Uudet satelliittikuvat herättivät huolen: valmistaako Pohjois-Korea taas plutoniumia ydinasetta varten? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Uudet satelliittikuvat herättivät huolen: valmistaako Pohjois-Korea taas plutoniumia ydinasetta varten?

Pohjois-Korean hallitsija Kim Jong-un on mahtaillut ohjuksillaan.

Pohjois-Korean hallitsija Kim Jong-un on mahtaillut ohjuksillaan.

Julkaistu: 28.1.2017 12:21

Yhdysvaltalainen ajatushautomo tiedotti perjantaina, että uudet satelliittikuvat näyttävät Pohjois-Korean jatkavan ydinaseohjelmaansa.

Yksityisen Digital Globe -yhtiön 22. tammikuuta kuvatuissa satelliittikuvista on nähtävillä, että Yongbyonin ydintieteellisessä tutkimuskeskuksessa on taas aktiivista toimintaa. Yhdysvaltalaisen 38 North -ajatushautomon mukaan kuvassa on nähtävissä vesihöyryä, joka on peräisin reaktorin jäähdytysvedestä.

Tämä viittaa tutkijaryhmän mukaan siihen, että reaktori on toiminnassa. Raportissaan tutkijat eivät ota kantaa siihen, millä teholla reaktoria käytetään.

38 North -ryhmässä vaikuttaa mm. yhdysvaltalainen ydinvoiman asiantuntija Siegfried Hecker. Hänen mukaansa Pohjois-Korealla oli syyskuussa hallussaan 32–54 kilogrammaa plutoniumia. Määrästä kyetään valmistamaan kuudesta kahdeksaan pommia.

Digital Globe -yhtiön satelliittikuvassa on 38 North -ajatushautomon mukaan nähtävissä huolestuttavia merkkejä.

Digital Globe -yhtiön satelliittikuvassa on 38 North -ajatushautomon mukaan nähtävissä huolestuttavia merkkejä.

Pohjois-Korea myös rikastaa uraania ydinaseita varten. Maalla on rikastettua uraania tarpeeksi noin 20 fissiopommia varten.

Eristäytynyt diktatuuri on uhitellut syksyn aikana, että se aikoo testata pian mannertenvälistä ballistista ohjusta. Hallitsija Kim Jong-un otti asian puheeksi viimeksi uudenvuoden juhlapuheessaan.

Tuoreimmat osastosta