Trump valitsi miljardöörin opetusministeriksi – Betsy DeVos sallisi aseen koulussa ”harmaakarhuilta puolustautumiseksi”

Senaatti päättää tiistaina siitä, nouseeko ristiriitaisia tunteita herättävä Betsy DeVos maan opetusministeriksi.

7.2.2017 11:56

Yhdysvaltain senaatti äänestää tiistaina presidentti Donald Trumpin kenties eniten kritisoidusta ministerinimityksestä. Kohtalon hetki koittaa Michiganin republikaanien entiselle puheenjohtajalle Betsy DeVosille, jonka pääseminen opetusministerin virkaan ei ole vielä lainkaan varmaa.

DeVosin nimitystä on vastustettu laajalla rintamalla, sillä sitä vastaan ovat kampanjoineet muun muassa ammattiliitot sekä ihmisoikeus- ja opetusjärjestöt. Viime viikolla DeVosin nimitystä vastustavien puhelut tukkivat senaatin puhelinjärjestelmän.

Trumpin virkaanastujaispäivää seuranneilla naisten marsseilla mielenosoittajat kantoivat DeVosille irvailleita kylttejä, joissa häntä kuvailtiin todellisuudesta irtaantuneeksi miljardööriksi. Oregonissa puolestaan yläkoululaiset marssivat ulos kouluistaan vastustaakseen DeVosia.

Alaskan Anchoragessa mielenosoittajat painostivat paikallista republikaanisenaattoria Lisa Murkowskia äänestämään senaatissa DeVosin valintaa vastaan.

Liekö painostuksella ollut vaikutusta, mutta viime viikolla Murkowski ja Mainen osavaltion republikaanisenaattori Susan Collins ilmoittivat, etteivät he aio tukea DeVosin nimitystä senaatin äänestyksessä.

Oli jo aiemmin varmaa, etteivät senaatin demokraatit aio äänestää DeVosin nimityksen puolesta. Mutta Murkowskin ja Collinsin päätös ennakoi äänestykselle tasatulosta 50–50, mikä tarkoittaa sitä, että yhdenkin republikaanin kääntyminen DeVosia vastaan estäisi hänen nimityksensä.

Jos äänet jakautuvat tasan, ratkaisevan äänen antaa tasatilanteessa varapresidentti Mike Pence.

Senaatin kuulemisessa Betsy DeVosin useammat lausunnot herättivät kummastusta.

Kuka tämä intohimoista vastustusta herättävä nainen sitten on ja mikä hänessä vastustajia hiertää? Liiketaloudesta tutkinnon suorittanut ja politiikan tutkimustakin opiskellut DeVos, 59, tunnetaan kotiosavaltiossaan Michiganissa hyväntekijänä ja koulutusaktivistina.

Hän on kampanjoinut Michiganissa vuosia koulutusreformin eteen. Erityisesti DeVos on puhunut julkisesti rahoitettujen, mutta yksityisesti johdettujen ja valtion koulujärjestelmän ulkopuolella toimivien, niin sanottujen charter-koulujen puolesta.

Lisäksi DeVos on kampanjoinut charter-koulujen valvonnan höllentämisen puolesta, mikä kriitikoiden mukaan mahdollistaisi evankelisen ja kreationistisen agendan ajamisen koulussa.

Huoli ei välttämättä ole aiheeton, sillä New York Timesin mukaan DeVos totesi vuonna 2001 kristittyjen filantrooppien tapaamisessa, että koulutusreformi on tapa ”edistää Jumalan valtakuntaa”.

Perustuslaillisia kansalaisoikeuksia ja -vapauksia puolustava järjestö ACLU kritisoi DeVosia siitä, että hän ajoi Michiganissa voittoa tuottavien koulujen lisäämistä piittaamatta ”vakavista haitoista”, joita tästä aiheutuu julkisille kouluille. Järjestön mukaan on runsaasti näyttöä siitä, että charter-koulut eivät ole perinteisiä tehokkaampia tulosten suhteen.

Vuonna 1980 DeVos (omaa sukua Prince) nai suoramyyntiyhtiö Amwayn perijän ja toimitusjohtajan Dick DeVosin.

