IS seurasi hetki hetkeltä: Donald Trump ja Theresa May: ”Meillä tulee olemaan fantastinen suhde” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS seurasi hetki hetkeltä: Donald Trump ja Theresa May: ”Meillä tulee olemaan fantastinen suhde”

Julkaistu: 27.1.2017 16:53

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Britannian pääministeri Theresa May tapasivat tänään perjantaina Valkoisessa talossa.

Trump ja May tapasivat Valkoisessa talossa puolilta päivin paikallista aikaa. Yhdysvaltain ja Britannian johtajat keskustelivat muun muassa taloudellisesta yhteistyöstä, Venäjä-suhteista sekä terrorismin torjunnasta.

May myös välitti kuningatar Elisabetin toiveen, että Trump tulisi Melania-vaimonsa kanssa vierailulle Britanniaan myöhemmin tänä vuonna. May kertoi Trumpin vastanneen myöntävästi.

20.30 Tiedotustilaisuus päättyi.

20.28 – Me haluamme nostaa keskiöön tavallisten työntekijöiden edun, May vastasi kysymykseen siitä, mitä yhteistä hänellä ja Trumpilla on.

20.27 Trump kertoo olleensa Skotlannissa, kun äänestystulos brexitistä ratkesi.

– Mielestäni brexit tulee olemaan mahtava asia teidän maallenne, Trump sanoi.

20.26 Trumpilta kysyttiin, miten pääministeri May voi luottaa Trumpin sanoihin, sillä hänen on tiedetty muuttaneen mieltään useasti. Lisäksi molemmilta kysyttiin, miten he tulevat toimeen, sillä he ovat niin erilaisia.

– Uskon, että meillä tulee olemaan fantastinen suhde, Trump sanoi.

20.26 May totesi lyhyesti, että Yhdysvaltojen suhde Meksikoon on maan oma asia.

20.25 – Me emme enää ole maa, joka ei tiedä mitä se tekee, Trump sanoi.

Trump sanoi neuvottelevansa kauppasopimukset uudestaan Meksikon kanssa. Trumpin mukaan hänen keskustelunsa Nieton kanssa oli ”hyvin ystävällinen”.

20.24 Trump sanoi keskustelleensa Nieton kanssa ja keskustelun olleen hyvä. Trump kuitenkin sanoi Yhdysvalloilla olevan yli 60 miljardin kauppavaje Meksikon kanssa.

– He ovat saaneet meidät näyttämään hölmöiltä, Trump sanoi.

20.21 Trump sanoi, että luottaa puolustusministeriinsä koskien kidutusta.

– James Mattis, uusi puolustusministerimme, on sanonut, ettei usko kidutukseen. En välttämättä ole hänen kanssaan samaa mieltä, mutta kerron teille, että hänen kantansa ohittaa minun, koska annan hänelle sen vastuun, Trump sanoi.

Mitä tulee Venäjään, Trump ei vielä spekuloinut maiden välistä suhdetta.

– Saa nähdä miten käy. Edustan voimakkaasti amerikkalaisia, Trump sanoi.

Trump sanoi, että on hyvä asia, jos Venäjä ja Yhdysvallat voivat yhdessä taistella äärijärjestö Isisiä vastaan.

20.20 Mayn mukaan Yhdysvallat ja Britannia tulevat olemaan eri mieltä asioista. Mayn mukaan on kuitenkin monta asiaa, joista maat ovat samaa mieltä.

20.20 Trumpilta kysyttiin, mitä hän sanoisi briteille, jotka ovat huolissaan hänen kommenteista koskien esimerkiksi kidutusta ja Venäjää.

– Se oli sinun valitsemasi kysymys. Siinä meni se suhde, Trump vitsaili Maylle ja sai yleisön nauramaan.

20.19 Mayn mukaan Venäjälle asetettujen pakotteiden tulee jatkua niin kunnes Minskin sopimusta noudatetaan.

20.17 Trumpilta kysyttiin, millaisen viestin aikoo Venäjälle huomenna välittää ja, kuinka lähellä on poistaa Venäjän pakotteet.

– On hyvin aikaista puhua niistä. Odotamme hyvää suhdetta kaikkien maiden kanssa. Niin ei välttämättä käy, Trump sanoi.

20.17 May kertoi, että keskusteluissa on puhuttu maiden välisestä kauppasopimuksesta, joka on hänen mukaansa molempien maiden etu.

– Tämän päivän keskustelut olivat merkittävä hetki, May sanoi.

20.16 Mayn mukaan keskusteluun on noussut myös Yhdysvaltojen ja Britannian väliset kauppasuhteet.

20.15 May kertoi Trumpin sanoneen, että presidentti on 100-prosenttisesti Naton takana. May sanoi myös yrittävänsä vakuuttaa muut eurooppalaiset johtajat lisäämään Naton rahoitusta siten, että rahoitus muodostaisi kaksi prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

20.15 May kertoi keskustelleensa Trumpin kanssa terrorismista ja turvallisuuspolitiikasta. Hänen mukaansa Syyriasta tullaan keskustelemaan myöhemmin.

20.14 May sanoi Trumpin vastanneen myönteisesti kuningataren pyyntöön tulla vierailulle Britanniaan tänä vuonna.

20.13 – Itsenäisen Britannia on siunaus maailmalle ja suhteemme ei ole koskaan ollut vahvempi, Trump sanoi.

Trump sanoi odottavansa työskennellä yhdessä pääministeri Theresa Mayn kanssa maiden välisten suhteiden tiivistämiseksi.