Asiantuntijat: Näin Suomi voisi hyötyä Trumpista – ohut sauma suomalaisten menestykselle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Asiantuntijat: Näin Suomi voisi hyötyä Trumpista – ohut sauma suomalaisten menestykselle

Yhdysvaltojen talouskasvu ja infrastruktuurin kehittäminen voisivat asiantuntijoiden mukaan hyödyttää Suomea.

Trumpin Yhdysvaltojen infrastruktuurin kehittämisestä voisi olla hyötyä myös suomalaisille yrityksille.

1.2.2017 17:43

Vajaassa kahdessa viikossa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on myllännyt kunnolla maan sisä- ja ulkopolitiikkaa. Trump lupasi virkaanastujaispuheessaan, että hänen presidenttikaudellaan ”tulee Amerikka ensin”. Asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin mahdollista, että Suomikin voisi hyötyä Trumpin Yhdysvalloista.

Kenties suurin hyöty tulisi, jos Yhdysvallat luopuisi Venäjän vastaisista pakotteistaan ja saisi myös Euroopan unionin luopumaan pakotteista.

– Jos kaikki luopuvat Venäjä-pakotteista, Suomi on siinä selkeä voittaja. Etenkin elintarviketeollisuus ja monet muut yritykset saisivat siitä vetoapua. Toki kannattaa pohtia, millaisen signaalin lähettää Venäjälle, jos pakotteet poistetaan, Aktian pääekonomisti Heidi Schauman toteaa.

Venäjälle asetettiin pakotteet sen jälkeen, kun sen katsottiin loukanneen Ukrainan itsemääräämisoikeutta. Venäjä liitti Ukrainaan kuuluvan Krimin niemimaan itseensä vuonna 2014. Trump on aiemmin antanut ymmärtää, että saattaisi luopua Venäjä-pakotteista. Viime perjantaina hän kuitenkin sanoi, että pakotteista oli liian aikaista puhua. Schauman huomauttaa, että myös EU:n pitäisi luopua pakotteista, jotta Suomi hyötyisi.

  • Yllä olevalla videolla Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi ISTV:n studiossa Donald Trumpin ja Vladimir Putinin suhteita sekä Suomen muuttuvaa asemaa.

Myös Trumpin kaavailema verouudistus ja elvytyspaketit voisivat epäsuorasti hyödyttää Suomea.

– Jos Yhdysvaltoihin tulee veroale ja suuri fiskaalinen elvytys, se nostaa taloutta. Voihan se, että Yhdysvalloissa menee paremmin, nostaa maailman taloutta eri kanavien kautta. En myöskään usko, että Yhdysvalloissa pystytään siihen, että investoidaan ainoastaan Yhdysvalloissa valmistettuun tavaraan, Schauman sanoo.

Schaumanin mukaan Trumpin päätös panostaa Yhdysvaltojen infrastruktuurin kehittämiseen voisi hyödyttää Suomea. Samoilla linjoilla on AmCham-kauppakamarin toimitusjohtaja Kristiina Helenius.

– On selvää, että suomalaiset ovat perinteisesti olleet hyviä isoissa koneissa ja insinööritaitoa vastaavissa asioissa ja tuotteissa. Jos Yhdysvallat lähtee voimakkaasti uudistamaan teitä, lentokenttiä ja satamia, kyllähän niissä on isoja bisnesmahdollisuuksia. Vaikka onkin ”America first”, Suomella voi olla kilpailukykyistä osaamista, jolla päästään kiinni sellaisiin projekteihin, Helenius pohtii.

 Suomi hyötyy epäsuorasti siitä, jos EU:n rivit tiukentuvat ja tulee yhtenäinen linja Trumpin vastapainoksi.

Toisaalta se, miten Suomi lopulta pystyisi hyödyntämään Yhdysvaltojen talouskasvua tai infrastruktuurin kehitystä, riippuu monesta asiasta. Schaumanin mukaan Yhdysvaltojen jo korkeasuhdanteessa oleva talous on vaarassa ylikuumentua, mikäli Trump aloittaa elvytystoimet. Ylikuumentuminen lisää romahduksen riskiä.

– Ylikuumenemisen riski on, että tulee jyrkkä lasku sen jälkeen. On vaikea ymmärtää, miksi tällaisessa taloustilanteessa ylipäätään pitäisi elvyttää, Schauman sanoo.

Trump on myös muun muassa uhannut asettaa tuontiverot tai tullimaksut ulkomailta Yhdysvaltoihin tuotaville tuotteille. Näin ollen suomalaisten yritysten voisi olla vaikea päästä Yhdysvaltojen sisämarkkinoille.

Trump on usein kritisoinut ylikansallisia organisaatioita kuten Euroopan unionia ja sotilasliitto Natoa. Esimerkiksi The Timesille ja Bildille yksinoikeudella antamassaan haastattelussa hän ennusti, että Britannian vanavedessä EU:sta eroaisi myös muita maita. Heleniuksen mukaan on kuitenkin mahdollista, että Trump voisikin politiikallaan lähentää EU:n jäsenmaiden välejä.

– Suomi hyötyy epäsuorasti siitä, jos EU:n rivit tiukentuvat ja tulee yhtenäinen linja Trumpin vastapainoksi. Jos asiat lähtevät menemään hullumpaan suuntaan, se tarjoaa mahdollisuuden sille, että täällä toimitaan paremmin ja tehdään asioita yhdessä, AmChamin Helenius toteaa.

Heidi Schauman, Ville Sinkkonen ja Kristiina Helenius.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Ville Sinkkonen myös muistuttaa, että Yhdysvalloilla ja Suomella on perinteisesti ollut toimivat kahdenkeskiset suhteet.

– Iso osa suhteista käydään alemmilla tasoilla. On äkkiseltään vaikea nähdä, että Suomeen liittyvä asia tipahtaisi suoraan Trumpin pöydälle, vaan Suomi-kysymyksiä käsitellään ulkoministeriön alemmilla tasoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?