Trumpilta raju purkaus maahantulokiellon jäädyttäneelle tuomarille – ”Naurettava, se kumotaan” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpilta raju purkaus maahantulokiellon jäädyttäneelle tuomarille – ”Naurettava, se kumotaan”

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kärsi lauantaina nolon takaiskun, kun liittovaltion tuomari James Robart jäädytti presidentin seitsemän muslimimaan kansalaisille määräämän maahantulokiellon.

Presidentti Donald Trump arvostelee maahantulokiellon keskeyttämisestä päättänyttä tuomaria.

5.2.2017 0:16

Rajavalvontaviranomaiset vahvistivat myöhemmin, että ne henkilöt, joilla on maahantuloon oikeuttava viisumi, voivat nyt tulla maahan.

Myös Finnair vahvisti illalla STT:lle saaneensa Yhdysvaltojen viranomaisilta vahvistuksen, että yhtiö voi jälleen ottaa kieltolistalla olevien maiden kansalaisia lennoilleen Yhdysvaltoihin.

Trump ei suhtautunut asiaan kevyesti, vaan hyökkäsi rajusti jäädytyksen määrännyttä tuomaria vastaan.

– Tämän niin sanotun tuomarin päätös, joka vie lainvalvonnan pois maastamme, on naurettava ja se kumotaan, Trump uhosi Twitterissä.

The opinion of this so-called judge, which essentially takes law-enforcement away from our country, is ridiculous and will be overturned!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 4, 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Trumpin mukaan luvassa on suuria vaikeuksia, jos Yhdysvallat ei enää voi päättää, ketkä voivat ja ketkä eivät voi tulla maahan. Presidentti sanoi myös, että jotkin Lähi-idän maista ovat kannattaneet hänen määräämäänsä maahantulokieltoa. Trumpin mukaan tämä johtuu siitä, että "ne tietävät tiettyjen ihmisten maahanpääsyn tuovan vain kuolemaa ja tuhoa".

Aamulla kirjoittamiensa viestien lisäksi Trump jatkoi päätöksen arvostelua iltapäivällä.

– Koska tuomari poisti kiellon, monet todella pahat ja vaaralliset ihmiset saattavat alkaa vyöryä maahamme. Todella huono päätös, Trump kirjoitti.

Because the ban was lifted by a judge, many very bad and dangerous people may be pouring into our country. A terrible decision— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 4, 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Ennenkuulumaton kommentti"

Yhdysvaltain sisäisestä turvallisuudesta vastaava virasto ilmoitti, että oikeusministeriö tulee vetoamaan oikeudessa kiellon palauttamisen puolesta "heti kun se on mahdollista".

Jäädytyspäätös tehtiin sen jälkeen, kun Washingtonin osavaltion syyttäjänlaitoksen johtaja Bob Ferguson valitti maahantulokielloista. Hän vetosi muun muassa siihen, että ne rikkovat maahanmuuttajien perustuslaillisia oikeuksia ja kohdistuvat erityisesti muslimeihin.

Trumpin kovasanainen kritiikki tuomaria kohtaan on ennenkuulumatonta. Presidentit ovat aikaisemminkin kritisoineet oikeuden päätöksiä, mutta eivät yksittäisiä tuomareita.

– Tällaista ei ole tapahtunut ainakaan puoleentoista vuosisataan, sanoi Harvardin yliopiston lakitieteen professori Laurence Tribe.

Samaan aikaan Trumpin suosioluvut ovat painuneet alemmas kuin yhdelläkään uudella presidentillä vastaavassa ajassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?