Trumpin ja Putinin välit puhuttavat taas – Trumpilta outo kommentti haastattelussa vuonna 2013 - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin ja Putinin välit puhuttavat taas – Trumpilta outo kommentti haastattelussa vuonna 2013

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kiisti jälleen tiistaina twiitissään, että hän tuntisi Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

7.2.2017 19:20

Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin suhteet ovat puhuttaneet niin kansainvälisessä mediassa, sosiaalisessa mediassa, asiantuntijoiden keskuudessa kuin kahvi- ja olutpöydissä ympäri maailmaa – ennen Trumpin vaalivoittoa ja sen jälkeen.

”En tunne Putinia, minulla ei ole diilejä Venäjällä, ja vihaajat sekoavat - silti (Barack) Obama voi tehdä diilin Iranin kanssa, joka on terrorismin ykkösmaa, ilman ongelmia”, näin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kiisti twiitissään tiistaina jälleen yhteytensä Venäjään ja Putiniin.

I don't know Putin, have no deals in Russia, and the haters are going crazy - yet Obama can make a deal with Iran, #1 in terror, no problem!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 7, 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Suurmiesten lämpiminä pidetyt suhteet nousivat jälleen esiin, kun Fox Newsin toimittaja haastatteli Trumpia kutsuen Putinia ”tappajaksi”. Toimittajan kysymys liittyi Venäjällä tapahtuneiden oppositiohahmojen ja toimittajien surmiin.

– Meilläkin on tappajia. Luuletteko, että meidän maamme on niin viaton, Trump vastasi Foxin toimittajalle puolustellen Putinia.

Kreml reagoi haastatteluun vaatimalla anteeksipyyntöä Foxilta.

Outo lausunto vuodelta 2013

Foxin haastattelun aiheuttama kohu sai kansainvälisen median kaivelemaan taas arkistoja. Kansainvälisen median mukaan Trump on antanut useita ristiriitaisina pidettyjä kommentteja suhteistaan Putiniin.

Esimerkiksi Independent nostaa esiin MSNBC:n haastattelun vuoden 2013 marraskuulta. Toimittaja haastatteli Trumpia vuonna 2013 Moskovassa Miss Universum -kauneuskisojen yhteydessä. Kilpailut olivat tuolloin Trumpin omistuksessa.

MSNBC:n toimittaja kysyi haastattelussa, onko Trumpilla suhteita Vladimir Putiniin, esimerkiksi keskusteluyhteys tai jonkinlaista vaikutusvaltaa hänen hallintoonsa.

– Minulla on suhteita. Voin sanoa, että hän on erittäin kiinnostunut siitä, mitä me teemme täällä tänään. Hän on varmaan hyvin kiinnostunut siitä, mitä sinä ja minä sanomme tänään. Olen myös varma, että hän tulee näkemään sen jossain muodossa, Trump vastasi toimittajalle.

NBC: Miehet melkein tapasivat

NBC Newsin mukaan Trump ja Putin yrittivät tavata Moskovassa vuonna 2013, mutta aikatauluvaikeuksien vuoksi tapaaminen ei onnistunut.

NBC perustaa heinäkuussa 2016 julkaistun artikkelinsa oligarkki Aras Agalarovia lähellä olevaan lähteeseen. Kauneuskilpailu järjestettiin Agalarovin omistamissa tiloissa.

Kauneuskilpailun jälkeen Putin lähetti Trumpille NBC:n lähteiden mukaan lahjan. Myös Independent viittaa jutussaan lahjaan.

Myös MSNBC nosti vanhan kauneuskilpailua koskevan haastattelunsa esiin heinäkuussa 2016. Tuolloin Trump kiisti aikaisempien kommenttiensa vastaisesti kampanjatilaisuudessaan Floridassa, että hänellä olisi mitään yhteyksiä Venäjään tai Putiniin.

– En ole koskaan tavannut Putinia. En tunne Putinia. Hän sanoi minusta yhden mukavan asian. Hän sanoi, että olen nero, Trump sanoi Floridan vaalitilaisuudessaan.

Myöhemmin samassa tilaisuudessa Trump toisti uudelleen, ettei ole koskaan puhunut Putinin kanssa.

– En tiedä Putinista muuta kuin sen, että hän kunnioittaa minua, Trump totesi.

Puhelinkeskustelut varmistuneet

Kreml kertoi marraskuussa Trumpin vaalivoiton jälkeen, että Trump ja Putin keskustelivat puhelimessa.

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan kumpikin painotti, että kahdenvälisille suhteille on tärkeä rakentaa vahva pohja taloudellisen kehityksen kautta.

Valkoinen talo on varmistanut, että presidentit puhuivat puhelimessa 45 minuuttia tammikuun lopussa, kun Trump oli jo ottanut Valkoisen talon ohjakset käsiinsä.

Trump puhui kautensa alussa useiden valtiojohtajien kanssa, kuten uudella presidentillä on tapana.

Trumpin vastustajat ovat syytelleet häntä liian läheisistä ja lämpimistä väleistä Venäjään. Trump itse on toistellut, että se olisi hyvä asia, jos Yhdysvallat ja Venäjä tulisivat toimeen. Sen sijaan Trump on puhunut kovia sanoja muun muassa Iranista ja Kiinasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?