Trump paljasti nimityksensä korkeimman oikeuden tuomariksi – ”Voi toimia tehtävässä 50 vuotta” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump paljasti nimityksensä korkeimman oikeuden tuomariksi – ”Voi toimia tehtävässä 50 vuotta”

Presidentti Donald Trump on paljastanut nimityksensä Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariksi.

1.2.2017 3:09

Trump julkisti tuomarin nimen varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa Valkoisessa talossa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Trump nimitti tehtävään Neil Gorsuchin, joka toimii Denverissä vetoomustuomioistuimen tuomarina. 49-vuotias Gorsuch tunnetaan konservatiivisena ajattelijana ja edeltäjänsä, helmikuussa menehtyneen Antonin Scalian perinteen jatkajana. Hän on puolustanut tiukasti niin sanottuja perinteisiä perhearvoja ja kannattaa Yhdysvaltain perustuslain tiukkaa kirjaimellista tulkintaa.

Trump kehui puheessaan Gorsuchin terävyyttä, lainopillisia taitoja ja kykyä vedota molempiin poliittisiin laitoihin.

Vetoomustuomioistuimen tuomarina toimiva Gorsuch on nuori korkeimman oikeuden tuomariehdokkaaksi nimitetty vuosikymmeniin.

Korkeimman oikeuden tuomarinpaikoista yksi on ollut täyttämättä jo lähes vuoden Scalian kuolemasta saakka. Trumpin edeltäjä Barack Obama esitti pian tilalle Merrick Garlandia, mutta republikaanienemmistöinen senaatti kieltäytyi edistämästä nimitystä vaaleihin saakka. Nyt demokraattien odotetaan vastaavan samalla mitalla ja jarruttavan Trumpin tuomarinimityksen vahvistamista kaikin keinoin.

Korkeimman oikeuden tuomarit nimitetään tehtävään eliniäksi, ja heidän päätöksillään on suuri merkitys maan lainsäädännön kehitykseen, ja oikeusistuin on tehnyt merkittäviä linjauksia esimerkiksi aborttioikeuteen ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin liittyen.

Scalian kuoleman jälkeen voimasuhteet konservatiivisten ja edistysmielisten tuomarien välillä ovat olleet tasan 4–4, mutta Gorsuchin nimityksen myötä ne kallistuvat jälleen konservatiiveille.

Presidentti Donald Trump kehui Neil Gorsuchin kykyä tehdä yhteistyötä puoluerajojen yli.

Obaman kanssa samalla vuosikurssilla Harvardin huippuyliopistossa lakitiedettä opiskellut Gorsuch on nuorin korkeamman oikeuden tuomariksi ehdolla oleva vuosikymmeniin. Tuomarinimityksen uskotaankin olevan yksi Trumpin pisimpään vaikuttavista teoista presidenttinä.

– Iästään riippuen tuomarit voivat toimia tehtävässä 50 vuoden ajan. Ja hänen päätöksensä voivat kestää vuosisadan tai enemmän ja voivat usein olla pysyviä, Trump sanoi tiedotustilaisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?