Kommentti: Trumpin valehtelu ajamassa mediasuhteita boikottien tielle – kummankin pitää nyt luopua vaipoistaan

Valkoisen talon pitää oppia tarjoamaan luotettavaa tietoa. Median pitää raportoida kaikesta ja jatkaa sinnikkäästi tarkistuksiaan, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaan uutisten tuottaja Jari Alenius.

7.2.2017 13:13

Donald Trump ei tykkää tiedotusvälineistä ja tuo sen jatkuvasti ilmi. Sellaisetkin amerikkalaiset mediainstituutiot kuin New York Times ja CNN ovat hänen mielestään ”valeuutisia”. Todisteita median valehtelusta Trumpilla ei tietenkään ole eikä hän vaivaudu sellaisia esittämään, koska hän uskoo pelkän hölöttämisensä vakuuttavan kannattajansa siitä, että hän on oikeassa ja media väärässä.

Maanantaina presidentti meni syytöksissään uusiin syvyyksiin, kun hän syytti median jopa peittelevän terrori-iskuja.

– Radikaalit islamilaiset terroristit yrittävät iskeä kotimaahamme, kuten he tekivät 9/11, Bostonissa, Orlandossa ja joka puolella Eurooppaa. Tilanne on mennyt jo siihen, että asiasta ei edes kerrota, ja monissa tapauksissa erittäin, erittäin epärehellinen lehdistö ei halua raportoida siitä, Trump sanoi Tampassa.

Myöhemmin Valkoinen talo julkaisi vielä listan eri puolilla maailmaa tapahtuneista 78 terrori-iskusta, joista media ei Trumpin hallinnon mukaan muka ole kertonut tarpeeksi.

Trumpin ja Valkoisen talon väitteet oli nopeasti helppo todeta virheellisiksi, varsinkin kun listalla oli Pariisin, Nizzan ja San Bernardinon kaltaisia joukkomurhia, joista raportoitiin viikkokausia laajasti. Listalla oli toki myös tapauksia, joista länsimaisessa mediassa ei ollut kerrottu, mutta ne olivat sijoittuneet esimerkiksi Egyptiin, Bosniaan ja Bangladeshiin, ja kuolonuhreja oli rajoitetusti. Silloin kyse on yksinkertaisesti siitä, että kaikkia maailman tapahtumia ei voi mikään tiedotusväline täydellisesti kattaa, siihen eivät tila ja työvoima riitä. Sitä kutsutaan myös uutiskriteerien soveltamiseksi. Trumpin hallinto ei uutiskriteerejä määrittele.

Alla olevalla videolla Trump väittää, ettei kaikista terrori-iskuista kerrota julkisuudessa:

Trump kostaa kriittisyydestä

Trumpin tuorein purkaus on luettavissa samaan kastiin hänen aiempien valheidensa kanssa. Syyttämällä mediaa hän peittelee oman hallintonsa kömmähdyksiä, kostaa kriittisestä uutisoinnista ja tarjoaa ”vaihtoehtoisia faktojaan” politiikkansa perustaksi. Trumpia selvästi riepoo raskaasti se, että hänen langettamansa muslimien maahantulokielto on jäissä oikeuden päätöksellä, ja hän haluaa keinolla millä hyvänsä lietsoa kuvaa islamistisen terrorin uhasta, jota hänen mielestään on vähätelty.

Jos Trump olisi esittänyt väitetyn vähättelyn omana mielipiteenään, asia olisi voitu kuitata nopeammin, sillä sellaiseen on toki jokaisella oikeus, ja median uutiskriteerejä saa ja pitää kyseenalaistaa. Mutta Donald Trump ei menettele näin, vaan hän julistaa väitteitään faktoina, jolloin medialle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin tarkistaa ja todeta hänet valehtelijaksi.

Trumpin syytös on vastuuton ja vaarallinen, koska se voi murentaa kansalaisten luottamusta yhteiskunnan toiminnan kannalta olennaiseen tiedonvälitykseen kriisitilanteissa. Trumpin syytös on kieroilua, sillä hän yrittää murentaa kriittisiä voimia ja kasvattaa omaa vaikutusvaltaansa. Trumpin syytös on myös äärimmäistä tekopyhyyttä, sillä hän syyttää median vähättelevän islamistista terrorismia, vaikka häneltä itseltään ei ole kuulunut ainuttakaan henkilökohtaista kommenttia Kanadassa muslimeja vastaan viime viikolla tehdystä joukkomurhasta moskeijassa.

Jopa boikotointia luvassa?

Trumpin valehtelulla voi olla kauaskantoisempia seurauksia hänen hallintonsa ja median suhteisiin. Yhdysvalloissa keskustellaan koko ajan kiivaammin siitä, pitäisikö median alkaa boikotoida Trumpin ja hänen alaistensa suoria puhe- ja tiedotustilaisuuksia toistuvien valheiden ja epätotuuksien takia. Nyt presidentti esikuntineen pääsee perinteisen median kautta välittämään omia totuuksiaan kansalle, sillä faktantarkistus laahaa väistämättä perässä. On pohdittu, pitäisikö lehdistötilaisuuksia ja haastatteluja alkaa esittää viiveellä, jotta niissä esitettyihin väitteisiin voitaisiin reagoida saman tien.

Ensimmäinen askel boikotoinnissa on ehkä jo tapahtunut. CNN on vahvistanut peruneensa viime sunnuntaille suunnitellun Trumpin neuvonantajan Kellyanne Conwayn tv-haastattelun luotettavuusepäilyjen vuoksi. Taustalla on Conwayn aiemmin esittämä väite ”Bowling Greenin joukkomurhasta”, jota ei koskaan tapahtunut. Conway on sanonut käyttäneensä vahingossa väärää sanaa, mutta tuotakin lausuntoa on epäilty, koska hän puhui ”joukkomurhasta” peräti kahdesti.

Todennäköisesti CNN:n Conway-boikotti on väliaikainen ja näpäytykseksi tarkoitettu, koska boikotoinnista ei yleensä ole kenellekään hyötyä. CNN:n ja Trumpin hallinnon välit ovat jo valmiiksi äärimmäisen tulehtuneet, ja amerikkalaismediassa on spekuloitu, onko Valkoinen talo asettamassa CNN:lle omaa boikottiaan kieltäytymällä lähettämästä hallinnon edustajia esiintymään kanavalla. Tilanne on ilmeisesti veitsenterällä. Sekä CNN:n että Trumpin pitäisi nyt luopua vaipoistaan, aikuistua ja alkaa keskustella normaalisti.

Trumpin tuore syytös median toiminnasta pitää jättää omaan surkeaan arvoonsa. Samalla pitää kuitenkin myös toivoa, että yhä paheneva epäluottamuksen kierre median ja Trumpin välillä katkeaisi, sillä ajatus sensuroinnista ja boikotoinnista on kaamea. Valkoisen talon pitää oppia tarjoamaan luotettavaa tietoa, jotta tilanne ei kärjistyisi. Median pitää raportoida kaikesta ja jatkaa sinnikkäästi tarkistuksiaan ja vaikka ajoittain päätä seinään hakaten juosta luotettavan tiedon perässä ja kumota epäluotettava.

Keskeisessä osassa ovat kansalaiset, joiden pitää vaatia näitä kummaltakin.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä @AleniusJari

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?