Professori: Trumpin Nato-nyökkäys briteille huomattiin – alistui ministerinsä päätöksiin

rac

Julkaistu:

Maailmanpolitiikan tutkimuksen professorin Teivo Teivaisen mukaan suhde Yhdysvaltoihin on Britannialle entistä tärkeämpi.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasi Britannian pääministerin Theresa Mayn perjantaina Valkoisessa talossa. Trump ja May pitivät tapaamisen jälkeen yhteisen lehdistötilaisuuden.
  • Videolla Theresa May vakuuttaa Trumpin olevan Naton takana.
Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan tutkimuksen professorin Teivo Teivaisen mukaan Britannian ja Yhdysvaltojen suhteet ottivat askeleita kohti entistä vahvempaa erityissuhdetta.

– Britannia on Yhdysvalloille ilmeisin liittolainen Euroopassa, lännen puolella ainakin.

Presidentti Trumpin puheenvuorossa kommentti kidutuksen käyttämisestä kuulustelutekniikkana kiinnitti professorin huomion. Trump sanoi itse kannattavansa kidutuksen käyttämistä, mutta hyväksyy puolustusministeri James Mattisin näkemyksen kidutuksen hyödyttömyydestä.

– Oli mielenkiintoista, että hän sanoi alistuvansa ministerinsä päätöksiin. On pohdittu sitä, missä määrin Trump käyttäytyy isännän elkein suhteessa ministereihinsä ja missä määrin kuuntelee ja delegoi päätösvaltaa.

Laimeneeko Trumpin Nato-kritiikki?

Mayn puheenvuoroa Teivainen piti sovittelevana.

– Vaikka Mayn puheenvuoroissa tulikin esiin eroavaisuuksia Trumpin linjaan esimerkiksi suhteessa kidutukseen ja Venäjä-pakotteisiin, niin May ei kuitenkaan tuonut niitä kovin voimakkaasti esiin. Britannia lähtee Euroopan unionista ja avautuu maailmalle, suhde Yhdysvaltoihin on entistä tärkeämpi.

Pääministeri May mainitsi puheenvuorossaan aiemmin Natoa kritisoineen Trumpin tukevan puolustusliittoa.

– Trump nyökkäsi, kun May sanoi että Trump on sataprosenttisesti Naton takana. Tämä tuskin kuitenkaan vakuuttaa esimerkiksi Baltiassa, jossa ollaan huolissaan Trumpin sitoutumisen asteesta puolustusliittoon.


Trump vertasi Mayta Churchilliin

Teivainen olisi mielellään kuullut lisää Mayn mainitsemasta Yhdysvaltojen ja Britannian välisestä mahdollisesta kauppasopimuksesta.

– Jos sellainen sopimus on tuloillaan, onko siinä mahdollisesti merkkejä Trumpin tulevista kahdenvälisistä kauppasopimuksista, joita hän on sanonut kannattavansa? Se voisi antaa jotain signaaleja Yhdysvaltojen kauppapoliittisista intresseistä näitä sopimuksia kohtaan.

Professori huomasi tiedotustilaisuudessa myös kaikuja menneisyydestä, kun Trump vertasi tiedotustilaisuuden alussa Mayta Winston Churchilliin.

– Tuli heti mieleen Ronald Reagan vuonna 1983, kun hän sanoi Margaret Thatcherin olevan paras mies Britanniassa. Kun yhdysvaltalaiset oikeistomiespoliitikot haluavat imarrella brittien oikeistolaisia naispääministereitä, he vertaavat näitä miehiin.