Suomalaistutkija Trumpin superviikonlopusta: ”Onko May sylikoira, rypisteleekö Merkel?” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaistutkija Trumpin superviikonlopusta: ”Onko May sylikoira, rypisteleekö Merkel?”

Julkaistu: 27.1.2017 19:30

Donald Trump vilkaisee vihdoin Atlantin taakse. Miten vastaavat Britannian, Saksan ja Venäjän johtajat? Ilta-Sanomat näyttää Trumpin ja Theresa Mayn tiedotustilaisuuden suorana klo 20.

– Britanniassa seurataan silmä tarkkana, miten Valkoisen talon ensimmäinen vieras, Britannian pääminsteri Theresa May tulee suhtautumaan Trumpiin, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltola sanoi ISTV:n studiossa.

– Sanooko May Trumpille kovaa, vai tuleeko hänestä Trumpin sylikoira?

Lauantaiksi suunnitellut puhelut Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa käsittelevät jo asioita, jotka tulevat Aaltolan mukaan hyvin lähelle Suomea.

– Nähdään millaisessa kiitollisuudenvelassa Trump on Putinille ja miten hän haluaa sitä ilmaista. Vai ottaako hän tiukan linjan?

  • Yllä olevalla videolla Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi Donald Trumpin ulkopolitiikkaa.

Merkelin ei pitäisi ”rypistellä”

Aaltola korostaa myös Angela Merkelin suhteen tärkeyttä. Varsinkin sitä, minkä asenteen Merkel ottaa uuteen presidenttiin.

– Trump hakee jonkinlaista kunnioitusta Merkelin ilmaisuista. Hän ei pidä siitä, jos häntä vastustetaan. Liittolaisten erityisesti ei pitäisi rypistellä.

Tutkija näkee Britannian olevan Yhdysvaltain tärkein liittolainen vallitsevassa ”trumpilaisessa maailmankuvassa”.

– Sitten Saksaa ja Venäjää ikään kuin kilpailutetaan siitä, miten he voivat kontribuoida tähän trumpilaiseen visioon. Siitä visiostakaan ei tiedä, mikä se on, mutta ehkä se selviää, tutkija maalailee.

Tutkijan mukaan Trump näkee itsensä jopa Britannian pelastajana.

– Britannia on pulassa. He ovat erkaantumassa Euroopasta ja brexitistä tulee kova. Silloin pelastuksen toivotaan löytyvän Washingtonista.

– Trumphan kokee, että hän oli Mr. Brexit. Hän sai sen aikaan. Hän pitää maista, joissa tehdään itsekkäitä valintoja.

Läntinen maailmanjärjestys saa väistyä

Mika Aaltola arvelee, Trump on harkiten hajottamassa liberaalia tulkintaa läntisestä maailmanjärjestyksestä.

– Hän tulee näyttämää keppiä, hän pyrkii ojentamaa muuta maailmaa.

– Kiinan Trump haluaa laittaa maksamaan eduista, joista se on nauttinut vuosikymmeniä. Joiden Trump kokee tulleen yhdysvaltalaisen veronmaksajan pussista.

Natolla ei ole ongelmia

Trumpin hallinnon puolustusministeri James Mattis on ehtinyt jo antaa puolustusliitto Natoa tukevia lausuntoja. Natolla ei Aaltolan mukaan ole huolta tulevaisuudestaan, kunhan liittolaiset kuuntelevat Yhdysvaltoja ja satsaavat omaan puolustukseensa.

– Saksan kanssa saattaa tulla ongelmia. Se haluaisi nähdä Yhdysvallat liberaalina toimijana, joka satsaisi kepin sijasta porkkanaan.

Aaltola sanoo Euroopan kohtaavan uudenlaisen Yhdysvallat, joka on ärhentelevä, pakottava ja kiristävä.

– Se toimii pikkuisen samalla tavalla kuin Venäjä on toiminut. Yhdysvaltojen mahti on kuitenkin vahvempaa kuin Venäjän. Sen seuraukset tulevat oleman melkoiset.

Tuoreimmat osastosta