Tällainen on Trumpin äänekkäin haastaja – Meksikon presidentin taustalla kiinteistösotkuja ja plagiointiepäilyjä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tällainen on Trumpin äänekkäin haastaja – Meksikon presidentin taustalla kiinteistösotkuja ja plagiointiepäilyjä

Enrique Peña Nieto, 50, on joutunut jo kertaalleen pyytämään anteeksi meksikolaisilta.

Enrique Peña Nieto on kiistanalainen hahmo.­

28.1.2017 10:56

Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto on käynyt tällä viikolla kiivasta sananvaihtoa Yhdysvaltain uuden presidentin Donald Trumpin kanssa. Kaksikon oli määrä tavata ensi tiistaina kasvokkain, mutta Nieto ilmoitti peruneensa tapaamisen.

Institutionaalista vallankumouspuoluetta edustava Peña Nieto, 50, on Trumpin tavoin kiistanalainen poliitikko. Vuonna 2012 valtaan noussut presidentti lupasi vähentää rikollisuutta ja murhia sekä pienentää Meksikon vahvojen huumekartellien vaikutusvaltaa.

Kuusi viikkoa virkaanastujaistensa jälkeen presidentti ilmoitti perustavansa uuden kansallisen poliisiorganisaation. Vaikka turvallisuus on ollut entisen kuvernöörin Peña Nieton ykkösprioriteetti, hän on tehnyt muutoksia muillakin alueilla, ja esimerkiksi koulutusjärjestelmää on rukattu uusiksi.

Vastustajat ovat syyttäneet Peña Nietoa mieheksi, jolla ei ole ideologiaa. Heidän mielestään presidentti on valmis hyppäämään mihin tahansa kelkkaan, joka sillä hetkellä sopii hänelle ja puolueelle.

Moni on sitä mieltä, että Peña Nieto on käyttänyt ”filmitähden” ulkonäköään ja charmiaan päästäkseen politiikan huipulle. Oma roolinsa on ollut myös Angelica-vaimolla, entisellä saippuatähdellä.

Viime aikoina Peña Nieton suosio on ollut selvässä laskussa. Vuonna 2016 julkaistujen tilastojen mukaan henkirikosten määrä oli kääntynyt kahden vuoden laskun jälkeen jälleen nousuun.

Samana vuonna julkaistiin raportti, jonka mukaan Peña Nieton oikeustieteen tutkielmasta lähes kolmasosa olisi plagioitu muiden ihmisten töistä. Väitteiden mukaan muun muassa 20 kappaletta olisi kopioitu sana sanalta entisen presidentin Miguel de la Madridin kirjoittamasta kirjasta – ilman minkäänlaista lähdemerkintää.

Mediassa ja sosiaalisessa mediassa Peña Nietoa on pilkattu siitä, ettei hän muista haastattelujen yhteydessä tärkeitä tietoja, nimiä tai päivämääriä. Esimerkiksi presidentinvaalikampanjan yhteydessä miestä pyydettiin mainitsemaan kolme kirjaa, jotka ovat vaikuttaneet häneen. Hän onnistui nimeämään Raamatun ja haparoi sen jälkeen pahasti kirjailijoiden ja kirjojen nimien kanssa.

Useat välikohtaukset ovat tahranneet Peña Nieton hallinnon mainetta. Niihin lukeutuvat huumelordi Joaquin ”El Chapo” Guzmanin vankilapako, yli 20 epäillyn huumekartellin jäsenen teloitus ja 43 opettajaksi opiskelevan nuoren järkyttävä joukkomurha, jonka yhteydessä viranomaisten väitetään tehneen yhteistyötä rikollisten kanssa.

Lisäksi Peña Nieto on joutunut pyytämään anteeksi skandaalia, joka liittyy hänen vaimonsa ostamaan kiinteistöön. Angelica Rivera osti miljoonia maksaneen luksuskodin merkittävältä hallituksen urakoitsijalta Grupo Higalta.

Myöhemmin Rivera palautti takaisin huvilan, jota hän oli maksamassa erissä. Sen jälkeen kävi ilmi, että myös Peña Nieton hallituksen valtiovarainministeri oli ostanut kodin samalta urakoitsijalta. Presidentti itse puolestaan oli käyttänyt erästä ryhmittymän omistamaa taloa maksamatta siitä vuokraa.

Hallituksen rahoittamassa tutkinnassa ei löytynyt näyttöä siitä, että kolmikko olisi toiminut väärin. Opposition mukaan totuutta kaunisteltiin. Nieto myönsi skandaalin nakertaneen meksikolaisten luottamusta presidenttiyteen ja hallitukseen.

– Tästä syystä pyydän teiltä anteeksi kaikella nöyryydellä. Toistan vilpittömän ja syvän anteeksipyyntöni pahennuksesta ja närkästyksestä, jonka olen teille aiheuttanut, hän totesi.

Lähteet: BBC, NBC, The Guardian, Business Insider

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?