NYT: Trump ja Iran kiivaassa sanasodassa, varoitus jo annettu – jotkut asiantuntijat pelkäävät sotilastoimia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

NYT: Trump ja Iran kiivaassa sanasodassa, varoitus jo annettu – jotkut asiantuntijat pelkäävät sotilastoimia

Ballistisen ohjuksen laukaissut Iran ei ole Yhdysvaltain presidentin mukaan osoittanut kiitollisuutta ydinsopimuksesta.

3.2.2017 2:19 | Päivitetty 3.2.2017 7:13

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ajautunut sanasotaan Iranin hallituksen kanssa, kertoo New York Times verkkosivuillaan.

Trumpin hallinto antoi ballistisen ohjukseen laukaisseelle Iranille varoituksen keskiviikkona. Päivää myöhemmin presidentti solvasi Irania sosiaalisessa mediassa ja iranilaiset antoivat tiukan vastauksen.

Iranin ylimmän johtajan Ajatollah Ali Khamenein neuvonantaja totesi torstaina, ettei Iran pelkää ”kokemattoman henkilön” uhkauksia. Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Michael T. Flynn oli sitä ennen varoittanut Irania Yhdysvaltojen kostotoimista, jos se ei lopeta aggressiivista käyttäytymistä naapureitaan kohtaan.

Trump toisti varoituksen aamulla julkaisemissaan Twitter-viesteissä. Hänen mukaansa Iran ei ole osoittanut kiitollisuutta lännen kanssa neuvotellun ydinsopimuksen jälkeen.

– Iranille on annettu virallinen varoitus ballistisen ohjuksen laukaisemisesta. Heidän pitäisi olla kiitollisia hirveästä sopimuksesta, jonka USA teki heidän kanssaan, Trump kirjoitti.

– Iran oli kaatumaisillaan ja valmis romahtamaan, kunnes Yhdysvallat tuli mukaan ja antoi sille pelastusköyden Iranin sopimuksen muodossa: 150 miljardia dollaria.

Iran has been formally PUT ON NOTICE for firing a ballistic missile.Should have been thankful for the terrible deal the U.S. made with them!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 2, 2017

Jos yllä oleva twiitti ei näy, voit käydä katsomassa sen täältä.

Iran was on its last legs and ready to collapse until the U.S. came along and gave it a life-line in the form of the Iran Deal: $150 billion— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 2, 2017

Jos yllä oleva twiitti ei näy, voit käydä katsomassa sen täältä.

New York Times kertoo, että Ali Khamenein neuvonantaja Ali Akbar Velayati antoi tiukkasanaisen vastauksen Yhdysvaltojen suuntaan.

– Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun kokematon henkilö on uhannut Irania. Amerikan hallitus ymmärtää, että Iranin uhkaaminen on hyödytöntä, hän totesi uutistoimisto Farsin mukaan.

Iranin ulkoministeriön tiedottaja Bahram Ghasemi tuomitsi Flynnin puheet ohjuskokeesta ja vaikutti jopa pilkkaavan niitä.

– Sen sijaan, että se kiittäisi Irania terrorismin vastaisen taistelun jatkamisesta, Amerikan hallitus käytännössä auttaa terroristeja Irania koskevilla väitteillä, jotka ovat perusteettomia, toistuvia ja provokatiivisia.

Vihamieliset lausunnot ovat nostaneet Iranin ja Yhdysvaltojen väliset jännitteet korkeimmalle tasolle sitten vuoden 2015, jolloin sopimus allekirjoitettiin.

Jotkut asiantuntijat ovat sanoneet pelkäävänsä, että vihanpito eskaloituu entisestään. Jopa sotilastoimien on pelätty olevan mahdollisia, jos Iran laukaisee toisen ohjuksen.

Sanasota Iranin kanssa puhkesi vain tunteja sen jälkeen, kun julkisuuteen oli levinnyt tieto Trumpin tiukkasävyisestä puhelusta Australian pääministerin Malcolm Turnbullin kanssa. Trump kimmastui Turnbullin pyrittyä saamaan vahvistuksen siihen, kunnioittaako Yhdysvallat Barack Obaman hallinnon lupausta 1 250 pakolaisen vastaanottamisesta australialaisesta pidätyskeskuksesta.

– Kun kuulette käymistäni tiukoista puhelinkeskusteluista, älkää olko siitä huolissanne. Meidän on oltava tiukkoja. Ihmiset, meidän on aika olla tiukkoja. Käytännössä maailman jokainen maa käyttää meitä hyväkseen. Niin ei tapahdu enää jatkossa, Trump kommentoi torstain rukousaamiaisella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?