Kiistelty kabinetti: Heitä presidentti Donald Trump kuuntelee, kun hän tekee päätöksiään

Presidentti Donald Trump on luvannut siirtää vallan takaisin kansalle. Kabinettiinsa hän on kuitenkin valinnut pääosin rahan ja vallan salongeissa marinoituneita eliitin edustajia.

28.1.2017 9:58

Donald Trump lupasi vaalikampanjassaan ”kuivata suon”, drain the swamp, eli puhdistaa Washingtonin valtakabinetit korruptoituneista poliitikoista ja lobbareista, joiden on syytetty ajaneen maan hallinnon retuperälle viime vuosikymmeninä. Trump sätti sekä Wall Streetin pankkiireja että vaalirahan lahjoittajia, ja ehdokkaan tähtäimessä olivat välillä jopa Isisin vastaista sotaa käyvät kenraalit.

Nyt Trump on kasannut hallituksensa ja muun lähipiirinsä pitkälti samoista piireistä, joita aiemmin arvosteli.

Trumpin hallintoa on kuvailtu kaikkien aikojen rikkaimmaksi, mikä on herättänyt epäilyjä, että päättäjät eivät ehkä ole tavallisen työläisen asialla. Hallintoon tulevat henkilöt ovat tukeneet yksityistämistä ja sääntelyn purkua. Kuten Trump, he ovat kriittisiä ilmastonmuutoksen suhteen. Hallintoa on kuvailtu myös erikoislaatuiseksi, sillä joissakin nimityksissä Trump on valinnut tehtävää hoitamaan henkilön, joka on uhannut lopettaa pian johtamansa viraston tai ministeriön. Moni Trumpin nimitys vaikuttaa palkinnolta poliittisesta tuesta.

Virkanimityksiä seurataan tarkasti, sillä ne kertovat hallinnon tulevasta linjasta. Erityisesti arvuutellaan, ketkä ovat hallinnon avainhenkilöitä.

KOKOUKSISSA on läsnä jopa kymmeniä henkilöitä, joiden näkökannat presidentti kuulee ratkaisua pohtiessaan. Keskeisin vaikutusvalta on niillä, jotka jäävät huoneeseen viimeiseksi. Kuuluuko Trumpin luotettuihin kiistelty avustaja Steve Bannon, turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn, henkilöstöpäällikkö Reince Priebus tai ex-kampanjapäällikkö Kellyanne Conway? Onko vävypoika Jared Kushnerin rooli niin suuri kuin uumoillaan? Entä Ivanka-tyttären?

Seuraavassa Trumpin kiistellyt nimitykset erilaisiin kategorioihin jaoteltuna.

Ylärivissä: Wilbur Ross (vas.), Linda McMahon ja Betsy DeVos. Alarivissä: Todd Ricketts (vas.), Vincent Viola ja Carl Icahn.

Superrikkaat

Wilbur Ross, 79: Kauppaministeriehdokas, jonka sijoitusomaisuuden arvo on yli 2,5 miljardia euroa. Rikkain ministeri. Mittavia bisneskytköksiä Japaniin, Kiinaan ja Etelä-Koreaan. Reuters paljasti tällä viikolla, että Rossin kontrolloimat yritykset ulkoistivat tuhansia työpaikkoja Yhdysvalloista viime vuosikymmenellä. Nyt hänen työnsä pitäisi olla tuoda ne takaisin.

Linda McMahon, 68: Pienyrityksistä vastaava ministeriehdokas ja ammattilaispainiliitto WWE:n johtaja. Yhteisomaisuus aviomiehen kanssa on yli miljardi euroa. Trumpia tukeneen vaalikomitean megalahjoittaja noin kuudella miljoonalla eurolla.

Betsy DeVos, 59: Opetusministeriehdokas, Amway-suoramyyntiyrityksen perustajan miniä, jonka omaisuus on arvioitu yli miljardiksi euroksi. Republikaanipoliitikoiden suurtukija ja filantrooppi.

