi oikeuttaakseen toimensa ja heikentääkseen vastapuolensa – erityisesti Yhdysvaltojen itsensä – oikeutusta muiden valtioiden silmissä.

– On kylmäävää kuulla vapaan maailman johtajan käyttävän Kremlin propagandan ikivanhoja kielikuvia. Mutta tämä on juuri sitä mitä presidentti Trump teki, kirjoittaa entinen The Economist -lehden Moskovan-toimituksen päällikkö ja Center for European Policy Analysis -ajatushautomon johtajana työskentelevä Edward Lucas CNN:n kolumnissaan.

Hänen mukaansa Trumpista on tullut Venäjän liittolainen sen taistelussa länttä vastaan.

– Jos amerikkalaiset, britit, saksalaiset ja muut saadaan uskomaan heidän johtajiensa olevan roistoja ja idiootteja, ja että heidän laillisuutensa ja vapautensa ovat huijausta, ovat he vähemmän valmiita ottamaan riskejä ja tekemään uhrauksia puolustaessaan omia maitaan, Lucas tiivistää Venäjän pyrkimykset.

Ajatollah Ali Khamenei arkistokuvassa.­

Iranin korkein johtaja Ajatollah Ali Khamenei ehti jo kiittää Trumpia lännen korruptoituneisuuden paljastamisesta maailmalle vuosikymmenten yrittämisen jälkeen. Myös omassa valtiossaan vaaleihin valmistautuvalla Putinilla on ollut aihetta kiitollisuuteen jo pitkään. Trump itse kiisti jälleen tiistaina Twitterissä omaavansa taloudellisia tai henkilökohtaisia siteitä Putiniin.

Tällaisessa maailmassa on valitettavan helppo ymmärtää, miksi osa hämmentyy ja uskoo salaliittoihin. Tekisi mieli sanoa, että jotain todella kummallista on meneillään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?