Fukushiman säteily ennätystasolla: tappaisi ihmisen hetkessä – reaktorin alle on sulanut reikä

Säteily on ydinvoimalan kakkosreaktorissa niin voimakasta, etteivät edes reaktoria tutkivat robotit pystyisi toimimaan siellä kuin pari tuntia.

3.2.2017 23:19

Japanissa Fukushiman tuhoutuneessa ydinvoimalassa on mitattu ennätyskorkeita säteilylukemia.

Säteily on The Japan Times -lehden mukaan ollut yhtä korkealla tasolla viimeksi maaliskuussa 2011 sattuneen onnettomuuden yhteydessä, kun maanjäristyksen nostattama tsunami vaurioitti pahoin ydinvoimalaa.

Ennätysarvo mitattiin voimalan kakkosreaktorissa. Yhdessä paikassa säteilyn annosnopeudeksi mitattiin 530 sieverttiä tunnissa. Edellinen ennätys samassa rakennuksessa oli 73 sieverttiä tunnissa, joka mitattiin vuonna 2012.

530 sievertin säteilynopeus on jo sitä luokkaa, että ihminen voisi jopa kuolla altistuttuaan lyhytaikaisesti niin voimakkaalle säteilylle.

Voimalan omistavan Tepcon mukaan säteilyä ei kuitenkaan vuoda reaktorin ulkopuolelle.

Tutkimusrobottien arvioidaan Japan Timesin mukaan kestävän yhteensä noin tuhannen sievertin säteilyä, eli robotit pystyvät tekemään mittauksia ja tutkimuksia vain alle kahden tunnin ajan, kun 73 sievertin säteilynopeudella robotin elinikä on yli 10 tuntia.

Voimalan omistavan Tepcon mukaan säteilyä ei kuitenkaan vuoda reaktorin ulkopuolelle.

2-metrinen reikä

Ennätyskorkeita säteilylukemia mitattiin vain yhdestä kohdasta kakkosreaktorista. Muualla säteilyarvojen arvioidaan olevan huomattavasti alhaisempia. Suuri ero johtuu ilmeisesti Tepcon teettämässä kuva-analyysissa paljastuneesta noin kaksimetrisestä reiästä kakkosreaktorin paineastian alapuolella.

Tepcon teettämässä analyysissa kakkosreaktorista paljastui noin 2-metrinen reikä, joka sijaitsee reaktorin paineastian alapuolella.

Reikä on Guardianin mukaan syntynyt ilmeisesti ydinpolttoaineen sulettua ja lävistettyä astia Fukushima Daiichin jäähdytysjärjestelmän mentyä epäkuntoon tsunamin aiheuttaman hyökyaallon yhteydessä. Tepcon tiedottajan mukaan teoria reiän synnystä on kuitenkin vasta oletuksen tasolla.

Samalla kertaa kamerat havaitsivat kuitenkin myös jotain, mikä voisi olla sulanutta polttoainetta, mutta löytöä ei ole vielä voitu vahvistaa. Kysymyksessä olisi brittilehden mukaan ensimmäinen kerta, kun sulaa polttoainetta olisi löydetty yhdestäkään niistä kolmesta Fukushiman reaktorista, joiden reaktoriytimet sulivat onnettomuudessa kuusi vuotta sitten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?