Dokumentaristi Michael Moore: Yhdysvalloissa on meneillään vallankaappaus - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Dokumentaristi Michael Moore: Yhdysvalloissa on meneillään vallankaappaus

Presidentti Donald Trumpin virkakauden alun tapahtumat ovat herättäneet spekulaatioita ja salaliittoteorioita vallankaappauksesta.

Michael Mooren mielestä Yhdysvalloissa on meneillään Donald Trumpin vallankaappaus.

31.1.2017 19:59

Dokumenttiohjaajana ja vasemmistoaktivistina tunnetun Michael Mooren mukaan Yhdysvalloissa on meneillään vallankaappaus. Trumpin vaalivoiton yhtenä harvoista ennustanut Moore varoittaa, että Trump ja hänen lähipiirinsä pyrkivät kumoamaan Yhdysvaltain valtion.

Presidentinvaalikampanjassa merkittävässä osassa olleet Kellyanne Conway ja Steve Bannon kuuluvat Trumpin tiiviiseen lähipiiriin myös tämän hallinnossa.

– Jos yritätte edelleen vakuuttaa itsenne siitä, että meneillään ei ole 21. vuosisadan vallankaappaus, niin olkaa hyvät ja skarpatkaa, Moore kirjoitti Twitter-päivityksessään varhain tiistaiaamuna.

Päivitykseensä Moore oli laittanut linkin New York Timesin artikkeliin, jossa kerrottiin Trumpin pääneuvonantajan Steve Bannonin roolista maan hallinnossa.

If you're still trying to convince yourself that a 21st century coup is not underway, please, please snap out of it https://t.co/uAz7o4BsvD— Michael Moore (@MMFlint) 31. tammikuuta 2017

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen myös täältä.

Jutussa kuvailtiin, kuinka äärioikeistolaista Breitbart News -sivustoa aiemmin johtanut Bannon on saanut suuren roolin kansallisesta turvallisuudesta vastaavassa neuvostossa, jonka kokouksiin osallistuu yleensä lähinnä vanhempaa kenraalikuntaa.

Presidentin neuvonantajan osallistuminen kaikkiin neuvoston kokouksiin on poikkeuksellista aiempaan nähden. Bannonin uskotaan myös olleen useimpien Trumpin ensimmäisen virkaviikon aikana tekemien päätösten taustalla.

Google-insinöörin salaliittoteoria levisi vauhdilla

Trumpin vastaisissa mielenosoituksissa viime päivinä aktiivisesti mukana ollut Moore ei ole ainoa, joka on ottanut Trumpin valtaannousun yhteydessä esille käsitteen vallankaappaus.

Viime päivinä sosiaalisessa mediassa on levinnyt voimakkaasti Googlen leivissä työskentelevän insinöörin Yonatan Zungerin kirjoitus, jonka mukaan Yhdysvaltain tuore hallinto siirtää parhaillaan kaikkea päätöksentekovaltaa ”tiiviille sisäpiirille” ja pyrkii päätöksenteossa ohittamaan liittovaltion byrokratian, kongressin sekä oikeusistuimet.

Zungerin mukaan liittovaltion virastot ovat tämän vuoksi ”puhdistuksen” kohteena ja Trumpin allekirjoittama, tietyistä muslimimaista kotoisin olevien maahantuloa koskeva asetus olisi vain keino, jolla oikeusvaltion rajoja testaillaan tulevia koitoksia varten.

Zungerin kirjoitusta ovat levittäneet myös monet julkisuuden henkilöt kuten muun muassa Hollywood-tähti Mark Ruffalo.

Liberaalin Slate-verkkolehden kolumnisti löysi Zungerin teoriasta kuitenkin useita asiavirheitä, ja muistutti, että mahdollisen salaliittoteorian sijaan Trumpin ja hänen lähipiirinsä toimia kritisoivien tulisi keskittyä siihen, mitä hallinnossa tapahtuu tällä hetkellä oikeasti.

Vallankaappausta koskeville salaliittoteorioille ovat antaneet vauhtia myös Bannonin aiemmat lausunnot, joita tiedostusvälineet ovat viime päivinä jälleen kaivaneet ahkerasti esiin.

Esimerkiksi loppuvuodesta 2013 tuolloin vielä Breitbartin toimitusjohtajana ollut Bannon ilmoitti Daily Beastin toimittajalle olevansa leninisti.

– Lenin halusi tuhota valtion, ja se on myös minun päämääräni. Haluan repiä kaiken alas voimalla ja tuhota kaiken nykyisestä järjestelmästä, Bannon totesi.

Katso videokooste Trumpin presidenttikaudesta:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?