WP: Donald Trump tylytti Australian pääministeriä pakolaissopimuksesta – ”Tämä oli ylivoimaisesti huonoin puhelu” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

WP: Donald Trump tylytti Australian pääministeriä pakolaissopimuksesta – ”Tämä oli ylivoimaisesti huonoin puhelu”

Kahden johtajan puhelusta odotettiin tunnin mittaista, mutta Donald Trump lopetti sen jo 25 minuutin jälkeen.

Donald Trump ja Malcolm Turnbull puhuivat puhelimessa viime lauantaina.

2.2.2017 3:59

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump käytti kovaa kieltä Australian pääministeriä Malcolm Turnbullia kohtaan viime lauantain puhelinkeskustelun aikana, kertoo The Washington Post verkkosivuillaan.

Ensimmäisen täyden työviikkonsa päätteeksi Trump keskusteli puhelimessa useiden maailman johtajien kanssa. Australia on yksi Yhdysvaltojen läheisistä liittolaisista, ja puhelusta odotettiin hyvähenkistä.

Toisin kuitenkin kävi. Yhdysvaltalaisten viranomaislähteiden mukaan Trump tylytti Turnbullia pakolaissopimuksesta ja kerskaili vaalivoittonsa suuruudella. Puhelun odotettiin kestävän tunnin ajan, mutta Trump lopetti sen yhtäkkiä jo 25 minuutin jälkeen.

Yhdessä vaiheessa Trump kertoi Turnbullille, että ”tämä oli ylivoimaisesti huonoin puhelu”. Hän oli puhunut aiemmin sinä päivänä jo neljälle muulle johtajalle – muun muassa Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

– Tämä on kaikkien aikojen huonoin sopimus, Trump jyrähti Turnbullin pyrittyä saamaan vahvistuksen siihen, kunnioittaako Yhdysvallat Barack Obaman hallinnon lupausta 1 250 pakolaisen vastaanottamisesta australialaisesta pidätyskeskuksesta.

Trump palasi asiaan varhain aamulla Twitterissä.

– Uskotteko sitä? Obaman hallinto suostui ottamaan tuhansia laittomia maahanmuuttajia Australiasta. Miksi? Aion tutkia tätä typerää sopimusta, hän kirjoitti.

Do you believe it? The Obama Administration agreed to take thousands of illegal immigrants from Australia. Why? I will study this dumb deal!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 2, 2017

Jos yllä oleva twiitti ei näy, voit käydä katsomassa sen täältä.

Trump määräsi viime kuun lopulla väliaikaisen pakolaisten vastaanottokiellon ja seitsemän muslimimaan kansalaisten maahantulokiellon.

Viranomaislähteet paljastavat Trumpin käyttäytyneen vastaavalla tavalla puhuessaan muidenkin johtajien kanssa, mutta Turnbullin kohtelu herätti huomiota maiden läheisten suhteiden takia. Ne ovat jakaneet toisilleen tiedustelutietoja, tukeneet toisiaan diplomaattisesti ja taistelleet yhdessä muun muassa Irakissa ja Afganistanissa.

Valkoisen talon virallisen tiedotteen mukaan Trump ja Turnbull korostivat puhelun aikana ”Yhdysvaltain ja Australian välisen suhteen kestävää voimaa ja läheisyyttä, joka on kriittinen rauhan, vakauden ja vaurauden kannalta Aasian-Tyynenmeren alueella ja maailmanlaajuisesti”.

Valkoisen talon tiedottaja ei halunnut kommentoida asiaa. Virkamieslähde kuvasi keskustelua Turnbullin kanssa ”vihamieliseksi ja varautuneeksi”, mutta hänen mukaansa useimmat Trumpin puhelut maailman johtajien kanssa ovat olleet sekä hedelmällisiä että hyvähenkisiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?