Onko tämä mies Trumpin maahanmuuttokiellon takana? Kuvaili asetusta ”erittäin onnistuneeksi” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Onko tämä mies Trumpin maahanmuuttokiellon takana? Kuvaili asetusta ”erittäin onnistuneeksi”

Useat lehdet ovat kertoneet Trumpin 31-vuotiaan neuvonantajan olevan maahanmuuttokiellon takana.

Stephen Millerin kerrotaan olevan Trumpin virkaanastujaispuheen ja maahanmuuttokiellon takana.

1.2.2017 10:12

Yhdysvallat kielsi viime perjantaina seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisilta pääsyn maahan. Lisäksi pakolaisten vastaanottaminen keskeytettiin neljäksi kuukaudeksi. Mediatietojen mukaan presidentti Donald Trumpin allekirjoittaman kiistellyn asetuksen takana oli pitkälti hänen neuvonantajansa Stephen Miller.

CNN:n mukaan 31-vuotias Miller on Trumpin päästrategi Stephen Bannonin lisäksi presidentin kuuntelema ääni maahanmuuttoasioissa. Trump on sanonut The Washington Postille Bannonin ja Millerin olevan”minun kaksi Steveä”. Aiemmin on uutisoitu, että Miller ja Bannon pitkälti kirjoittivat Trumpin virkaanastujaispuheen.

Alla olevilla videoilla reaktioita Helsinki-Vantaan lentokentällä sekä Yhdysvalloissa tuoreeseen maahantulokieltoon.

Trumpin allekirjoittamaa asetusta on pidetty hätiköitynä, sillä sen toteuttamisessa on ollut paljon epäselvyyttä. Viikonlopun aikana eri viranomaistehot kertoivat ristiriitaisia tietoja siitä, koskevatko maahantulokiellot myös kaksoiskansalaisia ja pysyvän oleskeluluvan haltijoita.

CNN:n haastatteleman lähteen Miller kuitenkin luonnosteli asetusta kuukausia. Asetusta valmisteltiin kuitenkin salassa, mikä on lähteen mukaan aiheuttanut suuttumusta republikaanien keskuudessa. Asetuksen salailu johti myös viikonlopun hämminkiin, kun viranomaiset eivät tienneet, kuinka asetus tulisi toimeenpanna.

Pitkän linjan konservatiivi

Miller liittyi Trumpin joukkoihin jo tammikuussa 2016. Hänen viestinsä on ollut koko ajan selvä: valtaapitävät haluavat alistaa kansaa, mutta Trump tuo tilanteeseen muutoksen.

CNN:n mukaan Miller on ollut konservatiivinen mielipiteissään koskien maahanmuuttoa jo lukiosta lähtien. Millerin kanssa koulua käyneen Adrian Kariman mukaan Miller oli huolissaan etenkin mustien ja latinojen suuresta osuudesta koulussa.

– Hänen negatiiviset näkemykset maahanmuutosta alkoivat lukiossa ja vain vahvistuivat ajan myötä.

Miller sai jalkansa oven väliin politiikassa, kun hänestä tuli silloisen republikaaniedustajan Michele Bachmannin tiedottaja. Bachmann on teekutsuliikkeen kannattaja.

Myöhemmin Miller työskenteli republikaanisenaattori Jeff Sessionsin tiedotuspäällikkönä. Miller muun muassa auttoi Sessionsia tulemaan kahdeksan republikaani- ja demokraattisenaattorin maahanmuuttoa koskeneen lakiehdotuksen äänekkäimmäksi kriitikoksi.

Trump on nimittänyt Alabaman senaattorin Jeff Sessionsin oikeusministeriksi. Kuvassa kaksikko Trumpin kiitos-kiertueella sen jälkeen, kun Trump oli valittu Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi. Sessions on joutunut vastaamaan rasismisyytöksiin.

Trump on nimittänyt maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvan Sessionsin oikeusministeriksi.

Puolusti maahantulokieltoa mediassa

Miller on Bannonin tavoin antanut harvemmin haastatteluja medialle. Mies kuitenkin puolusti maanantaina CBS:lle Trumpin allekirjoittamaa maahantulokieltoa.

– Millä tahansa mittapuulla kuvailisin sitä tehokkaaksi, hallituksi ja erittäin onnistuneeksi, Miller sanoi.

Hänen mukaansa protesteja on aina luvassa, kun haastetaan aiempi oikeaoppisuus.

– Itse asiassa, jos kukaan ei ole eri mieltä siitä, mitä teet, et todennäköisesti tee mitään, millä on väliä tässä kaikessa.

Stephen Miller ja Trumpin kansallisen turvallisuuden ministeri John Kelly kuuntelevat päästrategi Stephen Bannonia.

Alla olevalla videolla kerrotaan Trumpin presidenttikauden ensimmäisistä päivistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?