Vincent Viola, 61: Puolustusministeriön alaisen maavoimaministeriön johtajaehdokas on ex-sotilas ja elektroniikkabisneksellä rikastunut newyorkilaisliikemies, jonka omaisuus on noin 1,6 miljardia. Omistaa NHL-seura Florida Panthersin.

Carl Icahn, 80: Presidentin riippumaton erityisavustaja talouden sääntelyn uudistamisessa, ei nosta tehtävästä palkkaa. Omaisuus on arviolta 16 miljardia euroa, eli hän on Trumpin hallinnon selvästi rikkain. Icahnilla on jättimäisiä omistuksia yrityksissä, jotka voivat hyötyä sääntelyn purkamisesta.

Todd Ricketts, 48: Apulaiskauppaministeriehdokas, miljardööriperheen vesa, jonka omaisuus on arviolta 350 miljoonaa. Trump arvosteli epäviralliselle tukiryhmälleen annettuja rahoja vaalikampanjan aikana, mutta palkitsi Rickettsin keskeisellä viralla.

Rex Tillerson (vas.) ja Andrew Puzder.

Yritysjohtajat

Rex Tillerson, 64: Ulkoministeriehdokas on ExxonMobil-öljy-yhtiön eroava toimitusjohtaja, jonka omaisuus on noin 300 miljoonaa. Ilmoittanut luopuvansa yhtiön osakkeista ja eläke-eduistaan.

Andrew Puzder, 66: Työministeriehdokas, CKE-ravintolayhtiön johtaja, jonka omaisuus on noin 40 miljoonaa. Nimitystä on vastustettu ankarasti, koska Puzder on halunnut heikentää työntekijöiden oikeuksia ja palkkausta ja purkaa yritysten sääntelyä.

Steve Mnuchin (vas.) ja Gary Cohn.

Pankkiirit

Steve Mnuchin, 54: Valtiovarainministeriehdokas, entinen Goldman Sachs -johtaja ja riskisijoittaja. Omaisuuden arvo on Fortunen mukaan jopa 400 miljoonaa euroa. Trumpin vaalikampanjan aikainen tukija on luvannut myydä osakkeensa ja luopua hallituspaikoistaan ennen ministerinpestiä.

Gary Cohn, 56: Talouspoliittinen neuvonantaja kuuluu Trumpin aiemmin sättimiin Goldman Sachs -pankkiireihin. Omaisuus arviolta 250 miljoonaa. Cohn on poikkeus hallinnossa, sillä hän uskoo ilmastonmuutokseen.

James Mattis (vas.), Dan Coats ja Mike Pompeo.

Venäjä-kriitikot

James Mattis, 66: Puolustusministeri on Trumpin lausuntojen vastaisesti nimennyt Venäjän suurimmaksi uhaksi ja vaatinut tukea Yhdysvaltain eurooppalaisille liittolaisille.

Dan Coats, 73: Tiedustelujohtajaehdokas oli senaattorina tiedustelukomitean jäsen, joten tuntee alan. Entinen Venäjän-suurlähettiläs, joka on tuominnut Krimin miehityksen. Sai porttikiellon Venäjälle vastapakotteena. Tuleva tehtävä on haastava, kun Venäjän syytetään hakkeroineen ja vaikuttaneen presidentinvaaleihin ja Trump on kritisoinut tiedusteluviranomaisia.

Mike Pompeo, 53: CIA:n johtaja uskoo Trumpin lausuntojen vastaisesti, että Venäjä sekaantui Yhdysvaltain vaaleihin hakkeroinnilla ja lupaa tutkimusta aiheesta. Vaatinut tiukempaa linjaa Venäjää kohtaan Syyriassa.

Jeff Sessions (vas.), Michael Flynn ja Steve Bannon.

Muslimien ja mustien kammoksumat

Steve Bannon, 63: Trumpin keskeisimpiin poliittisiin avustajiin kuuluva Bannon on ex-pankkiiri, joka johti kiisteltyä Breitbart-uutissivustoa. Se tunnetaan kansallismielisen, valkoisten ylivaltaa ajavan äärioikeiston äänitorvena ja Bannonia on pidetty hallinnon johtavana islamin vastustajana. Taitaa politikoinnin likaiset temput.

