Iranin länsivastaiselta johtajalta yllätyskiitokset Trumpille: ”Teki työn, mitä olemme yrittäneet vuosikymmenten ajan” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Iranin länsivastaiselta johtajalta yllätyskiitokset Trumpille: ”Teki työn, mitä olemme yrittäneet vuosikymmenten ajan”

Iranin korkeimman johtajan Ajatollah Ali Khamenein mukaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin puheet ja toimet paljastavat amerikkalaishallinnon korruption.

7.2.2017 21:27

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin puheissa ja linjauksissa Iran on noussut Kiinan ohella Yhdysvaltain suurimpien vihollisten joukkoon. Trump ja hänen hallintonsa on puhunut Iranista merkittävimpänä terrorismia tukevana maana.

Trumpin hallinnon ja Iranin sanasota sai tiistaina jälleen uuden käänteen. Iranin korkein johtaja Ajatollah Ali Khamenei totesi maan ilmavoimien komentajille pääkaupunki Teheranissa, että Trump on presidenttikampanjansa aikana ja sen jälkeen osoittanut, kuinka syvällä korruptio on Yhdysvaltain hallinnossa.

Uutistoimisto MEHRin mukaan Khamenei sanoi, että he ovat asiasta kiitollisia Yhdysvaltain uudelle presidentille. Khamenein kommenteista uutisoivat muun muassa CNN ja The New York Times.

– Hän pitkälti teki työn, mitä olemme yrittäneet tehdä vuosikymmenten ajan Yhdysvaltain todellisten kasvojen paljastamisessa, Khamenei totesi lisäten, että Trump onnistui tekemään ”työn” muutamassa päivässä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tehnyt selväksi, että hän aikoo ottaa kovan linjan Iranin suhteen.

Toimittajat kysyivät Khamenein kommenteista Trumpin tiedottajalta Sean Spicerilta Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa tiistai-iltana Suomen aikaa. Spicer vastasi, että Khamenein on ymmärrettävä, että Yhdysvalloilla on nyt uusi presidentti, joka ei aio seurata tilannetta ja Iranin uhittelua sivusta.

– Hän ei sulje mitään vaihtoehtoja pois ja ryhtyy toimiin, jotka hän näkee sopiviksi, Spicer vastasi toimittajille.

Khamenei kyseenalaisti myös Yhdysvaltain aseman ihmisoikeuksien puolustajana. Hän käytti esimerkkinä amerikkalaisella lentokentällä pidätettyä viisivuotiasta iranilaista poikaa.

– Lähtemällä sellaisiin toimiin, kuten viisivuotiaan pojan raudoittamiseen, hän osoittaa todellisuuden amerikkalaisista ihmisoikeuksista.

Riita ohjuslaukaisusta ja maahantulokiellosta

New York Timesin mukaan poika pidätettiin, mutta häntä ei kuitenkaan tiettävästi pistetty rautoihin. Poika pidätettiin Trumpin julistaman väliaikaisen 90 päivän maahantulokiellon vuoksi.

– Oletus siitä, että joku ei ikänsä tai sukupuolensa tai minkä tahansa vuoksi muodostaisi uhkaa olisi virheellinen ja väärä, Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer sanoi NYT:n mukaan.

Trumpin julistamassa kiellossa listataan seitsemän maata, joissa enemmistö asukkaista on muslimeja. Trumpin hallinnon mukaan kyse ei ole uskonnosta vaan terrorismista. Väliaikaisen kiellon aikana hallinto haluaisi varmistaa 90 päivän aikana, että Yhdysvallat on tarkastellut ja toteuttanut kaikki turvallisimmat käytännöt.

Iranin uskonnollinen johtaja Ajatollah Ali Khamenei tunnetaan länsivastaisena henkilönä.

Kielto kuitenkin jäädytettiin tuomaripäätöksellä viime viikon perjantaina. Trumpin hallinto vaati sen palauttamista, mutta valitustuomioistuin hylkäsi vaatimuksen viikonloppuna.

Trump on uhonnut saattavansa kiellon takaisin voimaan. Hän on twiiteissään haukkunut päätöksen jäädyttänyttä tuomaria ja vaatinut amerikkalaisia syyttämään tuomaria ja tuomioistuinjärjestelmää, mikäli jotain pahaa tapahtuu. Iranin lisäksi Trumpin julistama maahantulokielto koski Libyaa, Sudania, Somaliaa, Syyriaa, Irakia ja Jemeniä.

Just cannot believe a judge would put our country in such peril. If something happens blame him and court system. People pouring in. Bad!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 5, 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Maahantulokiellon lisäksi maiden suhteita on hiertänyt Iranin laukaisema ballistinen ohjus. Trumpin hallinto antoi viime viikon keskiviikkona Iranille varoituksen tapauksen vuoksi. Trumpin mukaan Iran leikkii tulella, eikä se arvosta tarpeeksi sen kanssa tehtyä ydinasesopimusta. Yhdysvallat määräsi Iranille uusia pakotteita laukaisun vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?