Valkoinen talo julkaisi listan terroriteoista, joista media on raportoinut liian vähän – asiantuntija: ”Yksi Trumpin törkeimmistä väitteistä”

Valkoisen talon julkaisemalla listalla ovat muun muassa Pariisin, Nizzan ja Berliinin iskut, jotka huomioitiin heti laajasti kansainvälisessä mediassa.

7.2.2017 9:06

Valkoinen talo on julkaissut listan terrori-iskuista, joista media on sen mukaan raportoinut ”liian vähän”. Asiasta uutisoineen Guardianin mukaan lista sisälsi muun muassa Pariisin, Nizzan ja Orlandon iskut.

Näistä kaikista uutisoitiin laajasti ympäri maailmaa heti iskujen tapahduttua. Lisäksi listalla oli myös Berliinin joulumarkkinoille tehty isku, josta niin ikään uutisoitiin kansainvälisesti.

Lista julkistettiin pian sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi maanantaina Floridassa armeijan johtajille puhuessaan, että iskuja tapahtuu kaikkialla Euroopassa, mutta erittäin ”epärehellinen media” ei halua raportoida kaikista iskuista. Hän ei esittänyt mitään todisteita väitteensä tueksi.

– Niillä on syynsä, Trump sanoi valaisematta asiaa sen tarkemmin.

Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer pyrki myöhemmin lieventämään presidentin kommenttia ja antoi ymmärtää presidentin tarkoittaneen, että iskuista uutisoitiin liian vähän.

– Hänen (presidentin) mukaansa osa mediasta ei aina kerro kaikista tapahtumista yhtä laajasti kuin joistain muista, Spicer sanoi Washington Postin mukaan.

Valkoisen talon julkaisemalla listalla oli kaikkiaan 78 terrori-iskua, jotka on tehty sitten vuoden 2014 syyskuun jälkeen.

Listalla oli Guardianin mukaan mainittu myös esimerkiksi Australiassa, Afganistanissa ja Algeriassa tehtyjä iskuja, mutta esimerkiksi Israelia ei mainita, vaikka Jerusalemissa tehtiin viime vuonna esimerkiksi bussiin kohdistunut pommi-isku, jossa loukkaantui 20 ihmistä.

Brittilehti huomauttaa listan sisältävän lisäksi lukuisia, alkeellisia kirjoitusvirheitä. Esimerkiksi hyökkääjää tarkoitettu sana attacker on listalla attaker. Tanskaa sivuttaessa listalla lukee puolestaan Denmakr, eikä Denmark.

Poliittinen analyytikko ja neljän Yhdysvaltain entisen presidentin neuvonantajana työskennellyt David Gergen tuomitsi Trumpin väitteet CNN:n haastattelussa.

– Mielestäni tämä on yksi kaikkein törkeimmistä väitteistä, mitä presidentti on tehnyt, koska se, mitä hän pohjimmiltaan tarkoittaa on se, ettei lehdistö tee työtään, koska sillä on oma poliittinen agendansa, Gergen jyrähti.

– Trumpin mukaan lehdistö ei tahdo ihmisten tietävän totuutta siitä, kuinka vaarallista terrorismi on, vaan ajaa omaa vasemmistolaista agendaansa, mikä ei selvästikään ole totta, hän jatkoi.

Viime viikolla hyvin samankaltaista sanomaa levitti Trumpin luotettu neuvonantaja Kellyanne Conway, joka puhui torstaina MSNBC:llä Chris Matthewsin luotsaamassa suorassa lähetyksessä Bowling Greenin massamurhasta, jota ei kuitenkaan koskaan ole tapahtunut.

Conwayn mukaan kukaan ei ollut kuullut irakilaissiirtolaisten tekemästä terrori-iskusta, koska lehdistö ei kertonut siitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?