Donald Trumpin 15 mieleenpainuvinta vaalilupausta – nähdäänkö näiden vielä toteutuvan? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Donald Trumpin 15 mieleenpainuvinta vaalilupausta – nähdäänkö näiden vielä toteutuvan?

Trump on ehtinyt parissa viikossa panna vaalilupauksiaan täytäntöön, mutta tekemistä riittää edelleen.

6.2.2017 17:01

Presidentti Donald Trump heräsi lauantaina 15. päiväänsä Valkoisessa talossa ja jatkaa vaalilupausten täyttämistä. Ilta-Sanomat listasi 15 mieleenpainuvinta lupausta ja niiden nykytilanteen.

1. ”Sallin vesikidutuksen”

Lupaus: Trump sanoi palauttavansa vesikidutuksen käyttöön sekä sallivansa vielä pahemmatkin kuulustelukeinot.

Teko: Ei edennyt. Trumpin ehdokkaat sekä keskustiedustelupalvelu CIA:n, kotimaan turvallisuudesta vastaavan ministeriön että oikeusministeriön johtoon sanoivat kidutuksen sallimiselle ei senaatin kuulemisissa.

2. Muuri Meksikon rajalle Meksikon rahoilla  

Lupaus: Trump ilmoitti rakentavansa Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle muurin, joka on korkeampi kuin yksikään vaalikiertueen areenoista ja yhden jalan, eli noin 0,3 metriä korkeampi kuin Kiinan muuri. Laskun hän ilmoitti menevän Meksikolle. Kiinan muuri on monilta osin noin 8 metrin korkuinen.

Trumpin lupaama muurihanke on aiheuttanut paljon vastustusta. Sen kustannusten arvioidaan nousevan erittäin suuriksi, jopa kymmeniin miljardeihin euroihin.

Muurihanke nytkähti eteenpäin, mutta yhä on epäselvää, miten Yhdysvallat maksattaa muurin Meksikolla.

Teko: Toteutuksessa. Trump määräsi turvallisuusministeriön suunnittelemaan muurin rakentamista, etsimään sille liittovaltion rahoitusta ja neuvottelemaan kongressin kanssa lisärahoituksesta. Miten Yhdysvallat maksattaa muurin Meksikolla, on yhä epäselvää, sillä hallinto luopui ensimmäisestä ideastaan asettaa naapurista tuoduille tuotteille 20 prosentin vero.

3. Suojavyöhyke ”jonnekin päin” Syyriaa

Lupaus: Syyrian sotaa paenneille pitää Trumpin mielestä rakentaa turvavyöhykkeet kotimaahansa sen sijaan, että heidät otettaisiin Yhdysvaltoihin. Laskun Trump lähettäisi Persianlahden rikkaille öljyvaltioille.

Teko: Trump sulki jo Yhdysvaltain rajat seitsemän muslimimaan kansalaisilta, mm. syyrialaisilta. Turvavyöhykkeiden osalta asia ei ole edennyt.

4. Aseenkantolupa kaikkiin osavaltioihin

Lupaus: Puhuessaan kannattajilleen Vermontissa yli vuosi sitten, Trump sanoi tekevänsä lopun asevapaista vyöhykkeistä Yhdysvalloissa.

– Asevapaa vyöhyke? Ja sitten kaiken maailman hullut kävelevät niille ammuskelemaan. Hankkiudun eroon asevapaista vyöhykkeistä kouluissa ja sotilastukikohdissa. Allekirjoitan tämän ensimmäisenä päivänä.

Teko: Vaiheessa. Ensin pitäisi kaataa neljännesvuosisadan ikäinen liittovaltion laki. Valkoisen talon lehdistösihteeri Sean Spicer sanoi keskiviikkona The Daily Caller -lehdelle, että Trump puuttuu asiaan pian.

5. Paremmat diilit amerikkalaisille

Lupaus: Trump lupasi neuvotella ulkomaalaiset kauppasopimukset uusiksi.

Trump on sanonut, ettei koskaan vietä lomaa, jos hänet valitaan presidentiksi.

Yhdysvallat ilmoitti perjantaina Iraniin kohdistuvista pakotteista vastauksena Iranin tällä viikolla tekemälle ohjuskokeelle.

Teko: Hoidettu. Trump irrotti Yhdysvallat Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta TPP:stä ensimmäisenä työpäivänään. Sopimus kaupankäynnin ehdoista Yhdysvaltain ja 11 Tyynenmeren alueen maan välillä ei kuitenkaan ollut vielä voimassa, joten tästä oli helppo aloittaa.

6. Yhdysvaltain perustukset kuntoon

Lupaus: Trump haluaa korjata Yhdysvaltain vanhenevat tiet, sillat, lentokentät ja muun infrastruktuurin.

Teko: Vireillä. Trump antoi jo ensimmäisenä tiistaina asetuksen, jonka mukaan korkean luokan infrastruktuurihankkeiden ympäristösäädöksiä on virtaviivaistettava. Tämä tarkoittaa, että ympäristöasioista vastaavat viranomaiset tutkivat hankkeet yksi kerrallaan ja päättävät sitten niiden rajoituksista – jos aihetta on.