Jeff Sessions, 70: Oikeusministeriehdokas, jota ei vuonna 1986 valittu liittovaltion tuomariksi rasististen kommenttiensa takia. Senaatin kuulemisessa kiisti olevansa rasisti tai islamin vastustaja.

Michael Flynn, 58: Turvallisuusneuvonantaja on kutsunut islamia ”pahanlaatuiseksi syöväksi” ja ”poliittiseksi ideologiaksi”. Flynn on myös levittänyt salaliittoteorioita sharia-lain leviämisestä Yhdysvalloissa.

Betsy DeVos (vas.), Mike Pence ja Tom Price.

Uskonnolliset

Mike Pence, 57: Varapresidentti, Indianan ex-kuvernööri vastustaa aborttia ja allekirjoitti lain, joka kavensi sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Joutui perumaan allekirjoituksen. Kutsuu itseään ”uudestisyntyneeksi, evankelikaaliseksi katoliseksi”.

Tom Price, 62: Terveysministeriehdokkaan päätyö on ajaa alas Obamacare-sairausvakuutusuudistusta. Hän on vastustanut kiivaasti Obaman rahoitusta ohjelmalle, jolla tuetaan aborttiklinikoita.

Betsy DeVos, 59: Opetusministeriehdokas on pyrkinyt edistämään yksityisten, uskonnollisten koulujen asemaa ja tukenut uskonnollista oikeistoa. Hänen pelätään jättävän julkisen koulutuksen retuperälle ja tukevan luomiskertomuksen opetusta tiedeopetuksen sijaan.

Rick Perry (vas.), Scott Pruit ja Ryan Zinke.

Ilmastokriitikot

Rick Perry, 66: Energiaministeriehdokas halusi lopettaa energiaministeriön, kun pyrki taannoin presidentiksi. Texasin kuvernöörinä hän tuli tunnetuksi ilmastonmuutoksen kiistäjänä ja hänellä on tiiviit kytkökset fossiilisten polttoaineiden tuottajiin.

Scott Pruitt, 48: Ympäristövirastö EPA:n johtajaksi kaavailtu oklahomalainen osavaltiopoliitikko on haastanut viraston 13 kertaa oikeuteen ympäristönsuojelumääräyksistä, jotka hänen mukaansa haittaavat liiketoimintaa.

Ryan Zinke, 55: Sisäministeriehdokas on entinen ammattisotilas ja kongressiedustaja, joka kannattaa hiilivoimaa. Tehtäviin tulee kuulumaan liittovaltion laajojen maiden hallinnointi ja suojelu.

Nikki Haley (vas.) ja Ben Carson.

Kokemattomat

Ben Carson, 65: Asuntoministeriehdokkaan, entisen neurokirurgin ainoaksi kokemukseksi alaltaan luonnehditaan sitä, että hän omistaa asunnon. Carsonin nimitystä pidetään Trumpin kiitoksena poliittisesta tuesta.

Nikki Haley, 44: Tuleva YK-suurlähettiläs torjui tarjouksen ryhtyä ulkoministeriehdokkaaksi, koska hänellä ei ollut riittävää kokemusta. YK:ssa Etelä-Carolinan kuvernöörin pitää kuitenkin olla perillä maailmanpolitiikasta, kun samassa pöydässä istuvat muut suurvallat.

Ylärivissä: Kellyanne Conway (vas.) ja Reince Priebus. Alarivissä: Sean Spicer (vas.) ja Elaine L. Chao.

Kokeneet

Reince Priebus, 44: Republikaanien kansallisen komitean johdosta Trumpin taakse aikaisin hypännyt Priebus tuntee muut puoluejyrät ja sai Valkoisen talon merkittävimpiin kuuluvan viran henkilöstöpäällikkönä. Ylläpitää tärkeitä suhteita puolueeseen. Muodostaa Trumpin keskeisen neuvonantajatiimin Steve Bannonin ja Jared Kushnerin kanssa.

