Michelle Obaman puheenkirjoittaja saapuu Suomeen – nämä tunnetut lauseet ovat lähtöisin hänen kynästään

Sarah Hurwitz kirjoitti Michelle Obaman puheita seitsemän vuotta.

1.2.2017 6:42

Kun Michelle Obama päätti puheensa demokraattien puoluekokouksessa viime heinäkuussa, media kävi jo kuumana.

Sosiaalisessa mediassa Obaman hehkutettiin pitäneen elämänsä parhaimman puheen ja olleen päinvastainen kuin Trump: optimistinen ja roolimalli. The Telegraph kuvaili Obaman puhetta ”uskomattoman vaikuttavaksi” ja The Atlanticin mukaan sitä tullaan siteeraamaan vielä vuosien päästä.

Yllä olevalla videolla ote puheesta.

Puheen taustalla oli Sarah Hurwitz, joka vierailee kesäkuussa Suomessa Retoriikan kesäkoulussa. Hurwitz työskenteli Michelle Obaman puheenkirjoittajana seitsemän vuotta.

– Kaksikko on työskennellyt niin tiiviisti yhdessä, että lähes jokainen ensimmäisen naisen julkisuudessa puhuma sana on ollut Hurwitzin kirjoittama tai editoima, The Washington Post kirjoitti kesäkuussa.

Alla olevalla videolla kerrotaan Michelle Obaman suosiosta.

Ennen Michelle Obaman puheenkirjoittajana työskentelyä Hurwitzilla oli jo vankka kokemus alalta. Hän on työskennellyt muun muassa John Kerryn puheenkirjoittajana tämän presidentinvaalikampanjoissa sekä Hillary Clintonin puheenkirjoittajana tämän kamppaillessa demokraattien presidenttiehdokkuudesta vuonna 2008.

Hurwitz työskenteli hetken myös Barack Obaman puheenkirjoittajana ennen kuin alkoi kirjoittaa tämän vaimolle.

”Tunnustettu huippuammattilainen”

Retoriikan kesäkoulun rehtori Antti Mustakallio kertoo, että Hurwitzia pyydettiin puhumaan kesäkoulussa kahdesta syystä.

– Toisaalta se, että hänellä on ollut ainutlaatuinen sisäpiirinäkymä siihen, miten globaalin huippujohtajan – ja sellainen Yhdysvaltojen ensimmäinen nainen on – viestintä rakennetaan ja miten puheita ihan konkreettisesti tehdään. Hän on myös tavattoman taitava työssään, hän on tunnustettu huippuammattilainen. Sen takia hän on erittäin kiinnostava vieras.

Alla ote Michelle Obaman puheesta ennen presidentinvaalien ratkeamista marraskuussa 2016.

Mustakallio kertoo juuri Obaman vuoden 2016 puoluekokouksessa pitämän puheen herättäneen hänen kiinnostuksensa siitä, kuka puheen taustalla on.

– Puhe oli ladattu täyteen järkiargumenttia, mutta myös luonnollista ihmisten tunteisiin koskettamista. Se oli siinä mielessä hieno ja tasapainoinen puhe, Mustakallio sanoo.

Mustakallio kysyi Hurwitzilta, miten tämä vastaisi syytöksiin siitä, että johtajien pitäisi kirjoittaa itse omat puheensa ja puheenkirjoittajan kirjoittama puhe kuulostaa epäaidoilta.

– Johtajat, jotka käyttävät puheenkirjoittajia, käyttävät paljon aikaa heidän kanssaan selittäen tarkkaan, mitä he haluavat sanoa ja, miten he haluavat sen sanoa. Puheenkirjoittaja siten tietää, mitä johtaja haluaa sanoa ja oppii tuntemaan johtajan todellisen, autenttisen äänen, Hurwitz vastasi Mustakalliolle.

Nämä tunnetut lauseet ovat kulkeneet Hurwitzin kautta

1. – When they go low, we go high, Michelle Obama sanoi demokraattien puoluekokouksessa 2016 CNN:n mukaan. Vapaasti suomennettuna siis ”kun he vajoavat alas, me pysyttelemme sen yläpuolella”.

2. – Joku, joka ymmärtää, että presidentin kohtaamat kysymykset eivät ole mustavalkoisia, eikä niitä voi tiivistää 140 merkkiin. Kun ydinasekoodit ovat sormien ulottuvissa ja armeija komennossa, ei voi tehdä hätäisiä päätöksiä, Michelle Obama viittasi silloiseen presidenttiehdokkaaseen Donald Trumpiin demokraattien puoluekokouksessa 2016.

3. – Haluan nuoriemme tietävän, että heillä on väliä, että he kuuluvat (tänne). Joten älkää pelätkö – kuulitteko, nuoret ihmiset? Älkää pelätkö. Olkaa keskittyneitä. Olkaa päättäväisiä. Olkaa toiveikkaita. Voimaantukaa, Michelle Obama ohjeisti nuoria aiemmin tässä kuussa The Washington Postin mukaan.

4. – Vahvoilla miehillä – miehillä, jotka ovat todellisia roolimalleja – ei ole tarvetta lytätä naisia tunteakseen itsensä voimakkaaksi, Michelle Obama sanoi puheessaan viime lokakuussa The Guardianin mukaan. Obama kommentoi tuolloin julki tullutta, vuonna 2005 nauhoitettua ääninauhaa, jolla Trump puhui alatyylisesti naisista.

5. – Vaikka emme tällä kertaa onnistuneet rikkomaan korkeinta, kovinta lasikattoa, kiitos teidän, siinä on noin 18 miljoonaa, Hillary Clinton sanoi vuonna 2008, kun hän kertoi luopuvansa kamppailusta demokraattien presidenttiehdokkaaksi The Guardianin mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?