Tutkija: Jos Trump tekee Putinin kanssa diilin, vaikutukset iskevät suoraan Suomeen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkija: Jos Trump tekee Putinin kanssa diilin, vaikutukset iskevät suoraan Suomeen

Trumpin ja Putinin puhelu saattaa aloittaa ”diilien” teon. Niiden vaikutukset ulottuvat konkreettisesti myös Suomeen, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo.

27.1.2017 14:50

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin saattavat keskustella puhelimitse huomenna, Kreml tiedotti aiemmin tänään.

Jos puhelu toteutuu, kaksikko keskustelee ensimmäisen kerran sen jälkeen kun Trumpista tuli presidentti.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi Trumpin ja Putinin suhteita sekä Suomen muuttuvaa asemaa:

– Ensitietojen mukaan Trump olisi valmis luopumaan (Krimin valtauksen aiheuttamista) sanktioista, Aaltola sanoo ISTV:n studiossa.

Aaltola ottaa esiin myös toisen, hyvin tärkeän asian:

– Tuleeko Trump myöntämään Venäjälle jonkinlaisen etupiirin, hän pohtii.

– Etupiiriajatuksia on esitetty. Toteutuvatko ne, ja kuinka niihin suhtautuvat Saksan ja Britannian kaltaiset valtiot, jotka perinteisesti ovat niitä vastustaneet?

  • Yllä olevalla videolla Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi ISTV:n studiossa Donald Trumpin ja Vladimir Putinin suhteita sekä Suomen muuttuvaa asemaa.

Nato ovi ei ole enää raollaan

Yhdysvaltain tutkija pitää selvänä, että raollaan ollut Nato ovi loksahtaa Suomen edestä kiinni.

– Vaikea nähdä, että Suomea sinne (Nato) otettaisiin.

– Tilanne saattaa muuttua rajusti, jos Euroopassa puhkeaa kriisi, joka ei enää ole ollenkaan mahdotonta.

Nato-oven kiristyvää kontrollia Aaltola perustelee sillä, että Trump saattaa haluta ”osoittaa omaa kunnioitusta ja kiitollisuuttaan Putinia kohtaan, joka aktiivisesti tuki Trumpia vaalien aikana”.

– Linja on sama, mikä se oli ennen vaaleja: Suomen kannalta Trump ei ole paras mahdollinen presidentti.

Trumpin valttikortit neuvotteluissa

Donald Trump lupaili jo vaalikampanjassaan Venäjälle sille Krimin-valtauksesta säädettyjen sanktioiden purkua.

Vuodot sanktioista luopumisesta saattavat olla Putinin pehmittämistä. Donald Trump saattaa Aaltolan mukaan kehittää tästä neuvotteluvalttiaan.

– Nämä ovat isoja kysymyksiä ja tulevat suoraan vaikuttamaan Suomen turvallisuuteen ja valinnanvapauteen, Aaltola sanoo.

”Isot johtajat ovat tuittupäisiä”

Putinin vastapalveluiden Aaltola arvelee olevan erilaisia turvatakuita, Kiinan patistamista Yhdysvaltain tahtoon sekä yhteistä linjaa terrorismintorjunnassa.

– Sopiiko Putin Yhdysvaltojen apuriksi? En usko Putinin siihen suostuvan, ja suhde saattaa suvantovaiheen jälkeen kärjistyä, Aaltola sanoo.

– Isot johtajat ovat aika tuittupäisiä. Jos henkilökemiat eivät toimi, se saattaa näkyä politiikan tekemisessä. Euroopan reunassa olevassa maassa pienetkin liikahdukset saattavat aiheuttaa isoja järistyksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?