Trump uhoaa Twitterissä: ”Meksiko on riittävän kauan hyväksikäyttänyt Yhdysvaltoja” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump uhoaa Twitterissä: ”Meksiko on riittävän kauan hyväksikäyttänyt Yhdysvaltoja”

Trumpin mukaan Meksiko on yksipuolisesti hyötynyt vapaakauppasopimuksesta.

Julkaistu: 27.1.2017 18:04

Trump on allekirjoittanut määräyksen muurin rakentamisesta Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalle. Meksiko on kieltäytynyt maksamasta muuria.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Meksikon presidentin Enrique Peña Nieton tapaaminen peruuntui eilen kiistaan muurista. Jo eilen Trump sanoi Twitterissä ja republikaanipäättäjien kokouksessa, että Meksiko oli hyötynyt maiden välisestä kauppasopimuksesta, kun taas Yhdysvallat oli menettänyt työpaikkoja ja yrityksiä.

Trump palasi aiheeseen kuitenkin vielä tänään Twitterissä.

– Meksiko on riittävän kauan hyväksikäyttänyt Yhdysvaltoja. Massiivisiin kauppavajeisiin ja vähäiseen apuun erittäin heikolla rajalla pitää tulla muutos, NYT!

Mexico has taken advantage of the U.S. for long enough. Massive trade deficits & little help on the very weak border must change, NOW!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 27. tammikuuta 2017

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Joutuvatko amerikkalaiset lopulta muurin maksajiksi?

Valkoinen talo kertoi eilen Trumpin harkitsevan esimerkiksi tuontiveroa Meksikosta tuotaville tuotteille. Aluksi tiedotuspäällikkö Sean Spicer sanoi tuontiveron olevan 20 prosenttia, mutta myöhemmin Valkoinen talo tarkensi, että veroprosentti voisi olla jotain 5–20 prosentin välillä ja tuontivero on vain yksi vaihtoehtoista.

CNN on laskenut, että tuontivero riittäisi kattamaan muurin aiheuttamat kustannukset helposti: Meksikosta tuotiin Yhdysvaltoihin 303 miljardin edestä tuotteita vuonna 2015. Tästä summasta 20 prosenttia olisi noin 60 miljardia.

Asiantuntijan mukaan muurin maksaisivat kuitenkin todellisuudessa amerikkalaiset kuluttajat. Tämä johtuu siitä, että arviolta kuusi miljoonaa työtä Yhdysvalloissa riippuu Meksikon kanssa käydystä kaupasta ja kaupan rajoittaminen vaarantaisi nämä työpaikat. Lisäksi tuontivero nostaisi tuotteiden, kuten autojen, tietojen, avokadojen ja oluen, hintoja.

Vaikka tuontivero haittaisi myös Meksikoa, myös amerikkalaiset kärsisivät siitä, CNN arvioi.