Trump ja May käsi kädessä Valkoisessa talossa – Suomalaisasiantuntija: Joko osoitus läheisyydestä tai vallankäytön merkki - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump ja May käsi kädessä Valkoisessa talossa – Suomalaisasiantuntija: Joko osoitus läheisyydestä tai vallankäytön merkki

Julkaistu: 28.1.2017 12:08

Suomalaisen asiantuntijan mukaan kädestä pitäminen voi olla myös vallankäytön merkki. Se on myös osoitus läheisyydestä ja yhteenkuuluvuudesta.

Sanaton viestintä on usein tehokkaampaa kuin puhuminen. Tämä pantiin merkille, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump otti perjantaina vastaan ensimmäisen valtiovieraansa, Britannian pääministerin Theresa Mayn.

Kaksikko keskusteli maiden välisestä talousyhteistyöstä ja turvallisuuspolitiikasta. Britannia on Yhdysvalloille ilmeisin liittolainen Euroopassa.

Kosketus ja eleet veivät osan huomiosta. Brittimedia korosti, että erityissuhde korostui yllättävällä ja tunteisiin vetoavalla tavalla. BBC kertoi, että May ja Trump pitivät hetken toisiaan kädestä kiinni kävellessään valkoisen talon pylväikössä. Myös Daily Mail kertoi käsi kädessä kävelystä.

Kädestä pitäminen voi olla voimakas vallankäytön merkki

– Tällainen ele on kiinnostava vallan ja vuorovaikutuksen näkökulmasta, yhteiskuntatieteiden tohtori Sari Kuusela arvioi.

Hän väitteli tohtoriksi vallasta ja vuorovaikutuksesta.

– Suomessa fyysiset reviirit ovat aika isot. Koskettamisessa aloitteen tekeminen on tärkeää. Useinhan työyhteisössä on niin, että hierarkiassa ylempi voi koskettaa alempaa. Kädestä pitäminen voi korostaa läheisyyttä, mutta se voi olla myös voimakas vallankäytön merkki, hän sanoo.

– Kädestä pitämisellä on oma erityinen merkityksensä verrattuna tervehtimiseen liittyvään halaukseen tai poskisuudelmiin. Ne ovat osa kohteliasta ja muodollista käyttäytymistä. Sen sijaan kädestä pitäminen on enemmänkin osoitus läheisyydestä ja yhteenkuuluvuudesta – on se sitten molemmin puolista tai vain toisen valitsemaa, hän korostaa.