Ulkopoliittisen instituutin Aaltola Trumpin suunnitelmasta: ”Meksikosta tulee ihmisiä läpi, oli muuria tai ei” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ulkopoliittisen instituutin Aaltola Trumpin suunnitelmasta: ”Meksikosta tulee ihmisiä läpi, oli muuria tai ei”

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola ei pidä Donald Trumpin muurisuunnitelmia toimivana rajapolitiikkana.

27.1.2017 14:02

Meksiko on Yhdysvaltojen toiseksi tärkein kauppakumppani Kanadan jälkeen. Yhdysvaltain 45. presidentin Donald Trumpin suunnitelmat maksattaa maiden etelärajalle kaavailtu muuri Meksikolla vaarantaa Aaltolan mukaan Meksikon talouden ja voi vetää Yhdysvaltoihin jopa yhä enemmän paperittomia maahanmuuttajia.

– Meksikon vakaus on Yhdysvalloille tärkeä asia. Jos Meksikossa on epävakaata ja tulee taloudellinen syöksy, niin Meksikosta tulee ihmisiä läpi, oli muuria tai ei. Yhdysvaltojen ja Meksikon raja on ollut maailman tarkimmin vartioituja ja silti sieltä on tullut satoja tuhansia ihmisiä läpi. Muuri ei tule muuttamaan tätä. Reittejä on muitakin varsinkin, toteaa Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Vaihtoehtoisia reittejä

Yhdysvaltojen etelärajalla on tälläkin hetkellä 1 050 kilometriä erilaisia muureja ja aitoja. Rajan kokonaispituus on yli 3 100 kilometriä, ja muurin pituudeksi on kaavailtu 1 600 kilometriä. Väliin jää vaikeakulkuista maastoa ja vesistöalueita. Aaltolan mukaan meksikolaiset löytäisivät kyllä uusia reittejä Yhdysvaltoihin.

– Parasta muurinrakentamista on se, että Meksikon ja Väli-Amerikan talous pyörii hyvin. Jos siis halutaan estää meksikolaisten tuloa Yhdysvaltoihin tekemään halpaa työtä. Tähän Trump ei kontribuoi nyt ollenkaan, Aaltola toteaa.

Donald Trumpin tiedotuspäällikkö Sean Spicer kertoi torstaina, että Donald Trump suunnittelee maksattavansa muurin asettamalla 20 prosentin tuontiveron kaikille Meksikosta tuoduille tuotteille. Aaltola ihmettelee, eikö Trump ymmärrä Yhdysvaltojen asemaa kansainvälisessä kaupassa.

– Kauppasuhteet kehittyvät nyt huonoon suuntaan ja esimerkiksi autojen hinnat nousevat. Tuotantoketjun alkupää on Meksikossa. Yhdysvaltalaiset ovat saaneet halpoja tuotteita, koska ne on valmistettu halvemman tuotannon maissa. Nyt on mahdollista, että esimerkiksi autojen hinnat nousevat kymmenen prosenttia. Se on monimutkainen ketju, jota Trump ei tunnu tajuavan.

Ford valmistaa autoja sekä Meksikossa että Yhdysvalloissa.

”Meksiko saattaa maksaa”

Donald Trumpin oli määrä tavata Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto ensi viikon tiistaina. Nieto kertoi yhteisöpalvelu Twitterissä peruvansa tapaamisen sen jälkeen, kun Trump totesi laittavansa muurin Meksikon maksettavaksi.

– Meksiko saattaa lopulta maksaa muurin, koska Meksikolle on tärkeää olla Yhdysvaltojen markkinoilla. Yhdysvallat ottaa nyt hintaa markkinoille pääsystä vähän samaan tapaan kuin Brexitin yhteydessä Iso-Britannialta on vaadittu hintaa pääsystä Euroopan markkinoille. Yhdysvallat käyttää nyt samalla tavalla keppiä Meksikoon.

Sama keppi voi olla käytössä myös suhteessa muihin vastaaviin kauppakumppaneihin.

– Kiina joutuu saman kepin alle. Kiina on hyötynyt pääsystä Yhdysvaltojen ja Euroopan markkinoille. Trump voi asettaa rajoituksia ja tästä seuraa helposti päinvastaisia rajoituksia, tulleja. Koko WTO-systeemi (Maailman kauppajärjestö) voi joutua paineen alle. Suomella on valtavasti hävittävää, jos tällainen prosessi lähtee liikkeelle.

Presidentti Donald Trumpin hallinnosta on vuotanut tietoja mediaan.

Lähipiiri vuotaa

Donald Trumpin hallinnosta on tullut sekä presidentin selkeitä määräyksiä että epämääräisesti vuodettuja tietoja tulevista suunnitelmista. Hallinnosta ei ole välittynyt tähän mennessä Aaltolan mukaan kovin selkeää kuvaa.

– Se (lähipiiri) vuotaa kuin seula. Se voi johtua valtavista paineista, joita henkilökunnalla on sopeutumisen kanssa. He eivät tiedä, miten puhua Trumpille tai mitä hänelle pitäisi tehdä. Usein ajatellaan, että presidentin ympärillä tulisi olla tahoja, jotka osaavat sanoa ei, mutta Trumpille on hankala sanoa ei. Hän on karismaattinen, vahva ja oikukas persoona. Lisäksi hänen ympärillään on pelon tuomaa valtaa. Nyt tarvitaan henkilöitä, jotka uskaltavat selkeästi vuotaa. Valtaa Trumpiin käytetään nyt vuotamalla, kun ei uskalleta puhua suoraan.

Aaltolan mukaan Trumpin valtakauden alku näyttää vievän kohti suuria maailmanpoliittisia kysymyksiä. Määräykset ovat Trumpin tapa täyttää kampanjalupauksiaan. Kaikki suunnitelmat ja määräykset eivät todennäköisesti mene sellaisenaan läpi, mutta presidentti voi sanoa yrittäneensä ja jääneensä Washingtonin hallintokulttuurin musertamaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?