Tässä on Trumpin todellinen takapiru, joka vetelee lankoja kulissien takana: ”Pimeys on hyvästä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tässä on Trumpin todellinen takapiru, joka vetelee lankoja kulissien takana: ”Pimeys on hyvästä”

Donald Trumpin imperiumissa valtaa käyttää Stephen Bannon. Tällainen mies hän on.

31.1.2017 8:54 | Päivitetty 31.1.2017 14:55

Yhden kirjaimen poistaminen Stephen K. Bannonin sukunimestä luo merkityksen ”ban on” - suomeksi ”kielto päällä”. Osuvaa, sillä Valkoisen talon pääneuvonantaja Bannon on lähipiirin mukaan vastuussa presidentti Donald Trumpin asetuksista, etenkin numerosta 13, joka tarkoittaa maahantulokieltoa seitsemän maan kansalaisille.

Bannonin, 63, kerrotaan vain kymmenessä päivässä kahmineen itselleen poikkeuksellisen paljon valtaa Valkoisen talon länsisiivessä. Hänellä on muun muassa pysyvä paikka Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston jäsenenä.

Edes edellinen liberaalien vihollinen, presidentti George W. Bushin huippuneuvonantaja Karl Rove ei sinne päässyt.

Bannon ja Trump jäivät kahdestaan Oval Officeen

Bannonin sanotaan olevan Trumpin uskotuin mies.

Hallintoon kuuluva virkailija paljasti Politico-uutissivustolle Bannonin jääneen kahdestaan presidentin kanssa Oval Officeen seuraamaan maahantulokiellosta alkaneita mielenosoituksia lauantaina.

Muut hallinnon avainhenkilöt – myös henkilöstöpäällikkö Reince Priebus – lähtivät Washingtonin eliitin vuosittaiselle Alfalfa Club -illalliselle.

 Dick Cheney. Darth Vader. Paholainen. Siinä teille valtaa.

Trump on ensimmäinen presidentti sitten Ronald Reaganin, joka on jättänyt Alfalfa Clubin väliin. Se kuvastaa hyvin Trumpin ja hänen arkkitehdikseen kuvatun Bannonin ajatusmaailmoja: perinteisen valtaeliitin vastustaminen oli yksi vaalikampanjan kulmakiviä.

Trump nimesi Bannonin kampanjansa johtoon 17. elokuuta.

Ennen tätä Bannon oli melko tuntematon hahmo etenkin Euroopassa, jossa Trumpin hallintoon suhtaudutaan erityisen kriittisesti. Bannonin kerrotaan sanoneen kampanjan aikana, että Trump on ”puutteellinen jahti” vallankumoukselle, joka hänellä on mielessään.

Syytöksiä salaliittoteorioista, rasistisista näkökulmista...

Bannon on kotoisin Norfolkista, Virginiasta. Hän palveli armeijassa vuosina 1976–1983, osan siitä laivastoupseerina USS Paul F. Foster -hävittäjällä.

Ronald Reaganin nousu presidentiksi 1980 oli käänteentekevä hetki nuorelle upseerille. Tuolloin 26-vuotias Bannon onnistui puhumaan itsensä sisään Reaganin voitonjuhliin. Poliittinen vakaumus säilyi ja sakeni tulevina vuosina.

 Kukaan ei ole kutsunut häntä mukavaksi.

Ura Goldman Sachsin investointipankkiirina vaihtui Hollywood-tuottajan pestiin 1990. Seuraavana vuonna syntyi Sean Pennin tähdittämä The Indian Runner, mutta lähinnä tuottajan sydäntä on Reaganista ja kylmän sodan voitosta kertova dokumentti In the Face of Evil vuodelta 2004.

Sen ensi-illassa Bannon tapasi toisen Reaganin ihailijan, konservatiivisen kommentaattorin ja yrittäjän Andrew Breitbartin.

Kaksikko perusti vuonna 2007 Breitbart News Network -uutissivuston, joka kuvailee itseään konservatiiviseksi vaihtoehtomediaksi. Breitbartia on syytetty salaliittoteorioiden levittämisestä, rasistisista näkökulmista ja kansallismielisten juttujen levittämisestä.

Suomessa jotkut tahot ovat katsoneet Breitbartin olevan ”Amerikan MV-lehti”. Bannonista tuli sivuston johtaja 2012 Andrew Breitbartin kuoltua.

”Pimeys on hyvästä”

Ottaessaan Trumpin kampanjan ohjat Bannon jättäytyi pois Breitbartin johdosta. Sivusto oli tuolloin Facebookin 11. suosituin, ja sillä oli 18 miljoonaa lukijaa kuukaudessa.

Lisää ilmaista mainosta tuli heti perään, kun Trumpin vastaehdokas, demokraattien Hillary Clinton sanoi Breitbartin olevan puolueensa mediavihollinen numero yksi.

Nyt demokraattien ja sosiaalisen median järkyttyneistön päävihollinen on Bannon itse. Yhteisösivusto Twitterin suosituin hashtag oli viikonloppuna #StopPresidentBannon – vaikka Trump taannoin korostikin olevansa se, ”joka tekee päätökset”.

Arkipäiväisen nukkavierusti pukeutuva pääneuvonantaja vihaa mediaa, jopa konservatiivien kanavaksi leimautunutta Fox Newsia, ja karttaa itse haastatteluita.

Poikkeuksen tehdessään hän ei säästele sanojaan. New York Timesin puhelinhaastattelussa Bannon vertasi itseään Tähtien sota -elokuvasaagan legendaariseen pahikseen Darth Vaderiin. Hollywood Reporterille hän totesi ennen vaalivoittoa, että ”pimeys on hyvästä”:

– Dick Cheney. Darth Vader. Paholainen. Siinä teille valtaa. Siitä on vain hyötyä, kun he (liberaalit ja media) ymmärtävät asiat väärin. Heillä ei ole aavistustakaan siitä, keitä me olemme ja mitä me teemme.

Patrick McSweeneylla, Virginian republikaanipuolueen entisellä puheenjohtajalla on käsitys.

– Kukaan ei ole kutsunut häntä mukavaksi, McSweeney sanoi.

– Hän on vähiten poliittisesti korrekti henkilö, jonka tiedän, mutta hänen päätavoitteensa onkin saada asiat tehtyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?