7. Obamacaren tilalle jotakin ”suurenmoista”  

Lupaus: Trump lupasi romuttaa Obamacarena tunnetun terveydenhuoltolain, mikäli hänet valitaan. Veronmaksajille kalliiksi tullut laki takaa sairausvakuutuksen yli 30 miljoonalle amerikkalaiselle ilman vakuutusyhtiöiden mahdollisuutta evätä vakuutus niiltä, joilla on jo todettu terveysongelma. Trump kuvaili korvaavaa lakia ”suurenmoiseksi ja toimivaksi”.

Teko: Vaiheessa. Trump allekirjoitti heti virkaanastujaisten jälkeen asetuksen, jossa hän ohjeisti hallituksen suhtautumaan suvaitsevaisesti Obamacaren valvontaan. Muuta ei ole vielä tehty.

8. Muslimit rajan tuolle puolen

Lupaus: Trump ilmoitti pysäyttävänsä muslimien maahantulon väliaikaisesti.

Teko: Hän teki sen 27. tammikuuta allekirjoittamalla asetuksen, joka estää Syyrian, Iranin, Irakin, Libyan, Somalian, Sudanin ja Jemenin kansalaisten pääsyn Yhdysvaltoihin 90 päivän ajan.

9. Selvää jälkeä Isisistä

Lupaus: Trump uhosi tekevänsä selvän Isisistä. Hän sanoi myös pommittavansa jihadistijärjestön hallussa olevia öljykenttiä, takavarikoivansa mustan kullan ja antavansa tuloista osan Yhdysvaltain armeijan veteraanien hyväksi.

Trump ei ole vielä suostunut kertomaan yksityiskohdista, kuinka hän aikoo tehdä selvää äärijärjestö Isisistä.

Teko: Vaiheessa. Trump on punninnut erilaisia strategioita, mutta ei ole suostunut kertomaan yksityiskohdista.

10. Loppu Kiinan ylivallalle

Lupaus: Trump toisti vaalitantereilla useaan otteeseen kiinalaisten vievän amerikkalaisten työpaikat. Hän lupasi lopun sille, ja ilmoitti puuttuvansa myös Kiinan uhitteluun Etelä-Kiinan merellä.

Teko: Vaiheessa. Ulkoministeri Rex Tillerson sanoi tammikuussa, ettei kiinalaisia tule enää päästää saarille. Sen enempää häneltä kuin Trumpilta ei ole kuultu, kuinka tämä käytännössä hoidetaan.

11. Clinton vankilaan

Lupaus: ”Vangitkaa hänet”, huusivat Trumpin kannattajat vaalikiertueella. Kohde oli vastaehdokas Hillary Clinton. Trump vastasi huutoon ja lupasi aloittaa rikosprosessin kilpakumppaniaan vastaan, mikäli tulee valituksi. Hän halusi Clintonin syytteeseen yksityisen sähköpostipalvelimen käytöstä tämän ulkoministeriaikoina.

Teko: Trump pyörsi puheensa heti voiton varmistuttua, ja avustaja Kellyanne Conway vahvisti 22. marraskuuta, että Trump jättää syytteet nostamatta.

12. Valvontaan lisää voimavaroja

Lupaus: Lisää poliiseja ja rajaviranomaisia.

Teko: Toteutumassa. Trump määräsi liittovaltion palkkaamaan 10 000 rajavalvojaa lisää, mutta presidentin asetuksessa mainittiin, että tämä on rahoituskysymys. Trump myös antoi paikallisille poliiseille rajavartijoiden valtuudet mahdollisuuksien mukaan.

13. Öljyputket valmiiksi

Lupaus: Trump ilmoitti rakennuttavansa kiistellyn Keystone XL -öljyputken Kanadasta Yhdysvaltoihin ja laittavansa vauhtia Dakota Access -öljyputken valmistumiseen.

Trump on luvannut, että kiistellyt öljyputkihankkeet etenevät.

Sioux-intiaanien alueelle kaavailtu öljyputki herättää vastustusta jatkossakin.

Teko: Teossa. Presidentti allekirjoitti 24. tammikuuta asetuksen, jonka mukaan molemmat hankkeet etenevät. Edessä on kuitenkin lukuisia oikeuskäsittelyitä, sillä hankkeita vastustetaan laajasti.

14. Iran-sopimus uusiksi

Lupaus: Trump sanoi neuvottelevansa Iranin kanssa solmitun ydinsopimuksen uusiksi.

Teko: Trumpin hallinto antoi Iranille keskiviikkona varoituksen ballistisen ohjuksen laukaisemisesta. Perjantaina Yhdysvallat ilmoitti uusista Iraniin kohdistuvista pakotteista vastauksena Iranin tällä viikolla tekemälle ohjuskokeelle sekä Jemenin kapinallisille annetulle tuelle.

15. Ei koskaan lomalle

Lupaus: Trump sanoi, että ei aio koskaan pitää lomaa, jos hänet valitaan presidentiksi.

Teko: Jää nähtäväksi. Tällä tahdilla hän tuskin ehtiikään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?