Betsy DeVosin ehdokkuus opetusministeriksi on kerännyt vastustajia niin opettajien, vanhempien kuin vammaistenkin keskuudessa.

Avioliitto nosti DeVosin miljardööriluokkaan. Hyväntekeväisyyskohteiden lisäksi pariskunta on tehnyt avokätisiä lahjoituksia myös republikaanipuolueelle.

Ei ole täysin selvää, kuinka paljon DeVosit tukevat Trumpia ja hänen agendaansa. Vuonna 2015 he tukivat rahallisesti Trumpin vastustajien Jeb Bushin ja Scott Walkerin kampanjoita.

Vielä viime maaliskuussa DeVos kuvaili Trumpia haastattelussa ”tunkeutujaksi”, joka ei edusta republikaanipuoluetta.

Marraskuussa Trump kuitenkin ilmoitti valinneensa opetusministerikseen ”etevän ja intohimoisen koulutuksen puolestapuhujan” DeVosin.

”Ase kouluun harmaakarhuilta puolustautumiseen”

Viime kuussa DeVosia kuultiin senaatin nimityskomitean edessä. Tuolloin DeVos joutui kiusalliseen tilanteeseen, kun paljastui, ettei hän tuntenut liittovaltion lakia, joka vaatii julkisia kouluja tekemään mukautustoimia vammaisten oppilaiden oikeuksien turvaamiseksi. Tästä myös vammaisjärjestöt ilmaisivat huolensa.

Eniten hämmennystä herätti kuitenkin DeVosin kommentti koskien aseiden sallimista kouluissa. DeVosin mukaan Wyomingin osavaltion kouluissa saatettaisiin tarvita aseita ”harmaakarhuilta puolustautumiseen”.

DeVosia vastaan kääntynyt senaattori Collins kertoi olevansa huolissaan siitä, ettei tällä ole kokemusta julkisista kouluista, minkä vuoksi hänellä voi olla vaikeuksia täysin ymmärtää ja tunnistaa niiden erityisesti maaseudulla kohtaamia haasteita.

”Olen työskennellyt vanhempien ja lasten puolesta”

Michiganin suurin sanomalehti Detroit Free Press puolestaan muistutti pääkirjoituksessaan, että DeVosilla ei ole asiantuntemusta pedagogiikasta, kouluhallinnosta tai opetussuunnitelmista.

Lehden mukaan DeVos on pohjimmiltaan lobbari, joka on ”käyttänyt poikkeuksellista varakkuuttaan vaikuttaakseen keskusteluun koulutusreformista”.

Viime viikolla voittoa tuottamattomien charter-koulujen johtavana rahoittajana tunnettu Eli Broad kirjoitti useille republikaani- ja demokraattisenaattoreille liittyen DeVosin nimitykseen. Hän kertoi olleensa jo ennen kuulemista huolissaan DeVosin linjauksista sekä hänen mahdollisista intressiristiriidoistaan, jotka liittyvät koulutusyhtiöihin tehdyistä sijoituksista.

– Hänen todistuksensa ei vain vahvistanut huoliani, vaan se myös lisäsi niitä, Broad kirjoitti.

Senaatin kuulemisessa demokraattisenaattori Bernie Sanders tiedusteli DeVosilta, uskoisiko hän istuvansa kuultavana, jos hänen perheensä ei olisi tehnyt satojen miljoonien dollareiden lahjoitusta republikaanipuolueelle.

– Senaattori, itse asiassa uskon, että sellainen mahdollisuus olisi. Olen työskennellyt kovasti vanhempien ja lasten puolesta lähes 30 vuoden ajan ollakseni äänenä heille sekä voimaannuttaakseni vanhempia tekemään päätöksiä lastensa puolesta, ensisijaisesti vähävaraisten lasten, DeVos vastasi.

Videolla Betsy DeVos senaatin kuultavana 17. tammikuuta.

Juttua päivitetty 8.2. kello 9.34. Poistettu maininta, jonka mukaan Dick DeVos olisi ollut mukana perustamassa Blackwater-yhtiötä. Blackwaterin perustivat Betsy DeVosin veli Erik Prince sekä Al Clark.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?