Kellyanne Conway, 49: Neuvonantaja, Trumpin vaalikampanjan vetäjä on kunnostautunut mielipidemittaajana, ja hänen panoksensa uskotaan auttaneen Trumpin voittoon. Conwayn roolin hallinnossa arvellaan olevan kansan tuntojen kartoittaja.

Sean Spicer, 45: Lehdistöedustajaveteraani, joka vetää Valkoisen talon tilaisuudet medialle. Osoittanut jo kykynsä selitellä uuden presidentin lausunnot parhain päin. Suhteet lehdistöön olleet alusta alkaen myrskyisät.

Elaine L. Chao, 63: Liikenneministeriehdokas oli työministerinä jo George W. Bushin hallituksessa. Naimisissa senaatin enemmistöjohtajan Mitch McConnellin kanssa.

Robert Lighthizer, 69: Kauppapolitiikan linjanvetoja tekevänä edustajana Lighthizerin tärkein tehtävä saattaa olla neuvotella kauppasopimukset uusiksi, kuten Trump on luvannut. Pidetään kovana, kokeneena tekijänä alalla.

Jared Kushner ja Ivanka Trump.

Sukulaiset

Jared Kushner, 36: Miljardöörisuvun vesa, Trumpin tyttären Ivankan aviomies nousi politiikan ulkopuolelta keskeisimmäksi neuvonantajaksi nepotismisyytöksiä kaihtamatta. Kannattaa Israelin kiisteltyjä siirtokuntia ja uskotaan olevan Trumpin kovien Israel-linjausten takana. Jätti bisnestehtävänsä nimityksen takia.

Ivanka Trump, 35: Virallisesti sivussa hallinnosta, mutta muuttaa Washingtoniin uuteen kotiin hoitamaan perheen kolmea lasta. Tärkein kiinnostuksen kohde lasten päivähoito. Ivankan uskotaan ottavan jopa jonkinlaisen maan ensimmäisen naisen roolin, koska Trumpin Melania-vaimo jää New Yorkiin.

Rex Tillerson (vas.) ja Michael Flynn.

Venäjän ystävät

Rex Tillerson, 64: Ulkoministeriehdokas on saanut Vladimir Putinilta korkean kunniamerkin ja vastustanut Venäjä-pakotteita. Senaatin kuulemisessa tyynnytteli epäilyjä kytköksistään ja nimesi Venäjän huolenaiheeksi kansainvälisessä politiikassa. Monet ovat pitäneet Tillersonin valintaa Trumpilta myös hyvänä vetona, koska tämä tuntee valtionpäämiehiä pitkän kansainvälisen bisnesuransa ansiosta.

Michael Flynn, 58: Turvallisuusneuvonantaja on ollut Russia Today -propagandakanavan asiantuntijana ja istunut Putinin pöydässä. Haluaa Venäjän yhteiseen terrorismin vastaiseen rintamaan, mutta vakuuttanut myös Naton olevan tärkeä.

James Mattis, John Kelly ja Michael Flynn

Kenraalit

James Mattis, 66: Puolustusministeri, merijalkaväen kenraali, joka komensi Irakin ja Afganistanin joukkoja. ”Hullu koira” -lisänimestä huolimatta kansainvälisesti arvostettu sotilas. Nimitys olisi voitu kyseenalaistaa, koska hän ei ole ollut riittävän kauan siviilissä armeijauran jälkeen, mutta Mattis oli demokraattienkin mielestä hyvä valinta.

John Kelly, 66: Kotimaan turvallisuuden ministeri, merijalkaväen kenraali, joka komensi joukkoja Keski- ja Etelä-Amerikassa. Varoittanut terroristien voivan käyttää siirtolaisreittejä päästäkseen Yhdysvaltoihin. Ei kuitenkaan usko, että Trumpin lupaama Meksikon muuri auttaisi maan suojaamisessa.

Michael Flynn, 58: Presidentin kansallinen turvallisuusneuvonantaja, kenraaliluutnantti, joka sai kyseenalaisten mielipiteiden ja huonon johtamisen takia potkut armeijan tiedustelun johdosta 2014.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?