Kieltolista ihmetyttää – vaikuttivatko Trumpin liiketoimet siihen, mitkä maat listalle päätyivät?

Muun muassa Wall Street Journalin koostamien tilastojen mukaan vain murto-osa terrorismiin liittyvistä rikoksista epäillyistä on tullut Trumpin kieltolistalla olevista maista. Washington Post taas huomauttaa, että kieltolistan maat eivät ole kiinnostaneet Trumpia taloudellisessa mielessä.

Trumpin kieltolistalta puuttuu esimerkiksi Turkki. Trumpin nimeä kantaa kaksi tornirakennusta Istanbulissa.

29.1.2017 22:41

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti perjantaina seitsemän muslimienemmistöisen maan maahantulokieltoa koskevan määräyksen. Lisäksi Yhdysvallat ei ota vastaan pakolaisia ainakaan neljään kuukauteen. Trumpin mukaan määräyksen tarkoituksena on estää ulkomaalaisia terroristeja pääsemästä Yhdysvaltoihin.

Kritiikkiä on herättänyt itse kieltojen lisäksi myös se, mitkä maat ovat joutuneet kiellon kohteeksi. Määräyksen mukaan maahantulo on kielletty Iranin, Irakin, Sudanin, Syyrian, Libyan, Somalian ja Jemenin kansalaisilta. The Washington Post on kiinnittänyt huomiota siihen, että Trumpin kieltolistalla olevia maita yhdistää se, etteivät ne ole kiinnostaneet Trumpia taloudellisessa mielessä. Sen sijaan listalta puuttuu monia muslimienemmistöisiä maita, joihin Trumpilla on ainakin jossain vaiheessa ollut kytköksiä, ja joissa terrorismi on ongelma.

Tuhansia ihmisiä kokoontui Valkoisen talon edustalle Washingtonissa protestoimaan Trumpin asettamaa maahantulokieltoa seitsemän maan kansalaisille ja pakolaisille.

Listalta puuttuu esimerkiksi Turkki, jossa tehtiin viime vuoden aikana useita terrori-iskuja. Trumpin nimeä kantaa kaksi tornirakennusta Istanbulissa ja turkkilainen yritys valmistaa Trump-brändin alla kalusteita.

Myöskään Saudi-Arabia ei ole kieltolistalla. Trumpin yritys oli perustanut useita osakeyhtiöitä hotellin perustamiseksi maahan, mutta suunnitelmat peruttiin kuitenkin joulukuussa. Suurin osa 9/11-iskut toteuttaneista terroristeista oli Saudi-Arabista. Saudi-Arabian tunnetuin terroristi lienee Osama bin Laden.

Trumpin kieltolistan maiden valintaa kritisoi Twitterissä moni, heidän joukossaan muun muassa Yhdysvaltain ulkopolitiikan asiantuntija, poliittisia riskejä kartoittavan Eurasia Groupin perustaja Ian Bremmer.

It's not a Muslim ban. It's a ban from Muslim countries where Trump doesn't do business. pic.twitter.com/MY9GkKFCv0— ian bremmer (@ianbremmer) 29. tammikuuta 2017

Jos twiitti ei näy kunnolla, voit katsoa sen tästä.

Valtaosa terroririkoksista epäillyistä Yhdysvaltain kansalaisia

Useat lehdet ovat koostaneet myös tilastoja siitä, kuinka yleisiä ulkomaalaisten terroristien tekemät iskut Yhdysvalloissa ovat. Laskelmien mukaan muslimienemmistöisten maiden kansalaisten asettaminen maahantulokieltoon ei estä terrori-iskuja, sillä valtaosa Yhdysvalloissa terrori-iskun tehneistä on ollut Yhdysvaltain kansalaisia.

Wall Street Journalin mukaan Yhdysvalloissa vain murto-osassa vuonna 2001 ja sen jälkeen toteutetuista tai estetyistä terroriteoista tekijä on ollut maahantulokiellon kohteena olevasta maasta. Lehti laski, että 180 jihadismiin liittyvästä rikoksesta epäillyistä vain 11 oli kotoisin Iranista, Irakista, Somaliasta tai Jemenistä. Edellä mainituista 180 henkilöstä yksikään ei ollut kotoisin Syyriasta, Libyasta tai Sudanista.

Myös San Franciscon kansainvälisellä lentokentällä on osoitettu mieltä Trumpin määräyksiä vastaan.

Noin 85 prosenttia kaikista terrorismiin liittyvästä väkivallasta epäillyistä oli Yhdysvaltojen kansalaisia tai heillä oli oleskelulupa. Noin puolet oli syntynyt Yhdysvalloissa. Esimerkiksi San Bernardinon iskun, johon Trumpin hallinto usein viittaa, toinen tekijä oli syntynyt Yhdysvalloissa. Hänen puolisonsa oli kotoisin Pakistanista, mutta asunut Saudi-Arabiassa pitkään ennen Yhdysvaltoihin muuttoa.

Myöskään yksikään 9/11-iskujen tekijöiden kotimaista ei ole maahantulolistalla. Yli 3 000 ihmisen kuolemaan johtaneet terrori-iskut teki 19 miestä, jotka olivat kotoisin Egyptistä, Libanonista, Saudi-Arabiasta ja Yhdistyneistä arabiemiraateista.

Kansliapäällikkö: Lisää maita saattaa tulla kieltolistalle

Valkoisen talon kansliapäällikkö Reince Priebus sanoi NBC:n haastattelussa, että kongressi oli tunnistanut Trumpin kieltolistalle päätyneet maat korkean riskin maiksi.

– Ehkä muitakin maita olisi pitänyt lisätä määräykseen, mutta voidaksemme tehdä tämän joutuisasti ja tavalla, joka hyväksyttäisiin nopeasti, käytimme seitsemää maata, Priebus sanoi.

Priebus myös tarkensi ohjeistusta koskien maahantulokieltoja. Hänen mukaansa kielto ei koske pysyvän oleskeluluvan haltijoita, joskin toistuvat matkat kieltolistalla oleviin maihin voivat antaa syyn jatkoselvityksille. Tämä koskee myös Yhdysvaltain kansalaisia.

Ihmisiä on kerääntynyt John F. Kennedyn kansainvälisen lentokentän nelosterminaalin edustalle osoittamaan mieltä Trumpin määräystä vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?