Mehdi, 29, kertoo, kuinka Trumpin määräys iski JFK:n kentälle: ”Lähdössä ollut lentokone piti kutsua takaisin”

Turhautuneet omaiset odottivat sunnuntaina tietoa edellispäivänä kiinniotettujen maahantulijoiden vapauttamisesta New Yorkin JFK:n lentokentällä.

29.1.2017 21:36

Lauantai-iltana John F. Kennedyn lentokentän nelosterminaalin edessä sadat ihmiset kokoontuivat osoittamaan mieltään sen jälkeen, kun viranomaiset olivat ryhtyneet toteuttamaan presidentti Donald Trumpin antamaa määräystä estää maahantulo seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisilta turvallisuuden nimissä. Järkytys syrjivänä pidetystä määräyksestä kasvoi, kun viranomaiset ottivat kiinni yhteensä satoja kiellon kohteeksi joutuneista maista saapumassa olevia lentokentillä eri puolella Yhdysvaltoja.

Yksi kiinniotetuksi päätyneistä oli iranilaisopiskelija Vahideh Rasekhi, jonka ystävä Mehdi Namazi, 29, kertoo Ilta-Sanomille odottaneensa tämän vapauttamista lentokentällä jo lähes vuorokauden ajan.

– Ystävämme saapui toisen ystävän vanhempien kanssa tänne puolen päivän aikaan. Nyt he ovat kiinniotettuina monien muiden ihmisten tapaan. Nyt on kulunut jo 24 tuntia eikä heitä olla vielä päästetty vapaaksi, Namazi kuvailee.

Namazi kertoo Rasekhin asuneen Yhdysvalloissa yli kymmenen vuoden ajan. Hänen mukaansa väitöskirjaa Stony Brookin yliopistossa valmistelevalla naisella on voimassaoleva viisumi, joka sallii maasta poistumisen ja sinne paluun. Rasekhi toimii myös opiskelijajärjestön puheenjohtajana. Järjestö julkaisi kannanoton tapaukseen Facebookissa: "Pysymme Vahidehin, puheenjohtajamme, rinnalla tuemme hänen oikeuttaan jäädä tähän maahan ja jatkaa opintojaan", kannanotossa sanotaan.

– Viimeinen vuorokausi on ollut hullua. Viime yönä puoli kahdelta hänet laitettiin jo lentokoneeseen karkotusta varten. Asianajajien piti esittää oikeuden määräys, ja lähdössä ollut lentokone piti kutsua takaisin, Namazi huokaa.

Lauantai-iltana newyorkilainen liittovaltion tuomari keskeytti dramaattisten vaiheiden jälkeen päätöksellään osittain Trumpin määräyksen toimeenpanon. Tilanne on silti jatkunut epäselvänä koko viikonlopun ajan.

– Tämä on ollut todella järkyttävää ja turhauttavaa meille kaikille ja tietysti erittäin rasittavaa niille, jotka ovat olleet kiinniotettuina, Namazi sanoo.

– Heidän on ilmeisesti käytävä läpi lukuisia kuulusteluja, ja heillä on tuskin lainkaan mahdollisuutta käyttää puhelimiaan.

Namazin mukaan kiinniotettujen joukossa on vanhoja ihmisiä, jotka puhuvat huonosti englantia, joilla ei ole mahdollisuutta lakimiehen apuun.

– He tuskin tietävät, mitä heille sanotaan. Kaikki ovat hyvin järkyttyneitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?